'Müslüman ve Türkleri hazmedemiyorlar'

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde Limasol'daki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii'nin kundaklanmasının, Müslüman ve Türkleri hazmedemeyen Rum zihniyetinin göstergesi olduğunu söyledi.

'Müslüman ve Türkleri hazmedemiyorlar'
'Müslüman ve Türkleri hazmedemiyorlar'
GİRİŞ 16.04.2012 16:48 GÜNCELLEME 16.04.2012 16:48

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'de temaslarda bulunan Anamur Turizm ve Kültür Derneği'ni kabulü sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine, Limasol'daki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii'nin kundaklanmasını değerledirdi.

Eroğlu, "Anlaşma yapmaya çalıştığımız bir zamanda böyle davranışlar, tabi ki bizim 'Rumlar uzlaşma istemez' deyişimizde haklı olduğumuzu göstermesi bakımından önemli. Cami yakma eylemine katılanlara teessüflerimi bildirmek isterim" dedi.

Kundaklanmanın, Rumların, Müslüman ve Türkleri hazmedememelerinin güzel bir göstergesi olduğunu ifade eden Eroğlu, konuyla ilgili elde ettiği bilgilere göre, camiyi yakmaya çalışanların neden olduğu yangın sonucunda kapının tamamen yandığını ve caminin içerisinin de yangından etkilendiğini söyledi.

Paskalya kutlamaları içerisinde papazların verdiği vaazlardan esinlenen bazı kişilerin camiyi yakmaya yeltendiğini kaydeden Derviş Eroğlu, "Bu doğru bir hareket değildi. Bu, hala daha, KKTC insanının Rum halkına güvenmemesindeki nedenlerinde haklı olduğunu ortaya çıkarıyor" diyerek şöyle devam etti:

"Camiye, cansız bir varlığa, sırf Müslümanların ibadet yeridir diye zarar vermeye kalkmak, insanlıkla bağdaşmaz. Ama maalesef Rum tarafı, bu gibi hareketleri ilk defa yapmadı. Geçmişte de camilerimiz yıkılmış, ibadet eden insanlarımız kurşunlanmıştır. Rum zihniyeti budur."

B planı tartışması

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili Türk basınında yer alan "B Planı" haberleriyle ilgili sorular üzerine de, müzakerelerin henüz kopmadığı bir zamanda bunu tartışmanın doğru olmadığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 19 Nisan'da vereceği kararı beklediklerini ifade eden Eroğlu, karara göre müzakerelere devam edip etmeme konusunda yetkili organlarıyla bir tavır belirleyeceklerini söyledi.

"2014'de su akışının başlaması Kıbrıs Türküne hayat katacak"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ayrıca, Anamur'dan 2014'de gelecek suyun, Kıbrıs Türküne hayat katacağının altını çizdi. Eroğlu, kabuldeki açıklamasında, Kıbrıs Türkünün Anamur ile teşkilat yıllarına dayanan gönül bağları bulunduğunu hatırlatarak, günümüzde ise Anamur'dan KKTC'ye su getirilmesi projesinin başlatıldığını kaydetti.

Türkiye'den suyun gelişiyle kuraklıktan kurtulacaklarını, hatta sulu ziraata geçebileceklerini ifade eden Eroğlu, gelecek suyun turizm ve üniversite sektörüne de katkısı olacağını söyledi.

Derviş Eroğlu, Anamur ile KKTC arasında ulaşım bakımından bir bağın kurulmasının fevkalade önemli olduğunu vurguladı.

Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur da derneğin bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ve KKTC ile müşterek çalışma imkanları oluşturulmasına yönelik istek ve önerilerini dile getirdi.

Uğur, Anamur'un kaynak sularının yakın bir gelecekte yavru vatan Kıbrıs'a ulaştırılmasından dolayı tüm yöre halkının büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Uğur, Anamur'daki bir parka Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın adının verileceğini kaydetti.

Anamur'un KKTC'ye en yakın nokta olmasına rağmen bugüne kadar ekonomik ilişkilerde istenilen düzeyde gelişme sağlanamadığını kaydeden Uğur, "KKTC tarımına hayat verecek su temini projesinin tamamlanmasıyla birlikte tarımda ortak üretime ve yatırımlara yönelik bilgi birikimimizi ve ekonomik imkanlarımızı paylaşmak mümkün olabilecektir" dedi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İşgalci İsrail bir suikasti daha duyurdu
Bakan Şimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler için uyarı