Rus mafyasının kara para aklama yeri

Rum Kesimi’nde 40 bin Rus yaşıyor, banka hesaplarının yüzde 25’i Ruslara ait... Moskova “pis işlerini” buradan yönetiyor. Rumlar ise kredi karşılığında susuyor.

Rus mafyasının kara para aklama yeri
Rus mafyasının kara para aklama yeri
GİRİŞ 28.01.2012 17:31 GÜNCELLEME 28.01.2012 17:31

Kıbrıs Rus Kesimi, küçük Rusya oldu. İngiliz gazetesi The Guardian, geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs’ın Limasol limanına sığınan bir Rus gemisinin 60 ton cephane taşıdığı halde Suriye’ye gitmesine izin verilmesinin ardından, iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatırdı. Gazete, Güney Kıbrıs için “Rusya’nın sömürgesi haline geldi” yorumunu yaptı.

Gazeteye göre bugün Rum Kesimi’nde 40 bin kadar Rusça konuşan kişi ikamet ediyor, deniz kenarındaki en lüks villalarda Ruslar oturuyor. Rus nüfus özellikle liman şehri Limasol’de yoğunlaşırken tüm esnaf, hatta belediye başkanı bile akıcı derecede Rusça konuşuyor. Ayrıca adanın güney tarafında Rus nüfusa yönelik Rusça bir gazete çıkıyor, iki okul Rusça eğitim veriyor, bir radyo kanalı Rusça yayın yapıyor. Ada’da yaşayan Ruslardan 25 yaşındaki Artyom, “Limasolgrad Rusya’nın bir parçası” derken adaya gelen Ruslar, güneşli adayı vize alması kolay olduğu için tercih ediyor.

Mafya ve ajanlar için cazip

Fakat The Guardian gazetesi ve siyaset bilimcilere göre bir de madalyonun arka yüzü var. Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin, birliğin Suriye’ye uyguladığı ambargoya göre geçen hafta limanına gelen silah gemisine el koyması gerekiyordu. Fakat Rum Kesimi yetkilileri gemiden rota değiştirileceğine dair belli belirsiz bir söz aldıktan sonra gitmesine izin verdi. Uzmanlar, Rusya’nın Rum Kesimi’ni ekonomik krizden kurtarmak için verdiği 2.5 milyar euro’luk kredi sözünün ve Moskova’nın Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı Rumları desteklemesinin ilişkide büyük etkisi olduğunu söylüyor. Rumlar Rusya’yla ilişkileri sıcak tutmaya özellikle özen gösteriyor.

Rusya’nın desteği ise elbette karşılıksız değil. Uzmanlar adanın güneyindeki off-shore şirketlerde yüklü miktarda Rus parası bulunduğunu söylüyor. Son verilere göre Rum Kesimi’ndeki bankalarda varolan hesapların dörtte biri, yabancı yatırımların da üçte biri Ruslara ait. Ayrıca Rusya’daki yüksek vergi oranları nedeniyle birçok işadamı Güney Kıbrıs’a tabela şirketlerle vergi kaçırıyor. Özellikle Rus mafyasının burada kara para akladığı iddia ediliyor. Nicosia Üniversitesi’nden Avrupa Çalışmaları Profesörü Hubert Faustmann “Rus mafyasının burada kara para akladığından bahsediyoruz. Rusya da bu yüzden Kıbrıs ekonomisinin batmasını istemiyor” diyor.

Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilere dair bir diğer iddia ise Rus ajanların adanın Ortadoğu’ya yakınlığı nedeniyle burayı aktif olarak kullandıkları yönünde... Moskova’nın Suriye, Lübnan, İran ve Irak gibi ülkelere silah ticaretini de adadan yönettiği konuşuluyor. Ruslar iddiaları kabul etmezken Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, “Bize sağladıkları kredi çok önemli ama her bir kuruşunu geri ödeyeceğiz. Rusya bizim bağımsızlığımızı her zaman desteklemiştir” diyerek adanın Rusya’nın sömürgesi haline geldiği iddialarını reddetti.

MİLLİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Köpeklerini tasmasız gezdiren kişi kendisini uyaran kadın ve adama saldırdı
Katliam cepheleri artan İsrail 10 bin asker açığı için Afrikalı mültecilerin peşinde!