Hangi filmi ne için seyretmeli?

Nasihat etmek, uyarmak her zaman etkili olan bir davranış değildir. Özellikle arkadaşlık, vefakârlık, merhamet gibi değerleri çocuklara anlatmak zordur. Eğitimciler, filmlerle çocuklara bazı doğruları öğretebiliyor.

Hangi filmi ne için seyretmeli?
Hangi filmi ne için seyretmeli?
GİRİŞ 22.01.2012 14:16 GÜNCELLEME 22.01.2012 14:16

Kübra Engin'in haberi

Filmi, beraber analiz etmek sizi çözüme bir adım yaklaştırabilir.Ahmet ve arkadaşlarına rehber öğretmenlerinin seyrettirdiği film henüz ortalarına gelmişti ki, Ali öğretmen filmi durdurup bazı açıklamalarda bulundu. Filmde, arkadaşlarıyla sorun yaşayan bir çocuğun öyküsü anlatılıyordu. Ahmet'in de tıpkı filmdeki gibi arkadaşlarıyla yaşadığı sosyal problemler vardı. Rehberlik danışmanı olan Ali öğretmen, bu filmi izletmekle Ahmet'e arkadaşlarıyla uyum içinde nasıl yaşanılabilir mesajı vermek istiyordu.

Nasihat etmek, uyarmak her zaman etkili olmaz. İnsan çoğu zaman gördüğü örneklerden ders alır ve hayatına tatbik eder. Özellikle çocuklar, güzel ve iyi rol modellere ihtiyaç duyar. Peki istediğiniz rol modeller yoksa ya da çocuğun sorunuyla ilgili bir örnek bulamıyorsanız? İşte böyle zamanlarda sinema filmleri yardımcı rol oynayabiliyor. FEM Dershaneleri Rehberlik Danışmanı Faruk Ardıç, etkisi kanıtlanmış filmlerle belli rahatsızlıkları tedavi etme yöntemi olan sineterapi ile önemli adımlar atılabildiğini söylüyor. Öğrencilerin izledikleri filmdeki karakterlerle kendilerini özdeşleştirdiğini belirten Ardıç, öğrencilerin filmdeki karakterlerle benzerlik kurmasının kendi davranışlarını ve düşüncelerini sorgulamasına yardımcı olduğunu açıklıyor. Rehberlik danışmanı, öğrencilerin bu sayede problem çözme becerisi kazandığını da ifade ediyor.

Sineterapi sürecinde filmden sonra eğitimci ile izleyenlerin değerlendirme yapması önemli bir süreç. Faruk Ardıç, "Analizin birlikte yapılması izleyenlerin bünyesinde daha etkili çözüm olacaktır." diyor. Çocuğun ya da öğrencilerin hangi davranışı düzeltilmek isteniyorsa ona göre bir film seçmek önemli bir unsur. Bunun için önceden bir çalışma yapılması ve filmin dikkatlice seyredilerek eğitimci tarafından analiz edilmesi gerekiyor.

Sineterapi daha profesyonel anlamda tedavilerde de kullanılıyor. Uzman psikolog Ufuk Maviengin, sosyal fobi, güven problemi, kıskançlık, iletişim kurma güçlüğü gibi problemlerin sineterapi ile tedavi edilebileceğini söylüyor. Maviengin, "Bakıldığında gayet sağlıklı görünen bireyler, aslında iç dünyalarında farklı problemler yaşayabiliyor." diyor. Psikolog Maviengin'in tespit ettiği filmler hastayla birlikte analiz ediliyor, filmleri, etkisi izleyenin kullandığı cümlelerden, hal ve hareketlerinden gözlemlenebiliyor.

Hangi filmi ne için seyretmeli?

FEM Dershaneleri Rehberlik Danışmanı Faruk Ardıç'ın seçtiği listede, filmlerin hangi davranışlar için seyrettirilmesi gerektiği yer alıyor. Ardıç, çocukların yaşlarına göre film tercihi yapılması gerektiğini, eğitimcinin mutlaka önceden filmi izleyerek analiz etmesinin önemli olduğunu söylüyor.

Reis Bey: Filmde merhamet duygusunun yanı sıra insani duyguları körelmiş bir hâkimin suçsuz bir gencin idam kararını vermesi aktarılıyor.

İki Dil Bir Bavul: Üniversiteden yeni mezun olmuş bir öğretmenin Doğu Anadolu'ya öğretmen olarak gitmesiyle yaşadığı problemler ve yaptığı fedakârlıklar anlatılıyor.

120: 1993 Harbi'nde orduya cephane taşıyan, aşırı soğuğa dayanamayarak ölen 120 çocuğun hikâyesi yer alıyor.

Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society ): Mesleğe yeni başlayan öğretmenler için önerilen bir film.

Home: Etkileyici bir belgesel film. Dünyaya başka bir gözle bakılması gerektiği ve yaratılan hiçbir şeyin gereksiz olmadığı ifade ediliyor.

Sakıncalı Düşünceler (Dangerous Minds): Zeki ama sorunlu öğrenciler ve onları topluma kazandırmaya çalışan bir öğretmenin hikâyesi anlatılıyor.

Özgürlük Yazarları (Freedom Writers): Mesleğe yeni başlayan genç bir öğretmenin, sınıfta her çeşit ırktan ve toplumdan gelen öğrencilerle mücadelesi anlatılıyor.

Muhteşem Münazaracılar (The Great Debaters): Bir profesör, eğitim eşitliğinden yararlanamayan öğrenciler için tartışma grubu kurmaya karar verir. Önceleri ifade güçlüğü yaşayan öğrenciler, giderek kelimelerin gücünü öğrenmeye başlar.

Sınıf (The Class): Öğrencilerin iyi bir eğitim almaları için hiçbir engel tanımayacakları anlatılıyor.

Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption): Arkadaşlık, problemlere göğüs germe ve sabretmenin anlatıldığı bir film.

ZAMAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Pentagon'dan Trump'a 'şartlar kabul edilmeden süreç başlamayacak' mesajı
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'den TUSAŞ'a ziyaret