Çobanlık ve kağıtçılıktan sonra patron oldu

Diyarbakır'da çobanlık yaptığı köyünden çıkarılan Kahraman Ağaoğlu, kağıt toplayıcılığından sonra patron koltuğuna oturdu.

Çobanlık ve kağıtçılıktan sonra patron oldu
Çobanlık ve kağıtçılıktan sonra patron oldu
GİRİŞ 14.06.2014 12:29 GÜNCELLEME 14.06.2014 12:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı köyleri boşaltıldığında çobanlık yapıyordu. Ailesiyle Mersin'e göçtüğünde ise hurdacılardan kağıt toplayarak geçimini sağladı. Kahraman Ağaoğlu, bugün dokuz tesisle çalışan kağıt presleme ve geri dönüşüm işletmelerinin patronu.

Kahraman Ağaoğlu, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kabakkaya köyünde dünyaya geldi. Dokuz çocuklu anne babasıyla çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimini sağlıyorlardı. Kahraman Ağaoğlu da daha çocuk yaşta çobanlık yapmaya başlamıştı.

Ağaoğlu ailesinin yaşadığı köy, PKK ile asker arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı bir bölgedeydi. Çatışmaların şiddeti artınca Ağaoğlu’nun köyü boşaltıldı. Aile Mersin'e göçtü. Kentte onları zor bir yaşam bekliyordu. Ailenin geçimi dokuz kardeşin sırtındaydı artık. O dönemde 12 yaşındaki Kahraman Ağaoğlu da bir komşularının yardımıyla kağıt presleme tesisinde iş buldu. 

Altı yıla yakın süre sokaklarda hurdacılardan kağıt toplayarak geçimini sağlayan Ağaoğlu, 1990’ların sonunda doğup büyüdüğü Diyarbakır’a tatile geldiğinde hayatı değişti. Bu ziyaret Ağaoğlu için dönüm noktası oldu.

Patronluğa ilk adım

Diyarbakır’da kağıt presleme tesisi olmadığını öğrenen Ağaoğlu, bir şirket kurmaya karar verdi ancak parası yoktu. Durumu Mersin'deki patronuna anlatan Ağaoğlu destek sözü aldı. Ama patronu para yerine makina desteği sağladı. Patronlarının kendisine ‘Gidin yer bulun, ben size kepçe, pres, kamyon veririm’ dediğini söyleyen Ağaoğlu şöyle anlatıyor yaşadıklarını:

"Geldik yer bulduk; bize kamyon, kepçe verdi ama kağıt karşılığı bunları aldık. Paramız olmadığı için topladığımız kağıtları verdik. Sonra Batman, Mardin, Siirt gibi illerde çalışmaya başladık. Hurdacılardan kağıt toplamaya başladık.”

Dokuz tesis kurdu

2001 yılında ilk kağıt presleme tesisini böylece kuran Ağaoğlu, patronluğa da ilk adımı attı. Aradan geçen yıllarda birbiri ardına geri dönüşüm tesisleri kurdu. Sadece Diyarbakır’da dördü geri dönüşüm olmak üzere beş tesis kurdu.

“Biz kağıdı kaynağından topluyoruz. Sitelere kafes bıraktık, site sakinleri biriken atıklarını oraya atarlar. Biz de onları oradan aldıktan sonra, getirip ayrıştırıyoruz. Kağıdı tekrar kağıda dönüştürülmek üzere fabrikaya gönderiyoruz; camı kırıp, yıkayıp cam fabrikasına veriyoruz. Pet şişe işliyoruz. Mutfak atıklarından topladığımız yağları ve atık motor yağlarını mazota çeviriyoruz.”

Diyarbakır’ın ardından Konya, Uşak ve Antalya‘da dört tesis daha açan Ağaoğlu, şirketlerinde toplam 400 kişiyi istihdam ediyor.

Hedefi yurtdışına açılmak

Ailesi ilk başlarda işine sıcak bakmadı. Ağaoğlu aile içinde adı ‘çöpçü’ye çıksa da yılmadı.

“Köyümüzden çıkmasak belki bu seviyeye gelmezdik. Bazen diyorum ki, iyi ki köyden çıktık. Bu insanın kendi başarısıdır. İnsanın içindeki azimdir.”

İşsiz bir çocuk olarak terk ettiği Diyarbakır’a patron olarak dönen Ağaoğlu’nun hedefi yurtdışına açılmak:

“Hedefimiz kağıdı burada mamule çevirmek, bir kağıt fabrikası açmak. Pet şişeleri burada elyafa dönüştürmek. Bu malımızı yurtdışına satmayı düşünüyorum. Elyaf ve kağıdı İran ve Irak Kürdistan bölgesine satmayı hedefliyorum.”

Aljazeera Turk: Muharrem Bozarslan

YORUMLAR 1
  • senol 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel, örnek alınası bir başarı hikayesi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den 'sokak' çağrısı: Bir milyon kişi meydana iner rejim değişir!
Balıkesir'deki feci patlamanın güvenlik görüntüleri ortaya çıktı!