Mısır'ın hafız çocukları
Kuran-ı Kerim'i güzel okumanın bir köklü bir gelenek olduğu Mısır'da, hafızlık ve okuyuculuk eğitimi küçük yaşlarda başlıyor.
Abdulbasid Abdusselam, Şaşai, Mustafa İsmail, Sıddık Minşevi, Kamil Yusuf, Ahmet Naina, Muhammed Rıfat ve Ragıp Galveş Mısır'ın yetiştirdiği dünyaca ünlü hafızlardan bazıları.
Mısır bu geleneği devam ettirebilmek için her yıl hafızlık ve güzel Kuran-ı Kerim okuma yarışmaları düzenliyor. Mısır halkı da bu geleneğin devam etmesi, Mısır'ın iyi hafızlar yetiştirebilmesi için çaba gösteriyor.
Bedevi Kuran-ı Kerim Okuma ve Hafızlık Kursu başkent Kahire'de faaliyet gösteren onlarca kurstan sadece biri. Hafızlık eğitiminde yaş büyük önem taşıyor. Hafız olacak kişilerin küçük yaşlardan itibaren yetiştirilmesi gerekiyor.
Bedevi Kuran-ı Kerim Okuma ve Hafızlık Kursu eski ve yeni metoda göre hafızlık eğitimi veriyor. Okulun yaşları 5 ile 15 arasında değişen 50 öğrencisi bulunmakta.
Sabah saatlerinden itibaren hafızlık çalışan öğrenciler, ezberin yanı sıra güzel Kuran-ı Kerim okuma konusunda günlük çalışıyorlar.
Kursa devam eden öğrencilere, iyi birer hafız ve Kuran okuyucusu olabilmeleri için güzel okuma, diksiyon ve ses eğitimi de veriliyor.
Okul öğrencilerinden Leyla Ahmet 8 yaşında ve Kuran-ı Kerim'in tamamını ezbere okuyabiliyor. Hocaları Leyla'nın bundan sonra güzel okuma ve öğrendiği sureleri unutmama konusunda gayret göstermesi gerektiğini söylediler.
6 yaşındaki Muhammed Hüseyin ise 1 yıl içerisinde Kuran ayetlerinin yarısına yakınını ezberledi. Hafız olabilmek için haftada 3 gün kursa gelerek geri kalan kısmı ezberlemek için çaba sarf ediyor.
Söz konusu kursa 1 yıldan beri devam eden öğrencilerden 10'u hafızlık derecesine yükselmiş durumda. Hafızlık derecesi alan öğrencilerin yaşları 8 ila 13 arasında değişiyor.
AA muhabirine konuşan Muhammed Hüseyin, "Abdulbasid Abdusselam gibi Kuran okumak için çalışıyorum" dedi.
Hafız olan kursun sahibi ve müdürü Şeyh Bedevi ise Mısır'ın Kuran-ı Kerim'i güzel okuma konusunda bir geleneği olduğunu hatırlatarak, "Hafızlık ile güzel okuma arasında doğru bir orantı var. Bu güne kadar güzel Kuran okuyucularının tamamı da aynı zamanda hafızdı. Mısır'ın sahip olduğu bu geleneğin devam etmesi için çocukların hafız olarak yetişmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.
Bedevi, hafız yetiştirmekte kullanılan eski metodun sadece dinleme ve kıraata dayandığını belirterek, yeni yöntemin sadece dinlemek ve telaffuz etmekten ibaret olmadığını, çocuklara ses ve gramer eğitimi verdiklerini söyledi.