Sığınmacı kadınların el emekleri mağaza raflarında
Kilis'te yaklaşık 24 bin kişinin barındığı Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde uygulamaya başlanan "Sınırsız Atölye Projesi'' kapsamında Suriyeli kadınların el emeği göz nuru ile ürettikleri, ünlü markaların mağazalarında rafları süslüyor.
Proje, Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneğince pilot bölge seçilen Elbeyli'deki kampta hayata geçirildi. Bu kapsamda kamptaki sosyal yaşam merkezlerinde oluşturulan mesleki eğitim merkezlerinde çalışmalara başlayan Suriyeli kadınlar, kendilerine yollanan malzemelerle yaptıkları nakış, dantel ve lavanta keselerini dernek yetkilileri aracılığıyla ünlü mağazalara gönderdi.
Kampın yöneticisi de olan Elbeyli Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kampta yaşayanlara hayata dair beklentilerini belli bir seviyenin üzerine çıkarabilmeleri için pek çok hizmet sunulduğunu belirtti.
Ailelerin büyük çoğunluğunun savaş nedeniyle yaşadıkları psikolojik travmaların etkisinden kurtulmakta zorlandığını anlatan Sarı, bunun için kampta çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi. Projelerle çeşitli eğitimlerin verildiği kamplardaki Suriyeli ailelerin üretimde söz sahibi olmalarının amaçlandığını dile getiren Sarı, şöyle devam etti:
"Kampta barınan insanların büyük bir çoğunluğu, acıyı, gözyaşını, dramı ve ölümü kanıksamış. Buraya geldiklerinde özellikle bayanların ve çocukların ruhi dengeleri çok bozuktu, sosyal hayata entegre olmakta zorlanıyor ve kendilerini ifade edemiyorlardı. Çocukların hepsinin içerisinde bir korku ifadesi vardı. Süreç içerisinde insanlar artık yaşama adapte oldukça biz de yönetim olarak buradaki insanların hayatını daha anlamlı hale nasıl getiririz, varlıklarını nasıl anlamlandırabiliriz ve onlara bir nebze olsun nasıl umut ışığı verebiliriz diye düşündük. Bu kapsamda sosyal tesisler oluşturduk."
-"Ürünler, geniş insan kitlesine ulaşacak"
Tesislerde binlerce Suriyeli kadının çeşitli alanlarda eğitimler gördüğünü aktaran Sarı, yeni dönemde çalışmalarını farklı bir noktaya getirdiklerini aktardı. Sarı, şunları söyledi:
"Bugüne kadar hanımlar, genel manada kendi ürünlerini biraz ilkel, amatör şartlarda sunmaya ve onun karşılığında belli bir gelir elde etmeye çalışıyorlardı. Çözüm ortağımız Aralık Derneği, bize bambaşka kapıları açtı. Dünyadaki birçok barınma merkezinde uygulanmayan projeler, ilk kez bu barınma merkezinde uygulanmış. İlk kez buradaki insanların ürünleri, böylesine profesyonel bir formatla toplumun farklı kesimlerine ve geniş insan kitlesine ulaşacak. İstiyoruz ki bu dramın içerisinde bu insanları var etmeye, hayatta kalabilmelerine ve tutunabilmelerine vesile olalım."
- Başarılı olursa diğer kamplarda da uygulanacak
Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği kurucularından Şirin Yalçın da yaklaşık 3 ay önce dernek yöneticileri Begümhan Faryalı ve İsmail Acar ile Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'ne gelerek mevcut sosyal tesisleri incelediklerini belirtti.
Burada bir mikrokredi oluşturduklarını anlatan Yalçın, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu krediyle birkaç ürün belirledik ve onların malzemelerini alarak yolladık. Ürünleri, İstanbul'daki 9 ayrı mağazada satışa çıkardık. Amacımız, '3 göç, bir ölüm eder' sözünden yola çıkarak bu doğrultuda yaşanan travmanın, zorlukların iyileşmesi için yaratıcılığın yaratmanın ve üretmenin iyileştirici etkisinden faydalanmak. Ne kadar çok insan bu ürünlerden alır, ne kadar çok mağaza daha çok ürün ürettirmek isterse o kadar çok buradaki emekçi hanımlara destek sağlamış olacağız."
Şirin, kamplarda devletin imkanlarıyla kurulmuş atölyelerdeki eğitim gören kadınların hem üretime katkı sağladığını hem de psikolojik olarak iyileştiklerini vurgulayarak bundan sonraki süreçte projeyi büyütmeyi ve diğer barınma merkezlerinde uygulamayı hedeflediklerini kaydetti.
YORUMLAR