Mehmet Akif'e Kur'an meali yaktıran endişe

İstiklal Marşı'nın yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı Kuran-ı Kerim mealinin üçte birlik bölümü uluslararası uzmanların da katılımıyla tartışmaya açılıyor. Mealin yayınlanmasını sağlayan Prof. Dr. Recep Şentürk, meal yazım sürecinin Mısır'a kadar uzanan hüzünlü hikayesini anlattı.

GİRİŞ 04.04.2013 15:49 GÜNCELLEME 04.04.2013 15:51
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Başakşehir'de düzenlenecek sempozyum öncesinde açıklamalar yapan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi (FSMVÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü (MEDİT) Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak Mısır'a kadar uzanan hüzünlü bir hikayeyi barındıran mealin, Mehmet Akif Ersoy tarafından 'Türkçe ibadet' endişesiyle Türkiye'ye getirilmediğini anlattı.

Zeytinburnu'ndaki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen toplantıya Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile mealin yayınlanmasını sağlayan ilahiyatçı Recep Şentürk katıldı. Başkan Uysal, herkesin unuttu ve kaybolduğunu düşündüğü bir eserin yeniden gün yüzüne çıktığını belirterek, hukuki ve teknik tartışmalar yanında bu süreç içinde geçmişte hangi olayların yaşandığının da gözardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Direnen Meal sempozyumda masaya yatırılacak

''Direnen Meal Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu'' kapsamında düzenlenecek oturumlar, 6 Nisan'da Başakşehir'deki Çınar Kongre Merkezi'nde, 7 Nisan'da FSMVÜ Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde gerçekleştirilecek.

Sempozyumda, Mehmet Akif Ersoy'un Kur'an-ı Kerim meali, 2 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından katılımcılar tarafından edebiyat, ilahiyat ve düşünce tarihi açısından ele alınacak.

Akif'in kaleme aldığı meal'i yayına hazırlayan ilahiyatçı Recep Şentürk, meal'in yayına hazırlanma ve yayın sürecine ilişkin bilgi verdi. Şentürk, 1925 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, yabancı kaynaklarca hazırlanan Kuran-ı Kerim meallerine karşı otorite bir isim tarafından ve herkesin üzerinde görüş birliği edebileceği bir meal yazılması için harekete geçtiğini anlattı. Görevin, herkesin ortak kanaatiyle Akif'e verildiğini anlatan Şentürk, Akif'in de bu meal için 1926 yılında Mısır'a gittiğini söyledi. 7 yıl boyunca meal üzerinde çalışan Akif'in, rahatsızlanarak Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını anlatan Şentürk, o sıralarda Türkiye'de yaşanan 'Türkçe ibadet' tartışmalarından rahatsız olarak yazdığı meali Türkiye'ye getirmediğini şu sözlerle anlattı: "Bir tarafta bazı insanlar 'Türkçe ibadet edilsin, Türkçe Kuran okunsun' projeleri yapıyorlar. Bunu da bu işe asla razı olmayacak olan birisini yaptırmak istiyorlar. O adam da (Akif) bunu yapmamak için direniyor. Bu işe girişen başka insanlar da var. Ama onların yazdıkları mealler halk tarafından kabul görmüyor. Akif, Mısır'dan ayrılırken dostu Yozgatlı İhsan Efendi'ye teslim ediyor. Diyor ki, 'eğer iyileşir geri dönersem birlikte yayınlarız, ama dönemezsem tehlike görürsen meali yakarsın.' Yozgatlı İhsan Efendi, Akif'ten sonra meali muhafaza ediyor" dedi.

İhsan Efendi'nin de eseri, oğlu Ekmelettin İhsanoğlu'na teslim ettiğini belirten Şentürk, mealin 1956-57 yıllarında yazılan daktilo notlarının 1988 yılında kendisine ulaştığını kaydetti. Şentürk, notların uzun yıllar kendisinde kaldığını ve dönemsel olumsuzluklar yüzünden yayınlamayı düşünmediğini anlatarak bazı dini otoritelerle görüşerek, istişare ederek eserin yayınlanıp yayınlanmaması konusunda görüş aldıklarını ifade etti. Şentürk, Hayrettin Karaman ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Raşit Küçük ile görüştüklerini ve eserin yayınlanmasına karar verildiğini anlattı.

