Rumlar 'alacaklı' olduklarını ilan etti

Rumların, üsler sebebiyle İngilizlerden alacağı bulunduğu bildirildi.

Rumlar 'alacaklı' olduklarını ilan etti
Rumlar 'alacaklı' olduklarını ilan etti
GİRİŞ 24.12.2012 13:10 GÜNCELLEME 24.12.2012 13:10

Rum Fileleftheros gazetesi, İngiliz üsleri için Rum Yönetimi'ne herhangi bir ücret ödemeyen İngilizlerin, üslerin "egemen" olduğunu savunmaları ve bu bölgeyi kendilerine ait olarak görmeleri sebebiyle, ücret ödenmesiyle ilgili herhangi bir sözleşme imzalanmadığını yazdı.

Gazete, 1965 yılına kadar Rum Yönetimi'ne olan borçlarını ödeyen İngiltere'nin, 1965 yılında tek taraflı olarak, Kıbrıslı Türklerin devlete katılımının bulunmaması ve ödenen paraların sadece Rumlar tarafından kullanılamayacağı gerekçesiyle bu ödemeleri durdurduğunu kaydetti.

1960 yılında imzalanan İngiliz Üslerinin Kuruluş Anlaşmaları'na ek olarak imzalanan bir anlaşmaya göre, İngiltere'nin Rum Yönetimi'ne, yolların ve limanların kullanımı için ödeme yapmak durumunda olduğunu anımsatan gazete, anlaşmanın, 1961 yılında 4 milyon liralık (Kıbrıs lirası), 1962 yılında 3 milyon liralık, 1964'de 1.5 milyon liralık, 1965'de 1,5 milyon liralık tazminat ödenmesini öngördüğünü yazdı.

Haberde, İngiltere'nin Lefkoşa Havalimanı'nın askeri amaçlar için kullanacağı bir bölümünün inşası için 500 bin lira, Ağrotur köyünün taşınması için 500 bin lira ve Dikelya-Ay.Nikolau arasında yol inşa edilmesi için 540 bin lira ödediği belirtildi.

Gazete, nihai hedefin İngiltere'nin sömürge dönemine ait son kalıntıların da ortadan kaldırılması olduğunu ve buna paralel olarak İngiltere'nin, 1965 yılından bu yana Rum Yönetimi'ne olan borçlarını ödemesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan İsrail'in kirli planını açıkladı! İşte siyonistlerin ABD içindeki gücü
Galatasaray'a büyük şok! Kasımpaşa 3-0'dan döndü