'Cinsellik ibadettir' çıkışına ilahiyatçılardan tepki
İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Demircan'ın cinsellik ibadettir açıklaması tartışma yarattı. Prof. Dr. Süleyman Ateş, "Şayet cinsel yaşamla mertebe alınacak olsaydı, eşekler insanlardan daha yüksek mertebeye çıkardı" diyerek, Demircan'a karşı çıktı.
Mert İnan'ın haberi
'İslam'da Cinsellik' adlı klasikleşmiş kitabıyla bilinen ilahiyatçı Ali Rıza Demircan, cinselliğin ibadet hayatının bir bölümü olduğunu söyledi.
Habertürk'te katıldığı bir programında, "Eşlerimizle girilen ilişki, ahiret hayatı için bir yatırımdır" diyen ilahiyatçı Demircan'ın sözleri ilahiyatçıların tepkisi çekti.
Demircan, "Bir insan evlilik hayatında eşimle ilişkiye girmiyorum diyemez. Bu zulümdür. Cinselliği yaşamak bizleri zinadan, eşcinsellikten korur. Allah'ın rızasına götürdüğü gibi, eşlerimizle girilen ilişki de ahiret hayatı için bir yatırımdır. Sevaplı bir işlemdir. Cinsellik İslam'da kutsallıktır ve ibadet hayatının bir bölümüdür. Çünkü ibadet Allah'ın emir ve yasaklarını uygulamaktır. Namaz neden ibadettir, rabbimizin emri olduğu için. Namaz ve sevişmek aynıdır" demişti.
Bu sözlere ilahyatçılardan ilginç tepkiler geldi. Tepkilerden en serti Prof. Dr. Süleyman Ateş'ten geldi.
İLAHİYATÇILAR NE DEDİ?
'Böyle benzetme yapılamaz'
- Prof. Dr. Beyza Bilgin: "Cinsellik hem aile hayatı, hem de dini açıdan çok önemlidir. Eşinizle yaşadığınız cinsel ilişki helaldir. Bazı tarikatlarda cinselliğin sadece üremek için olması gerektiği, zevk almanın günah veya şeytani olduğu yorumları yanlıştır. İslam'da böyle birşey yoktur. Geçmiş dönem bazı Hristiyan tarikatlarında bu tür yorumlar vardı. Üremeye müsait olmayan insanlar eşiyle birlikte olamayacak mı! Bu görüşleryanlıştır. İslam'da aile birlikteliği ve eşler arasındaki sevgi çok önemlidir. Ancak şunu da belirtmemiz lazım; namaz kılmakla sevişmek aynı şeyler değildir ve böyle bir benzetme hem yersiz, hem de yanlıştır. Eşinizle bile olsa sevişmekle, namazı bir tutmamak münasip bir durum değildir. Eşle olan sevşmek sevaptır."
'Cinsellik ibadet değildir'
- Prof. Dr. Süleyman Ateş: "Sevişmekle namazı benzetmek, aynı kefeye koymak doğru değildir. O halde hayvanların yaptığı da ibadet olur ki böyle bir şey söylenemez. Müslüman cinselliğiyle övünemez. Tasavvuf ehli insanlar işi gücü bırakıp cinselliğe dalmamıştır. Cinsellik ibadet de değildir. İslam'da cinselliğin maksadı kendini tatmin değil, üremeye ve çocuk sahibi olmaya yöneliktir. Sürekli kendini tatmin duygusu dinen caiz değildir. Nefse hakim olmak gerekir. Eşler birbirine helaldir ve normal bir şekilde belli zamanlarda birlikte olmaları mübahtır. Şayet cinsel yaşamla mertebe alınacak olsadı, eşşekler insanlardan daha yüksek mertebeye çıkardı. İslam inancında, tasavvuf ehlinde cinsellik hayatın ön planında yeralmaz. İbadetle sevişmek bir tutulamaz."
'Benzetme yanlış olmuş'
- Prof. Dr. İlyas Çelebi: "Demircan hoca zannederim şöyle bir mantık güdüyor; Allah'ın helal kıldığı, meşru kabul ettiği işleri yapmak, Allah'ın rızası, hoşnutluğunu kazanmak için doğru bir yoldur. Namaz kılmak, nasıl ki Allah'ın emri ise ve onun için yapılıyorsa, helal kılınan eşle birlikte olmak da dinen caiz ve rıza gösterilecek bir durumdur. Bu açıdan bakınca benzerlik var. Allah'ın meşru kabul ettiği fiileri yapma noktasında mahiyetleri itibarıyla doğru bir mantık. Ancak benzetme doğru olmamış. Namaz kılmak Allah'a kulluk, sevişmek ise nefsin tatminidir. Bir yönüyle birbirine benzer ama bir yönüyle de benzer denemez durumdur. İslam'da eviliğin temel mantığı birlikte yaşamdır. Eşler birbirine helal kılınmıştır."
