Kırklareli

Besin zehirlenmesi uyarısı

13:10 05 Eylül 2017
Besin zehirlenmesi uyarısı

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinlerin uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmesi, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini bildirdi.

Selvi, AA muhabirine, besin zehirlenmeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Yemekler günlük olarak hazırlanması gerektiğini belirten Selvi, artan yemeklerin de bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemeklerin, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanması uyarısında bulunan Selvi, şunları kaydetti:

Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir"Yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Beslenmede güvenli besin tüketimi de oldukça önemlidir. Oysaki, yaşamımızın temel maddesi olan besinler, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir.

Sağlığımızı tehdit eden ve pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinleri özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulmakta ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olmaktadır. Yaz aylarında, bir yandan çevre ve hijyen koşullarının iyi olmadığı durumlarda klasik etkenler yaygın olarak enfeksiyon oluşturup ishallere neden olarak toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ederken, öte yandan sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesinde ki hatalar da besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabilmektedir. Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır. Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır. Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler dezenfekte edilmeli, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.