Tarihten gelen lezzet: “Türkiye Yüzyılı’nda Kilis Mutfağı”
Kilis Valiliği koordinasyonunda İpekyolu Kalkınma Ajansı desteği ve Kilis Belediyesi iş birliğinde Kilis’in yöresel lezzetleri İstanbul’a taşınıyor.
Kilis, farklı kültürlerle yoğrulmuş zengin mutfağı ile gastronomi alanında adından söz ettirmeye devam ediyor. “Türkiye Yüzyılı’nda Kilis Mutfağı” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte şef Yunus Emre Akkor’un öncülüğünde Kilis yemekleri, şeflerin beğenisine sunuluyor.
Onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kent Kilis’in lezzetleri köklü geçmişe dayanmaktadır. Kente has zeytinyağı, Kilis Horoz Karası üzümü, Kilis Biberi gibi ürünlerin üretiminde Türkiye bazında söz sahibi olan Kilis, son yıllarda gastronomisi ile de adından söz ettiriyor. Son olarak Oylum höyükte yapılan kazılarda elde edilen bulgular Kilis gastronomisinin eskiye dayandığını destekliyor.
4 BİN 500 YILLIK LEZZET
Daha önceki kazılarda bulunan 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğiyle Kilis'teki tarihi höyükte yürütülen arkeolojik kazılar sonucu elde edilen veriler ışığında, Kilis ve çevresinin zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda önemli bir konuma sahip. Zeytinin anavatanı olan Doğu Akdeniz’de yer alan Kilis toplam 266 bin dekarlık alanda zeytin üretimi yapıyor. Yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşen Kilis yağlık zeytini ince kabuğu, baharatlı aroması, yüzde 40 gibi oldukça yüksek yağ oranı ve köklü tarihsel serüveniyle bugün Bereketli Hilal’den çıkıp dünya sınırlarını aşıyor.
KELLE PAÇA KALINTILARINA RASTLANDI
Oylum Höyük’te tapılan son kazılarda dönemin ölü gömme gelenekleri ve öteki dünya inancı ile ilgili bilgi veren mezarlara genellikle birkaç kap ve çeşitli süs eşyaları ile birlikte yiyecek bırakıldığı tespit edildi. Mezar içlerinde ele geçen karbonlaşmış zeytin ve üzüm çekirdekleri ile tahıl kalıntıları dışında, genellikle ölülerin başı hizasına bırakılan bir çanak içinde ölü yemeği bırakıldığı tespit edildi. Çanaklar içinde ele geçen küçükbaş hayvanlara ait kafatası ve ayak kemiği parçaları bu ölü yemeğinin daha çok kelle-paça türünde olduğunu göstermektedir. Bulgular, olasılıkla ölen kişinin ardından kurban edilen küçükbaş hayvanların baş ve ayaklarından yapılan kelle-paça yemeğinin makbul bir ölü yemeği olduğuna işaret etmektedir.
KİLİS YÖRESEL ÜRÜNLERİNİN TANITIMI
Yoğun, baharatlı aroması ile beğeni toplayan ve köklü, tarihsel geçmişi ile Bereketli Hilal’den çıkıp sınırlarını aşan Kilis zeytinyağının hem kente hem de ülke ekonomisine değer katıyor. Zeytinin anavatanı olan Doğu Akdeniz’de yer alan Kilis toplam 266 bin dekarlık alanda zeytin üretimi yapıyor. Yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşen Kilis yağlık zeytini ince kabuğu, baharatlı aroması, yüzde 40 gibi oldukça yüksek yağ oranı ve köklü tarihsel serüveniyle bugün Bereketli Hilal’den çıkıp dünya sınırlarını aşıyor.
Sizleri Kilis’in zeytinyağını, Kilis Karası üzümünü, cennet çamurunu, gerebiçini, pul biberini diğer baharatlarını ve şeflerin özenle hazırlayacağı yemekleri tatmak ve yöresel yemenilerini, yorganlarını, el sanatlarını üreten ve sizlerle tanışmak için İstanbul’a gelen üreticilerle buluşmaya davet ediyoruz.
YORUMLAR