Kilis'teki geçici barınma merkezi dünyaya örnek oluyor
İZZET MAZI - Kilis'in Elbeyli ilçesinde, 416 bin 672 metrekare alan üzerine kurulan Suriyeli sığınmacıların yaşadığı kamp, dünyanın en modern barınma merkezleri arasında gösteriliyor.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaklaşık 5 yıldır Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'da kurulan barınma merkezleri, konteyner ve çadır kentlerin yanı sıra çeşitli illerde kiraladıkları evlerde yaşıyor.
Kilis'e gelen yaklaşık 24 bin Suriyeli de ülkelerinde yarım kalan yaşamlarına Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'nde devam ediyor.
Her türlü fiziki ayrıntının düşünüldüğü merkezde, sığınmacılar için eğitimden sağlığa kadar birçok alanda verilen hizmetler göz dolduruyor.
Tamamı kilit parkeyle döşenen alanda kurulan kampta, 6 kişilik bir ailenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlenen 2 oda, banyo ve tuvaleti bulunan 21 metrekarelik alana sahip 3 bin 560 konteyner yer alıyor.
Orta ölçekli bir Anadolu ilçesini andıran ve 458 personelle idare edilen merkezde, 5 okul, 4 sosyal tesis, 7 çocuk oyun parkı, 3 voleybol, 2 basketbol sahası, 2 market, 2 cami, 2 lojistik depo, 2 helikopter pistiyle hastane, sağlık ocağı, içme suyu deposu ve atık su arıtma tesisi de bulunuyor.
Misafirler, Türk Kızılayı ve Dünya Gıda Programının yürüttüğü çalışma kapsamında hayata geçirilen gıda kart uygulamasıyla diledikleri şekilde alışveriş yapabiliyor.
Kamp yönetiminin özellikle eğitim öğretim kapsamında yürüttüğü çalışmalar, başta BM olmak üzere tüm dünyadan takdir topluyor. Suriyeli öğrenciler, kurulan "Türkçe Dil Okulu" ile savaş nedeniyle yarım bırakmak zorunda kaldıkları eğitimlerine devam edebiliyor.
Sağlık hizmetleri ve psikososyal destek anlamında da detaylı faaliyetlerin yapıldığı barınma merkezinde, kentte görev yapan uzman hekimler ve psikologlar, düzenli olarak poliklinik hizmeti veriyor. Merkez yönetimi, Türkiye'de ilk kez hazırlanan "Sığınmacı Danışma Merkezi" projesiyle sorunları anında ilgili birimlere iletiyor ve zaman kaybetmeden çözülmesini sağlıyor.
- BM yetkilileri dünyaya örnek gösteriyor
Zaman zaman BM'de görev yapan üst düzey yetkililerce de incelenen kamp, sığınmacılara yönelik hizmetlerden dolayı dünyaya örnek gösteriliyor.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda da merkezden "İnsan onuruna, sağlığına ve ihtiyaçlarına tam manasıyla cevap verilmekte. Kamplar, sığınmacılar için sadece bir barınma mekanı değil bundan öte tam bir 'yaşam alanı' haline getirilmiştir. Yöneticiler ve diğer tüm çalışanların bu bakımdan büyük bir özveri ve yardım duygusuyla çalıştıkları müşahede edilmiştir" değerlendirilmesiyle övgüyle bahsediliyor.
Elbeyli Kaymakamı ve Kamp Yöneticisi Gülhani Ozan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınma merkezinin yaşam standartları bakımından dünyanın en önde gelen kamplarından biri olduğunu vurguladı.
Elde edilen başarının bir ekip işi olduğuna işaret eden Sarı, kamp çalışanlarının her birinin saatin dişlileri gibi faaliyet yürüttüğünü, personelin kendisini ekibin bir paçası olarak görmesini sağlamak ve takım ruhunu oluşturmak adına profesyonel isimlerden destek aldıklarını anlattı.
-Stratejik liderlik, empati ve ön yargı eğitimleri verildi
Yönetici kadroları için stratejik liderlik, empati ve ön yargı konularında eğitimler verildiğini dile getiren Sarı, şunları söyledi:
"Barınma merkezimiz, yaşam standartları bakımından dünyanın en önde gelen kamplarından bir tanesi. Bu anlamda standartları en yüksek kamp olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Söylemlerimizin altı boş değil, fiziki anlamda sunulan hizmetlerimizin yanında verilen eğitimlerle personelimizin de mesleki yeterliliklerini ve farkındalık düzeylerini bir nebze olsun yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Eğitimlerle bir şekilde bizim ekibimizin içerisinde yer alan personellerin ayrı ayrı öneme sahip olduklarını vurguluyoruz. Ekip ruhu, duyarlılığın oluşması ve aidiyet duygularının pekişmesinde yaptığımız kişisel eğitimlerin çok önemli bir yere sahip olduğunu değerlendiriyoruz."
Suriye sınırında dünyanın en büyük kampında hizmet üreten kadro olduklarını aktaran Sarı, çok stresli bir görevi ifa ettiklerini ifade etti.
Sarı, eğitimlerin sahadaki yansımalarının hem Suriyeli misafirlerden aldıkları geri bildirimlerde hem de personel gözlemlerinde net bir şekilde göründüğünü kaydetti.
YORUMLAR