İbrahim Kalın: Ben, Öteki ve Ötesi
Mustafa Özel, Ben, Öteki ve Ötesi için şu saptamada bulunuyor: “Ne Doğu, Doğu’dur artık; ne Batı, Batı. Bu ikisi artık birleşebilir!
İbrahim Kalın 1971 İstanbul doğumlu, aslen Erzurumlu. Uzun zaman akademik çalışmaların içinde yer aldı.
Şimdi Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı. Onu tanıyanlar ilkin akademik çalışmaları ile tanıyorlar. Kalın’ın çeviri, telif birçok eseri yayımlandı. Eserlerinin genel çerçevesi İslam ve Batı temelinde ilerliyor.
Zaten 2007’de İSAM tarafından yayımlanan İslam ve Batı kitabı da bu çalışmaların akademik ve önemli bir sonucu. Kalın bu ay içinde bu kitapla aynı doğrultuda olabilecek ama daha geniş kapsamlı bir kitap daha yayımladı.
“Ben, Öteki ve Ötesi -İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş-“ adını taşıyan kitap için Mustafa Özel şu saptamada bulunuyor: “Ne Doğu, Doğu’dur artık; ne Batı, Batı. Bu ikisi artık birleşebilir!
Kipling ve Peyami Safa’nın muhayyilesindeki Doğu-Batı’yı hâlâ merak edenler varsa, İbrahim Kalın’ı okusunlar: akıcı ve düşündürücü bir eser.” Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ise tanıtım yazısında kitap ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Kendine geri dönen ‘ben’ de artık sıradan bir ben değildir. Zira o, ‘büyük varlık dairesini’ kat ederek kendine geri dönmüş bir öznedir” diyen Molla Sadra gibi bilgelerden aldığı ilhamla Doç. Dr. Kalın, geleneksel ontolojinin karşısında yer alan modern zamanların hakim ötekileştirme eylemini sorgulamaktadır.