Şentürk, mealden elde edilecek gelirden ne yayınevinin ne de kendilerinin pay almayacağını ve tamamının hayır için kullanılacağını ifade etti. Eserin Kuran-ı Kerim'in 3'te birinin meali olduğunu, bunun bir eksiklik olduğunu kabul ettiklerini ancak, eldeki eserin de başlı başına önem arz ettiği için yayınlanmasına karar verildiğini dile getirdi. Şentürk, Akif'in mealin yazımı sırasında kendisi için önemli olan şiir yazmayı bile bıraktığını ve kendisini sadece meal yazımına verdiğini söyledi.

Hazırlanan Kuran-ı Kerim meali, iki ayrı kitap olarak yayınlandı. Bir nüshada genel okuyucu için hazırlanan meal bulunurken, diğer nüshada metinlerin orijinal metinlerin tamamı bulunuyor.

Meal üzerinde tartışmaların yapılacağı ve yurt dışından gelecek uzmanların da katılacağı sempozyum 6 Nisan 2013 Cumartesi günü Başakşehir'de başlayacak.

24 YIL BİR ÇEKMECEDE SAKLANAN MEAL

Şentürk, mealin kopyasını 24 yıl evinde sakladığını anlatarak, ''Mealin tamamının birinde olabileceğini düşündüm. Ancak kimsede çıkmayınca, insanlar bundan istifade etsin istedim. Bu konuda uzman olan hocalarımıza da danıştıktan sonra bu meali bastık. Mealin ona ait olmadığı yönünde düşünceler var. Ama bu mealin Akif'e ait olduğunu gösteren çok güçlü ve somut deliller var. Evet, orijinal nüshası vasiyeti üzerine yakılmıştır. Ancak öncesinde Diyanet İşleri'ne, Elmalılı Hamdi Yazır'a ve birkaç dostuna nüshalar gönderilmiştir. Hatta meali değerlendiren Yazır'ın eser hakkında görüşleri de vardır'' diye konuştu.

Basılan eserin, Kur'an-ı Kerim'in üçte birlik bölümünün mealini kapsadığını aktaran Şentürk, ''Kur'an-ı Kerim'i son derece sade bir dille çeviren Akif'in bu önemli eserinden Müslümanların mahrum kalmasını istemedim. Dileyen, geri kalanını diğer tercümelerden okuyabilir. Bu meali yayınlamadan önce tabii Akif'in vasiyetine saygısızlık edilip edilmeyeceğini de düşündüm. Bu konuda uzman olan hocalardan aldığım görüşler sonucunda bu mealin yayımlanmasına karar verdim'' ifadelerini kullandı.

"ÖMRÜNÜ VATANINA VE MİLLETİNE ADAYAN ADAM"

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da belediyelerin bütün toplumsal ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un anılmasına katkı sağlamayı önemsediklerini ifade eden Uysal, ''Mehmet Akif, ömrünü vatanına ve milletine adayarak tamamladı'' dedi.

Uysal, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe mealini hazırlaması istenen Ersoy'un, bu görevi daha sonra kendi iradesiyle yerine getirmekten vazgeçerek meali yayımlatmadığını ve yarım kalan çalışmasının da imha edilmesini istediğini kaydetti.

Zamanla insanların çalışmanın tamamen yok olduğunu düşündüğünü aktaran Uysal, bu nedenle mealin Mehmet Akif Ersoy'a ait olup olmadığı konusunda tartışmaların çıktığını dile getirdi.

Uysal, bu konuda geçmişte yaşananlar hakkında bilgi sahibi olunması ve bilinmeyenlerin ortaya çıkarılması için sempozyumu düzenlediklerini ifade etti.

