KKTC'de erken seçim başladı

Kıbrıs Türk halkı, Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek üzere sandık başına gitti.

KKTC'de erken seçim başladı
KKTC'de erken seçim başladı
GİRİŞ 28.07.2013 10:25 GÜNCELLEME 28.07.2013 13:20

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 1976'dan beri 11. genel seçiminde oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. KKTC'de vatandaşlar saat 18.00'e kadar oy kullanabilecek.

Milletvekilliği erken genel seçiminde, toplam 172 bin 803 seçmen, 670 sandıkta oy kullanacak. Seçimlerde, 5 partiden 250 aday ile 7 bağımsız aday olmak üzere toplam 257 kişi, Cumhuriyet Meclisi'nde yer almak için yarışıyor.

Partiler, Lefkoşa'dan 16, Gazimağusa'dan 13, Girne'den 10, Güzelyurt'tan 6 ve İskele'den de 5 milletvekili çıkarmak için birbirleriyle mücadele edecek. Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile adaylar, oy oranlarına göre Meclis'te temsil edilme şansı bulacak.

Seçimde Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) seçmenlerden oy talep ederken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) ise seçimleri boykot çağrısı yaptı.

Seçim sonuçları 21.00'den sonra

Oy verme işleminin 18.00'de tamamlanmasıyla hemen oy sayımına geçilecek. Seçim Yasası uyarınca saat 19.00'a kadar seçim sonuçlarına ilişkin yayın yapılamayacak, 19.00-21.00 saatleri arasında YSK'dan alınacak sonuçlar duyurulabilecek ve 21.00'den sonra da yayın yasağı kalkacak.

Seçim sonuçlarını, Yakın Doğu Üniversitesi'yle (YDÜ) işbirliği halinde açıklayacak olan Yüksek Seçim Kurulu, saat 24.00'ten önce, ''çok büyük ölçüde'' seçim sonuçlarını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Mühür partiye, tercih adaya avantaj sağlıyor

KKTC seçim sistemine göre, seçmenler oylarını, mühür, mühür tercih ve karma olmak üzere 3 şekilde kullanabiliyor. Sadece mühür vurulması durumunda başka herhangi bir işleme gerek duyulmuyor.

Hem mühür, hem tercih halinde ise tercihlerin mühür vurulan partinin listesinden yapılması zorunlu. Tercihler de o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının yarısı kadar olmak zorunda oluyor ve mühür vurulup tercihler başka partinin listesinden yapılması durumunda, sadece tercihler geçersiz sayılıyor.

Karma oyda ise seçmen, farklı parti listelerinden ve bağımsız adaylar arasından tercih yaparak karma oy da kullanabiliyor. Ancak karma oyun geçerli olması için herhangi bir partiye mühür vurulmaması gerekiyor.Karma oy kullanan seçmen, o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının en az yarısı kadar tercih yapmak zorunda kalıyor.

Bir partiye vurulan mühür, o partiye bölge milletvekili sayısı kadar oy getiriyor. Mühre ek olarak aynı partiden yapılan tercihler ise sadece parti içi avantaj sağlıyor, ilgili partiye diğer partilere kıyasla ek veya daha az avantaj sağlamıyor.

Karma oydan bir partiye gelen oy sayısı ise adaylara verilen tercih sayısı kadar hesaplanıyor. Örneğin, 16 milletvekili çıkaracak Lefkoşa'da bir partiye vurulan mühür, o partinin hanesine (16) oy olarak yazılıyor. Aynı partiye karma oydan gelen 3 tercih de (3) oy olarak kaydediliyor. Mühür partiye, tercih adaya avantaj sağlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TOKİ'nin 250 bin sosyal konut! Bakan Kurum: İlk ihalesini bugün gerçekleştirdik
ABD'nin Suriye'den çekileceği iddiası: MSB'den flaş açıklama!