Azerbaycan'dan Gürcistan için ilginç yorum
Azerbaycanlı uzmanlar Gürcü Rüyası'nın zaferle çıktığı seçimlerden sonra Gürcistan'ın komşuluk ilişkilerinde değişiklik olmayacağı görüşünde.
Gürcistan'daki parlamento seçimlerinden Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonunun zaferle çıkmasını ve ülkedeki iktidar değişikliği sürecini değerlendiren Azerbaycanlı uzmanlar, Azerbaycan-Gürcistan stratejik ortaklığının süreceği görüşünde.
Gürcistan'ın komşuluk ilişkilerinin, 1 Ekim'de gerçekleşen ve Gürcü Rüyası koalisyonunun zaferiyle sonuçlanan parlamento seçimlerinden nasıl etkileneceği tartışılmaya devam ediyor. Gürcistan'ın Türkiye ile birlikte en önemli stratejik ortağı olan Azerbaycan'nda da seçim sonrası duruma ilişkin çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. AA muhabirine konuşan Azerbaycanlı uzmanlar, Gürcistan-Azerbaycan ilişkilerinde temel bir değişiklik olmayacağını, Gürcü Rüyası koalisyonu lideri Bidzina İvanişvili'nin "Rusya'ya yakın bir olduğu" eleştirisinin gerçekleri yansıtmadığı düşüncesinde.
-"Rusya'nın İvanişvili'ye baskı uygulaması artık olanaksız"-
Azerbaycan milletvekili ve siyaset bilimci Rasim Musabeyov, Gürcistan seçimlerinin Azerbaycan'da çok yakından takip edildiğini ve bu ülkenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, iki ülkenin yıllardır süregelen stratejik ortaklığının seçim sonuçlarından etkilenmeyeceğini dile getirdi.
Musabeyov, "Gürcü Rüyası insanların beklentilerini karşılayacağını ispat etmelidir. İvanişvili gerçekçi bir adamdır ve Azerbaycan'ın Gürcistan için önemini anlamaktadır. Şimdiye kadar Gürcistan'da iktidar olmuş ve farklı politik görüşlere sahip Gamsahurdiya, Şevardnadze ve Saakaşvili, Azerbaycan'la ilişkilerini geliştirmişlerdir. Aynı şey Azerbaycan için de geçerli olmuş ve Gürcistan, Azerbaycan için önemli stratejik ortaklardan biri olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır" diye konuştu.
Bidzina İvanişvili'yi rakiplerinin "Rus yanlısı" şeklinde suçlamalarına da değinen Musabeyov, Rusya'nın Saakaşvili'ye karşı olan güçleri kullanmaya çalıştığını fakat İvanişvili'nin "Rusya'nın bir projesi olduğu" görüşüne katılmadığını söyledi. Musabeyov, "İvanişvili'nin Rusya'nın izni olmadan parasını oradan çıkaramayacağını söylüyorlar. Ama parasını Rusya'dan çektiğine göre Rusya'nın İvanişvili'ye herhangi bir baskı uygulaması olanaksız hale gelmiştir. İvanişvili, Moskova'nın eyalet valisi olmayı değil, Gürcistan'ın lideri olmayı arzuladığını gösterdi" ifadelerini kullandı.
-"İvanişvili ilk ziyaretini ABD'ye yapacağını açıkladı"-
Doğu-Batı Araştırmalar Merkezi Başkanı siyaset bilimci Erestun Oruçlu da, Azerbaycan'da İvanişvili'nin yüzünün Batı'ya mı yoksa Rusya'ya mı dönük olacağı sorusunun cevabının çok merak edildiğini ancak İvanişvili'nin 'Gürcistan'ın dış politikasında bir değişiklik olmayacak' açıklaması ile bu soruya zaten yanıt verdiğini söyledi.
Gürcistan dış politikasının önceliğinin bundan sonra da NATO ve Avrupa Birliği'ne entegrasyon olacağını savunan Oruçlu, İvanişvili'nin ilk resmi ziyaretini ABD'ye yapacağını açıkladığını hatırlattı.
İvanişvili'nin Rusya'ya yakın bir isim olduğu görüşüne katılmadığını ifade eden Oruçlu, "Bir kişinin bir başka ülkenin çıkarlarını savunmak için iktidara getirildiği görüşü eskimiş bir düşünce tarzıdır" diye konuştu.
-"Azerbaycan'ın yardımları İvanişvili için önemli"-
Atlas Araştırmalar Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu, Tiflis'te önceki iktidar döneminde Gürcistan-Azerbaycan ilişkilerinin desteklendiğini ve iki devletin birbirine sıkı şekilde bağlandığını belirtti. Şahinoğlu, "Azerbaycan'la işbirliği, Gürcistan'a siyasi ve ekonomik kazanımlar sağlamaktadır. Azerbaycan'ın yardımları, düşük faizle sağladığı krediler, petrol ve doğalgaz boru hatlarının Gürcistan bütçesine katkıları göz önünde bulundurulduğunda, İvanişvili'nin Azerbaycan'la stratejik ortaklığı devam ettireceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Gürcistan'ın Türkiye'nin desteğine ve ortaklığına da ihtiyacı olduğunun altını çizen Şahinoğlu, Tiflis'teki yeni yönetimin de gerek Bakü gerek Ankara ile ilişkileri güçlendirmekten yana tercih kullanacağını dile getirdi.
İvanişvili'nin Rusya ile ilişkilerine değinen Şahinoğlu, "Her ne kadar İvanişvili Rusya'da zengin olmuş da onun Rusya'nın adamı olduğunu söyleyemeyiz. Saakaşvili'den farklı olarak, İvanişvili Rusya ile ilişkileri iyileştirmeye çalışacak. Fakat bugün, Abhazya ve Güney Osetya Rusya'nın işgali altında. İvanişvili için, Rusya buradaki iddialarından vazgeçmeyecektir. İşgal durumu ortadan kalkmadığı sürece Gürcistan'da iktidara kim gelirse gelsin, Rusya ile ilişkiler düzelmeyecektir. Fakat, İvanişvili döneminde Rus-Gürcü ilişkilerinde ekonomik alanda belirli ilerlemeler olabilir" değerlendirmesinde bulundu.