En çok karşı cins intihara sürüklüyor

Uzmanlar, en çok intihar vakalarının karşı cinsle yaşanan sorunlardan dolayı kaynaklandığını açıkladı.

En çok karşı cins intihara sürüklüyor
En çok karşı cins intihara sürüklüyor
GİRİŞ 20.10.2011 11:39 GÜNCELLEME 20.10.2011 11:39

Bartın Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, intihar sebeplerini araştırdı. Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, intihar vakalarını 3 unsurda daha fazla gerçekleştiğini belirledi. Buna göre, ön çok intihar vakaları karşı cinsle yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. Psikolog Akdağ, "Acil serviste intihar girişimi bildirim formu verilerine göre belirlemeler yaptık.

Vakalar göz önüne alındığı zaman en çok intihar girişimlerine ailenin sebebiyet verdiği, daha sonra sırayla karşı cinsle sorunlar, üçüncü sırada ise ruhsal hastalık, aile içi şiddet, ekonomik, iş ve hastalık gibi başlıca nedenlerden dolayı intihar teşebbüsünde bulundukları tespit edilmiştir. Kadınların ve erkelerin aynı nedenlerle intihar girişiminde bulundukları görülmüştür. Aile, karşı cinsle sorunlar ve ruhsal hastalıklardır. Kadınlar erkelere göre aile, aile içi şiddet, yalnızlık, iletişim sorunları, taciz, okul, evlilik gibi sorunlar yüzünden intihar girişiminde bulunurken, erkekler karşı cinsle sorunlar, ruhsal hastalıklar, ekonomik nedenler, genel hastalıklar, aile çatışmaları, gelişim dönemi sorunları, sınav kaygısı sebepleri ile kadınlara göre daha çok intihar girişiminde bulundukları tespit edilmiştir.

Ancak kadın ve erkeklerin veriler ışığında iş sorunları nedeniyle her iki cinsiyette eşit oranda intihar girişimi açısından risk faktörü olarak görülmektedir. BDH başvurulan vakaların yüzde 92.8'i (220 kişi) ilaç içerek intihar eyleminde bulunmuştur. Yüzde 5.5 ise kesici alet kullanarak, yüzde 0.8 ise ateşli silah kullanarak intihar girişiminde bulunmuştur. Kadınların sırasıyla en çok ilaç içerek, kesici alet kullanarak, kendini asarak, tüp gaz, doğal gaz ile kendini zehirleyerek, ateşli silah kullanmak suretiyle intihar girişiminde bulundukları tespit edilmiştir. Erkeklerin ise yine kadınlarda olduğu gibi birinci sırada ilaç kullanımı, kesici alet, ateşli silah kullanarak intihar girişiminde bulunmuştur. Erkeklerin diğer yöntemleri 2009 yılında kullanmadıkları tespit edilmiştir. Vakaların yaşları belirli aralıklarla gruplandırılarak elde edilen yaş gruplarına göre intihar girişimlerinin dağılımı incelendiğinde, birinci sırada 15-24 yaş grubunun yüzde 66,7 intihar girişiminde bulunduğu, ikinci sırada en çok 25-34 yaş grubunun yüzde 19, üçüncü sırada ise 35-49 yaş grubunun yüzde 10.1 olduğu görülmüştür" dedi.

BEKARLAR DAHA ÇOK İNTİHAR EDİYOR

Ruh Sağlığı Şube Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, "Kadın ve erkek vakalarında birinci sırada bekar oldukları tespit edilirken ikinci sırada yine kadın ve erkek arasında medeni hal açısından farklılık olmadığı ve evli oldukları tespit edilmiştir. Erkeklerde ve kadınlarda bekar olanların daha çok intihar girişiminde bulundukları tespit edilmiştir. Ancak bekar erkeklerin bekar kadınlara oranla daha çok intihar girişiminde bulundukları, evli kadınların ise evli erkeklere oranla daha çok intihar girişiminde bulundukları görülmektedir.buna göre erkelerde bekar olmak kadınlarda ise evli olmak karşı cinse oranla intihar girişiminde daha fazla risk oluşturduğu düşünülmektedir. Ayrıca kadınlarda dul veya boşanmış olmak erkelerle karşılaştırıldığında yine intihar eylemi için risk faktörü olabileceği tespit edilmiştir" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tüpraş Rafinerisi'nde yangın! Şirketten açıklama geldi
AK Partili Usta açıkladı: Aile hekimliğinde ücretli rapor dönemi başlıyor