Manastır "fotoğraf stüdyosu"na döndü
Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde, Jüstinyen döneminde yapılan Aya Nikola Manastırı, fotoğrafçılara doğal fotoğraf stüdyosu imkanı sunuyor.
Kıyıkoy beldesine 700 metre uzaklıkta bulunan ve 6. yüzyılda kayaların oyulmasıyla oluşturulan, kilise, ayazma ile çeşitli bölmelerin yer aldığı manastır, tarihi heybeti ile ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Son yıllarda özellikle yeni evlenen çiftler tarafından doğal fotoğraf stüdyosu olarak kullanılan manastır, tarihi kalıntılarının yanı sıra doğal güzelliğiyle amatör ve profesyonel fotoğrafçılardan yoğun ilgi görüyor.
Türkiye'nin birçok bölgesinde fotoğrafçılık üzerine kurulan çeşitli dernekler de manastırı ölümsüzleştirmek amacıyla zaman zaman "fotoğraf safarileri" düzenliyor.
- "Manastır görülmeye değer"
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manastırın son yıllarda isminin dünya çapında duyulmaya başlandığını söyledi.
Manastırın çok eski bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Asan, Aya Nikola Manastırı'nın dünyadaki kaya manastırlarının en iyi örneklerinden olduğunu belirtti.
Manastırın çok güzel bir yapısının olduğuna işaret eden Asan, son yıllarda yeni evlenen çiftler tarafından da manastırın doğal fotoğraf stüdyosu olarak kullanıldığını dile getirdi.
Manastırı yıl boyunca yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini dile getiren Asan, "Manastır görülmeye değer. Aya Nikola Manastırı tarihine özgü ve dünyadaki kaya manastırlarına en iyi örnektir. Bu nedenle ziyaretçileri burada görmek bizi heyecanlandırıyor. Gençlerimiz ve yeni evlenen çiftçilerimiz, burada fotoğraf çektirerek anlarını ölümsüzleştiriyor." diye konuştu.
Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora ise manastıra günde yaklaşık 40 çiftçin gelin ve damatlıkları ile gelerek fotoğraf çektirdiklerini anlattı.
Manastıra son yıllarda ciddi bir ilgi olduğunu aktaran Bora, tüm vatandaşları manastırı ziyaret etmeye davet etti.
- "Manastırda fotoğraf çekmek ayrı bir keyif"
Fotoğraf sanatçısı Alahattin Gök ise manastırda fotoğraf çekmenin ayrı bir keyif olduğunu belirtti.
Yeni evlenen çiftçilerin fotoğraf çekilmek amacıyla İstanbul'dan geldiğini anlatan Gök, her hafta manastıra gelerek fotoğraf çekimi yaptığını kaydetti.
Çiftçilere manastırı gösterdiğinde çok hoşlarına gittiğini anlatan Gök, yeşi̇l mekanların yanı sıra artık tari̇hi̇ mekanların da ilgi gördüğüne dikkati çekti.
Tarihi mekanlarda çekilen fotoğrafların daha belirgin ve güzel olduğunu vurgulayan Gök, yeni çiftlerin de bu nedenle tarihi mekanlara yöneldiklerini ifade etti.
İstanbul'da evlenen Onur ve Özlem Çolak çiftçi, manastırda fotoğraf çektirdi.
Onur Çolak, manastırı çok beğendiğini ve bu nedenle eşi ile İstanbul'dan geldiğini söyledi.
YORUMLAR