Mehmet Ali Talat: Kritik süreçteyiz
Rum ekonomisinin çöküşü ve adadaki doğalgaz kaynaklarının Türkiye güzergâhına ihtiyaç duyması nedeniyle Kıbrıs sorunun çözülmesi için çok uygun bir dönem olduğunu belirten Mehmet Ali Talat, bu sürecin iyi değerlendirilmesini istedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Kıbrıs'ta Aşırılıklara Rağmen Barış Kararlılığı" seminerine katıldı. Kıbrıs'ın geçmişten bugüne çok fazla acı yaşadığını belirten Talat, Kıbrıs sorununu, ulusal çıkarları güvence altına alarak çözmek gerektiğini vurguladı.
Rum ekonomisinin tekrar ayağa kalkmak için çözüme ihtiyaç duyduğunu belirten Talat, "Rum ekonomisinin mevcut durumu ve adada bulunan doğalgaz nedeniyle Rum tarafı çözüme ihtiyaç duyuyor. Bölgedeki doğalgazı değerlendirmek için Türkiye güzergâhı kullanılmalı. Ayrıca İsrail'in bulduğu gazın da hayata geçebilmesi için çözümün sağlanması gerekiyor. Şu an kalıcı barış için çok uygun bir konjonktür var. Bu durumu Türklerin kullanabilmesi gerekiyor. Çünkü Rum tarafı bizim kadar çözüme ihtiyaç duymadığı için süreci Türk tarafının sürüklemeli. Ancak Rum tarafı, çözüm dışında bir yol bulur ya da doğalgaz için farklı bir güzergâh ortaya çıkarsa kalıcı barış fırsatını kaçırmış oluruz" ifadelerini kullandı.
Kalıcı barışın tüm bölge için önemli olduğunu söyleyen Talat, "Şu an Kıbrıs'ta ateşkesten dolayı savaş yok ancak barış da yok. Kıbrıs yarası kanamaya devam ettikçe potansiyel tehlike olacak. Kıbrıs sorununun çözümü ve kalıcı barış tüm bölge için çok önemli. O gün eylemin içinde olanlar, bugünü göremedi. Barış Harekâtı'nın ardından Kıbrıs sorunu çözülüp mesele kapatılmadı. Türk tarafı gün gelecek dünya bizi tanıyacak derken, Rum tarafı da mücadele edeceğini ve Türkleri adadan uzaklaştıracaklarını söylüyordu. Kıbrıs sorununu hakkaniyet ölçüsünde çözmek en doğrusudur" şeklinde konuştu.
"KIBRISLI TÜRKLER, TÜRKİYE'YE BAĞLANMAK İSTEMEZ"
Türkiye Cumhuriyeti, 1923'ten 1940'a kadar olan süreçte farklı noktalardaki Türkleri, anavatana dönmeleri konusunda teşvik ettiğini söyleyen Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs'taki Türklerin büyük bölümü teşviklerle beraber Türkiye'ye geri döndü. Hatta dönemin İngiltere hükümeti bu durumdan dolayı bir kınama yayınladı. Daha sonra ise Rum tarafı, mülksüzleştirme ve bedava dönüş bileti gibi uygulamalarla Türklerin adadan gitmesine ortam hazırladı. Kalıcı çözüm olmadan bu insanların Kıbrıs'a dönmeleri çok zor" ifadelerine yer verdi.
KKTC'nin anavatana bağlanması konusuna Kıbrıslı Türklerin yüzde 80'lik bir oranla hayır diyeceğini ifade eden Talat, "Kıbrıslı Türkler, Türkiye'ye bağlanmak istemiyor fakat Türkiye'nin olmadığı bir çözüme de inanmıyor. Bunun durum, yaşam tarzlarındaki farklılıklar ve ekonomik nedenlerden kaynaklanabilir. Fakat buna rağmen Kıbrıs'ta sadece Türkiye'nin de içinde olduğu bir çözüm kabul görür" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin KKTC'ye başta asker, bütçe ve diplomatik konularda destek olduğunu belirten Talat, "KKTC'nin bütçesinin neredeyse yüzde 33'ünü Türkiye sağlıyor. Dünyanın pek çok noktasındaki temsilciliklerimiz ticari kuruluş statüsünde. Bizim Türkiye ile olan ilişkimiz, Rumların Yunanistan ile olan ilişkilerinden daha iyi. Çünkü Yunanistan Rumlara karşı bazı günahlar işledi" dedi.