Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Kırklareli'nde (1)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ''Enerji, medeniyetin daha büyük ufuk açılması için olmazsa olmaz şartlarından biridir. Sanayi, üretim, istihdam, ekonomi diyoruz, her şeyin temelinde bir enerji vardır.'' dedi.
Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Lüleburgaz ilçesindeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tesislerinde düzenlenen iftar programına katıldı.
Parti üyeleri ile iftar yapan Albayrak, burada yaptığı konuşmada, ramazan ayının son günlerinde Trakya'da iftar yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Tüm dünyada istikrarsızlaştırma senaryoları ve oyunlarına Türkiye'nin hiç bir şekilde gelmeyeceğini belirten Albayrak, Türkiye'nin hayalleri ve idealleri olan bir ülke olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin daha fazla gelişmesi ve büyümesi için çalıştıklarını aktaran Albayrak, gece gündüz demeden mücadele edeceklerini belirtti.
'Enerji hayatın kaynağıdır' diyen Albayrak, ''Enerji, medeniyetin daha büyük ufuk açılması için olmazsa olmaz şartlarından biridir. Sanayi, üretim, istihdam, ekonomi diyoruz, her şeyin temelinde bir enerji vardır.'' ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin büyüyen, güçlü bir ülke olduğunu aktaran Albayrak, kaynaklarını hiçbir şekilde sokağa atacak kadar zengin bir ülke olmadığını dile getirdi.
Bakan Albayrak, kaynakları dikkatli değerlendirerek, israf etmemek gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin dört bir tarafındaki yerli ve milli yenilenebilir kaynaklar içerisinde güneş, rüzgar, kömür, su, doğalgaz gibi kaynaklarından daha fazla faydalanmak gerektiğini kaydetti.
Dünyanın en büyük güneş tarlasının ihalesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Albayrak, şöyle devam etti:
''Geçtiğimiz mart ayında güneş enerjisiyle dünyanın en büyük güneş tarlasının ihalesini, rekor düzeyde uygun bir fiyatta bugün itibariyle artık 19,5 sente kilovat saati mal olan güneş enerjisini 6,99 sente düşürerek ve bu kendi kaynağımız, kendi üretimimiz… Aynı zamanda kendi panellerimiz, kendi fabrikalarımızda üretilecek bir şekilde asgari yüzde 60-70 yerli üretimle birlikte ve bu panelleri üretecek araştırma geliştirme AR-GE altyapısının da asgari yüzde 80 yerli ve milli mühendislerimizle oluşacak şekilde bir sürece başladık.''
Türkiye'de 15 milyar ton kömür kaynakları bulunduğuna işaret eden Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de 15 milyar ton kömür kaynağı var. Bu kömür kaynaklarından, yerli kaynaklardan kömür üretimiyle Avrupa'nın ve dünyanın yüzde 40, yüzde 50'lerde ürettiği oranın şu anda Türkiye'de biz geçtiğimiz yıllarda yüzde 12-13'den yüzde 17-18're taşımaya çalışıyoruz ama yine Avrupa ve dünyanın çok çok altında bu oranları yerli kaynaklarımız enerjide dışarıya bağlı olduğumuz için, yukarıya taşımak açısından daha verimli kullanma noktasında adımlar atmalıyız. Hava kirliliği ve çevrecilik noktasında AB'nin çok ötesindeyiz. Geçtik gidiyoruz artık, rakip değil. Yüzde 1, büyüyorlar 5 büyüyoruz, yüzde 2 büyüyorlar 7 büyüyoruz. Rakip olarak görmeyeceğiz. Daha ötesini düşünüyorsak eğer her alanda yerli kaynaklar, yenilenebilir kaynaklar, dünyanın en büyük güneş tarlasını yapıyoruz. Rüzgar tarlasını yapacağız. En uzun en büyük köprüsünü yapacağız. Çanakkale'yi tamamladığımızda Trakya artık başka bir Trakya olacak. Dolayısıyla çıta çok daha yukarıda.''
- ''Trakya çok önemli bir coğrafya''
Bakan Albayrak, Trakya'nın altyapısı bakımından önemli ve zengin bir bölge olduğunu dile getirerek, Trakya'da 2 milyar tona yakın kömür rezervinin olduğunu vurguladı.
Bakan Albayrak, şunları söyledi:
''Dönüyoruz, dolaşıyoruz Trakya’ya geliyoruz. Trakya çok önemli bizim için. Trakya nüfusu itibariyle, enerji tüketimi itibariyle, altyapısı itibariyle çok önemli bir coğrafya. Marmara bölgesi üzerinde baktığımızda Trakya, Türkiye'nin elektriğinin neredeyse 5'te 1'ini tüketiyor. Ama bir de bakıyorsunuz arz talep noktasında bakıldığında yerli kaynak noktasında bakıldığında maalesef enerjisinin çoğunu nereden getiriyor biliyor musunuz? Türkiye'nin öbür ucundan getiriyoruz. Artvin'den, Keban'dan, Doğu Anadolu'dan, Karadeniz'den bin, bin 500 kilometre üretim hattı döşüyoruz. Türkiye'nin öbür ucundan bu yana fabrikaya, sanayiye, eve enerji taşıyor.''
Trakya'da kömür rezervlerinin, 50 ila 70 milyar dolarlık ekonomik değere sahip olduğunu anlatan Albayrak, ''Tüm bu noktada gerek istihdam, gerek kaynaklarımızla ihracat, gerek çevresel faktörler noktasında en iyi çözümle Trakya'nın kaderindeki enerji sorununa da çok önemli çözümler üretmek zorundayız. İnşallah bu yeni dönemde, yeni keşiflerle, yeni rezervlerle çok önemli yatırımları, Trakya'nın ekonomik dönüşümlere imza atacağız.'' diye konuştu.
(Sürecek)
YORUMLAR