İnsanların, geçmişte yaşananları birlikte değerlendirerek, ortak paydada buluşabileceğine işaret eden Uysal, ''Herkes fedakarlık ederse geçmişteki düşüncelerini yeniden gözden geçirip düzeltebilir'' dedi.

KAYNAK: CİHAN, AA
YORUMLAR 14
  • Yalan 10 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet akif ersoyun böyle bir isteği yoktur, mısırdan geri dönmeden önce meali tamamlamadığı gerekçesi ile meali hazırladığı mısırlı bir din adamına emanet etmiştir ve geri dönüp meali tamamlayacağını söylemiştir fakat geri dönememiştir,1908 lerde başlayan Türkçe ibadet islama ugunmudur tartışmaları vardır.Bir kısım anlamadan ibadet etmenin tapınmak olduğunu ileri sürer,bir kısımda Arapça dışındaki dillerle ibadet edilemeyeceğini ileri sürer ve Oğlu ibrahim sabri ye Akif öldükten sonra bu meali yaktırı.Piyasada M.Akif in meali diye satılan Kuran-ı kerimler sahtedir.Bu arada Şeyhülislam Sabri Sevr-i desteklemektedir ,Boğazlar BM nin kontrolünde olacak, Güney fransızların ,Doğu ingilterenin, Batı yunanların elinde olacak , Osmanlı sadece karadeniz ve iç anadolunun bir bölümünde varlığını sürdürecekti sevr antlaşmasına göre , yani Sabri bey ingilizcidir.
    Cevapla
  • kerem74 11 yıl önce Şikayet Et
    MEHMET AKİF EHLİ SÜNNETİN NERESİNDE. Türkiyede bir dizi İnkılap uygulamaya konulurken Akif’e Kuran-ı Kerim meali yazma görevi verilmiş, teklifi önce kabul etmemiş, sonra ikna olup, verilen büyük miktar paranın bir kısmını alıp Mısıra meal yazmaya gitmiştir. Meali bitirmiş, fakat Türkiye’de düzenin Türkçeleştirme çalışmalarını duyunca meali dostu Müderris İhsan Efendiye bırakır. Dönersem alırım, dönmezsem yakın der. Dönemez. Damadı Mason Ömer Rıza DOĞRUL tefsiri almak için çok uğraşır ama alamaz. Müderris İhsan Efendi ölürken oğlu şimdiki İslam Konferansı Teşkilatı Başkanı olan Ekmeleddin İhsanoğlunu çağırır. Melalin yakılmasını söyler. Bunun üzerine de oğlu bu meali yakar.
    Cevapla
  • hakan tamokur 11 yıl önce Şikayet Et
    Niçin yayınlıyorlar Diyenler. "Akif'in yakılsın vasiyetine rağmen niçin yayınlandı bu kitap" diyenler, bir zahmet önce Akif'in bu vasiyetinin ne olduğunu, hangi şartlarda niçin yapıldığını, Meal'in macerasını bir okusunlar. Milli ve dini kültürümüz için bu kadar önemli bir kitabın yayınlanmaması lazımdı diyenlerin tek gerekçesi cehalet olabilir, başka bir şey değil.
    Cevapla
  • ufuk cagan 11 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet Akif ERSOY. Millî şairimiz bile yakılmasını isterken bunlar hangi akla ziyniyet yayınlıyorlar hayret.
    Cevapla
  • mustafa demirdelen 11 yıl önce Şikayet Et
    mehmet akif 'in haklı nedeni.... bu ülkede "Kuran türkçeye çevrilsin ki lüzumsuz tekraratlar görülsün ta ki ne mal olduğu anlaşılsın (haşa)" diyen devlet başkanı (mehmet akif ile aynı dönemde yaşamıştır.) varken mehmet akif' gibi alim bir zatın mealini yakması ve kimsenin eline geçmesi konusunda korkması normaldir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal 'Cami' talimatı!
Süper Lig maçında çok konuşulacak hakem kararları!