Utangaçlıkla baş edebilmenin yolu

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (PDRM) tarafından 'Utangaçlıkla Başa Çıkma Semineri' düzenlendi.

Utangaçlıkla baş edebilmenin yolu
Utangaçlıkla baş edebilmenin yolu
GİRİŞ 04.12.2015 16:29 GÜNCELLEME 04.12.2015 16:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uzman Psikolojik Danışman Ezgi Ekin Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, utangaçlık, utangaçlığın günlük yaşantıyı nasıl etkilediği ve sosyal kaygı süreçleri üzerine konuşuldu.

Utangaçlıkla baş edebilmek için en başta utangaçlık yaşantılarının farkında olunması ve sorunların açık bir şekilde ortaya konulması gerektiğini söyleyen Uzman Ezgi Ekin Şahin, utangaçlık, utanma ve sosyal kaygının birbirinden farklı kavramlar olduğuna dikkat çekti.

Şahin, "Utanma kısa süreli bir benlik yitimidir ve utangaç bireylerin sıklıkla yaşadığı bir duygudur. Sosyal kaygı ise hepimizin sahip olduğu, ortamlarda ortaya çıkmasını normal kabul etmemiz gereken bir duygudur. Hepimiz sosyal kaygıya sahibiz fakat kimimiz bunu daha yoğun bir şekilde yaşıyor, kimimiz ise daha az. Utangaçlık ve sosyal kaygı her bireyin zaman zaman yaşadığı bir durumdur, bu durum herkesin başına gelebilir" dedi.

"UTANDIĞINIZ ŞEYLERİN LİSTESİNİ HAZIRLAYIN"

"Utangaçlıkla baş etme, korkularımızla yüzleşmenizi gerektirecek zorlu ve zaman alan bir süreçtir” diyen Şahin, şöyle devam etti:

“Bu korkularla mücadele edebilmek için utangaçlık yaşamamıza neden olan durumlara ilişkin bir liste hazırlayın. Listenizde sizi genel hedeflere ulaştıracak özel hedefler belirleyin ve bunları kolaydan zora doğru basamaklandırıp zaman içerisinde gerçekleştirmeye çalışın. Bu hedefler kendinize uygun hedefler olmalı. Belirlemeler yaparken gerçekçi olmalı ve kişisel özelliklerinizi dikkate almalısınız.

Yapmaya çalıştığımız şey bir ön deneme yaparak belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve sosyal kaygılarımızı daha kolay yönetebilmek. Belirsizlikleri ne kadar ortadan kaldırırsak kaygımız da o kadar azalacaktır. Burada amacımız bu kaygıları yok etmek değil mümkün olduğunca azaltmak ve utangaçlık davranışından uzaklaşmaya çalışmak." ifadelerini kullandı. Seminer Uzman Ekin Şahin'in katılımcılara Linda Taylor ve Lynne Crawford'un 'Çekingenlik', Ahmet Koyuncu'nun 'Sosyal Fobi Utangaçlık Çekingelik' kitaplarını tavsiye etmesiyle sona erdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • ayse 9 yıl önce Şikayet Et
    utanmak aile terbiyesidir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'den sonra Katar'dan da çarpıcı Suriye hamlesi
Genar Araştırma'dan son seçim anketi