20 metrekarelik dükkanda 26 yıldır ayakkabı üretiyor

Kütahya'nın Simav ilçesinde faaliyet gösteren ve ayakkabıcılığı 15 yaşında öğrenen 77 yaşındaki ayakkabı imalatçısı Tahir Şengel, 20 metrekarelik dükkanında yaklaşık 26 yıldır el yapımı ayakkabı üretiyor.

20 metrekarelik dükkanda 26 yıldır ayakkabı üretiyor
20 metrekarelik dükkanda 26 yıldır ayakkabı üretiyor
GİRİŞ 06.11.2012 11:35 GÜNCELLEME 06.11.2012 11:35

İlçenin tek ayakkabı üreticisi Tahir Şengel, AA muhabirine, 1950 yılında ilkokuldan mezun olduktan sonra merhum ayakkabı imalatçısı Abdurrahman Çarpan'ın yanında çıraklık ve kalfalık dönemlerini geçirdiğini söyledi.

Çarpan'ın yanında ustalığa kadar yükseldiğini belirten 5 çocuk ve 20 torun sahibi Şengel, 1963'te Ayakkabıcılar Çarşısı'nda kendi adına açtığı dükkanda tabanı kösele olan hakiki deriden ayakkabı imalatına başladığını anlattı.

Şengel, 1971'de Simav Belediyesi'nde zabıta memuru olarak işe girmesine kadar 9 çırak yetiştirdiğini ve bundan sonra ayakkabıcılığa ara verdiğini, Simav Belediyesi ve Almanya'da çalışıp emekli olduktan sonra 1986'da yeniden ayakkabı imalatı işine döndüğünü dile getiren Şengel, şöyle devam etti:

''1960'lı yılların sonundan itibaren Türkiye'de ayakkabı imalatı fabrikasyona yönelince dericilik sektöründe söz sahibi olan Simav'da dericilikle uğraşan kişi sayısı iyice azaldı. Bununla beraber ilçemizde ayakkabı imalatı gelişme kaydedemedi. Bu alanda çalışanlar bir araya gelip güçlerini birleştiremedi. Bu sıkıntılar nedeniyle 1963-1971 yıllarında 8 yıl yaptığım işe ara vermek zorunda kaldım. Önce Simav Belediyesi'nde, daha sonra Almanya'da çalıştım ve 1986'da ilçeye dönerek yeniden ayakkabı imalatı dükkanı açtım. Vatandaşlardan aldığım siparişlere göre tamamen kösele tabanlı, hakiki deriden erkek ve kadın ayakkabıları, çizmeler yapmaya başladım. Kadınların isteğine göre diktiğim ayakkabılar çok beğenilirken, erkekler için 38 numaradan 46 numaraya kadar oluşan mum ve ağaç kalıplar üzerinden diktiğim sivri burun ve bali burun ismindeki çeşitler çok tutuldu.''

-El yapımı ayakkabı imalatını öğrenmek isteyen yok-

Şengel, yaşı ilerlemesine rağmen mesleğinden vazgeçmediğini ve 20 metrekarelik dükkanında yaklaşık 26 yıldır ayakkabı ürettiğini belirtti.

Çin malı ve fabrikasyon ayakkabılar yüzünden el yapımı ayakkabılara ilginin azaldığını bildiren Şengel, ''Hayatımın mesleği olarak gördüğüm, yıllarımı verdiğim el yapımı ayakkabı imalatçılığı, ne yazık ki, kalitesiz Çin malı ürünlere, fabrikasyon ayakkabılara, mesleğin yeterince destek ve teşvik görmemesine adeta teslim oldu. Bir de çırak sorunumuz var. Dükkanımın kapısını, kalfalık bir yana mesleği öğrenmek isteyen çırak adayları bile çalmıyor'' diye konuştu.

Şengel, ''Sağlıklı ayak, sağlıklı bir vücudu taşır'' gerçeğinden hareketle sıhhi koşullarda ürettiği ayakkabıların sağlıklı olduğu bilgisini vererek, bu mesleği sürdürmek isteyen çıkarsa dükkanını ona devretmeye ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şam Emevi Camii’nde izdiham! Ölü ve yaralılar var
MSB nefeslerini kesti! 20 terörist etkisiz hale getirildi!