'Eşlerin sevişmesi sevaptır'
- Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu: "Bir Müslüman'ın hanımıyla birlikte olmasını ibadet olarak kabul ediyorum. Hadis kaynakları eşlerin birlikte olmalarını ve cinsel yaşamın sevap olduğunu belirtiyor. Çünkü eşler arasındaki cinsellik olmaz ise kişi zinaya yönelecektir. Cinsellik hem üreme, hem de bedensel bir ihtiyaçtır. Dini açıdan eşler arasındaki cinsellik sevaptır. Demircan'ın yaklaşımını bu açıdan doğru buluyorum. Eşler arasındaki cinsel münasebet ayrıca bir dini görevdir. Hem hanımalar için, hem de erkekler için bu görev geçerlidir. Ancak cinsel ilişki için namazla aynı sevaptır veya eşdeğerdir şeklinde benzetme yapmak doğru olmaz. Namaz dinin direğidir. Cinsellikise dinin direği değildir. Namazın çok ayrı bir yeri vardır. Mukayese etmeyi doğru bulmam. Karı-koca arasındaki münasabetin en iyi şekilde yapılması dinen doğrudur."
-
ahmet akın 11 yıl önce Şikayet Etaynı programda organ nakline ise cevaz bile vermemişti ali rıza hoca. organ nakliyle ilgili olarak ta bir tıp doktoru gibi hükümler vermişti önce. organ nakli yapılan kişilerin kısa zamanda öldüğünü, organların kişilere uyum sağlamayabildiğini söylemişti. ayrıca organ bağışlayanların beyin ölümü gerçekleşir gerçekleşmez organlarının doktorlar tarafından alındığını bu nedenle de caiz olmadığına ilişkin kanaatler belirtmişti. yani bazı doktorların hatası hüküm vermeye esas teşkil edebiliyordu mesela.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Bildiğim KADARIYLA 11 yıl önce Şikayet Etsünnet-i seniyyeye ittibâı kendine âdet eden, âdâtını ibadete çevirir, bütün ömrünü semeredar ve sevabdar yapabilir. . "...resul-i ekrem aleyhissalâtü vesselâm hilkaten en mutedil bir vaziyette ve en mükemmel bir surette halk edildiğinden, harekât ve sekenâtı itidal ve istikamet üzerine gitmiştir........ evet, resul-i ekrem aleyhissalâtü vesselâm "emrolunduğun gibi dos doğru ol." emrini tamamıyla imtisal ettiği için, bütün ef'al ve akval ve ahvâlinde istikamet, kat'î bir surette görünüyor. meselâ ....kuvve-i şeheviyenin fesadı ve ifrat ve tefriti olan humud ve fücurdan musaffâ olarak, o kuvvenin medar-ı istikameti olan iffette, kuvve-i şeheviyesi daima iffeti, âzamî mâsumiyet derecesinde rehber ittihaz etmiştir. ve hâkezâ, bütün sünen-i seniyyesinde, ahvâl-i fıtriyesinde ve ahkâm-ı şer'iyesinde hadd-i istikameti ihtiyar edip, zulüm ve zulümat olan ifrat ve tefritten, israf ve tebzirden içtinap etmiştir" (11. lem'a'dan)Beğen Toplam 1 beğeni
-
Bildiğim KADARIYLA 11 yıl önce Şikayet Etnamaz kılanın diğer mübah, dünyevî amelleri, güzel bir niyetle ibadet hükmünü alır.. "... namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir rahatı vardır. hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. hem namaz kılanın diğer mübah, dünyevî amelleri, güzel bir niyetle ibadet hükmünü alır. bu surette bütün sermaye-i ömrünü âhirete mal edebilir; fani ömrünü bir cihette ibkà eder." (sözler, 4. söz )Beğen Toplam 1 beğeni
-
anarşist 11 yıl önce Şikayet Etgel de kahkaha atma... yurdum insanı işte...''.......müslümanın kanı haramdır'' ayetinin kastının ilk okuyuşta anaokulu talebesinin bile sarih olarak '' canı haramdır'' olarak doğru anlayabileceği bir konuyu getirip kan vermeyle ilişiklendirmek..temel fıkrası gibi...Beğen Toplam 2 beğeni
-
ÖMER HÜSEYİNOĞLU 11 yıl önce Şikayet Etahmet akın beye. dediğiniz kan vermenin hükmü açıklamasından haberim yok.ama ilk açıklaması o şekilde olduysa o da bir garabet.yani katlin men edilmesi anlamında"bir müslümanın kanı başkasına haramdır" hükmü nere kan bağışlama nere?eğer açıklama o şekilde olduysa tuhaf.acizene değişik kişilerden görüş alma yerine itibar ettiğiniz kişi ve kaynağı derinlemesine öğrenmek ve tevili varsa onu da istemek lazım diye düşünüyorum.rabbim hak ve hakikati bizlere göstersin.selamlar.Beğen Toplam 2 beğeni