"KKTC’ye su temini" projesinde sona doğru

Mersin’den KKTC’ye tatlı su ulaştıracak "KKTC Su Temin Projesi" son parçanın eklenmesiyle 7 Ağustos’ta tamamlanacak.

"KKTC’ye su temini" projesinde sona doğru
"KKTC’ye su temini" projesinde sona doğru
GİRİŞ 05.08.2015 16:20 GÜNCELLEME 05.08.2015 16:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış


"KKTC’ye su temini" projesinde sona doğru

Mersin’den KKTC’ye tatlı su ulaştıracak “KKTC Su Temin Projesi” kapsamında 66,5 kilometrelik deniz geçiş isale hattı, son parçanın eklenmesiyle 7 Ağustos’ta tamamlanacak.

Mersin’deki Alaköprü Barajı’nda tutulan suyu KKTC’ye ulaştıracak, KKTC Su Temin Projesi’nde sona gelindi. Proje çerçevesinde, 66,5 kilometrelik deniz geçiş isale hattına son parça da eklendi ve son parçanın eklenmesinin ardından 7 Ağustos’ta tamamlanacak. İsale hattının tamamlanması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu KKTC’ye gelecek ve 7 Ağustos Cuma günü tören düzenlenecek. Projenin, yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Projeye bugünkü aşamaya gelene kadar, Mersin Alaköprü Barajı, KKTC Geçitköy Barajı, 24 kilometrelik Türkiye tarafı kara yapıları, 3,7 kilometrelik KKTC tarafı kara yapıları, 67 kilometrelik Geçitköy Terfi İstasyonu-Arıtma Tesisi-Lefkoşa arasındaki isale hattı tamamlandı.

KKTC tarafı içme suyu arıtma tesisi ile Girne, Gazimağusa ve Dipkarpaz bölgeleri içme suyu isale hatlarının yapımı ise sürdürülüyor. Proje sonunda Alaköprü Barajı’ndan yıllık 75 milyon metreküp su alınacak, 106 kilometrelik (Türkiye tarafı 23 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre, KKTC tarafı 3 kilometre) boru hattıyla KKTC’deki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. İletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün içme, 37 milyon metreküpünün ise sulama amaçlı kullanılması planlanıyor. Proje kapsamında gerek içme, gerekse sulama amaçlı su sıkıntısı çeken KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması ve özellikle sulama suyunun ülkenin zirai gelirlerini artırması hedefleniyor.

BORU HATTI DENİZİN 250 METRE ALTINDA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, projenin teknik detayları hakkında bilgi verdi. Yetkililer, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımını sağlayamaması nedeniyle projede özel bir teknik kullanıldığını aktardı. Yetkililer, 80 kilometre uzunluğundaki deniz geçişi boru hattıyla deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte kurulan askılarla KKTC’ye su taşınacağını aktararak, halatlar arasındaki en uzun olanının ise 1 kilometreyi olacağını belirtti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • mutlu 9 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun akp ye
    Cevapla
DİĞER HABERLER
"İsrail'in 2025 rüyası" adlı parça sosyal medyada viral oldu
Büyük savaşa aylar kaldı! 4 koldan orduyu yığdılar...Haritadan silecekler