İsmet Özel’den ‘Dil ve İkrar’
Şair İsmet Özel’in yeni kitabı ‘Dil ile İkrar’ vesilesiyle ‘Kalp ile Tasdik’ adlı panel düzenlendi.
Şair İsmet Özel, İstiklâl Marşı Derneği’nin internet sitesinde yazdığı son dönem yazılarını “Dil ile İkrar” adıyla bir araya getirdi. Kitap vesilesiyle düzenlenen “Kalp ile Tasdik” panelinde İstiklâl Marşı Derneği Genel Başkanı Durmuş Küçükşakalak, başkan yardımcısı Gökhan Göbel ve merkez yürütme kurulu üyesi Fikret Demir söz aldı. Kitabın kafa konforunu amaçlayanlara değil, tefekkür imkanına yer verenlere hitap ettiğini söyleyen Gökhan Göbel, “İsmet Özel öncesi şiirde Batı’da yükselmiş bir hayat savunuluyordu. O ise 21 yaşında yazdığı bir şiirinde hançere, mushaf gibi kelimeleri kullanıyor. Terk edilmiş kelimeleri kendi terazisinden dillere doluyor. O dönem için yeni bir şey olan ezberlenecek şiirler yazıyor. Kitapta da buna devam ederek Türkçe dersi verdiğini görüyoruz. Tam manasını bilmediğimiz, yanlış kullandığımız birçok deyimin açıklamasını da yazılar arasında bulabiliriz. İsmet Özel, Türk dilinin neye taalluk ettiğini gösteriyor ve Türk lisanı yerine Türklük lisanı demeyi öneriyor.”
YUNUS VE KARACAOĞLAN ŞİİRLERİNDE İKRAR VAR
Tiyo Yayınları arasından çıkan “Dil ile İkrar”; “Desem Öldürürler Demesem Öldüm”, “Küfrün İhsanı Olmaz” ve “Türk Olamadıysan Oldun Amerikalı” kitaplarından sonra hem Kur’an harfleri hem de latin harfleriyle okura ulaşan dördüncü İsmet Özel kitabı. İstiklâl Marşı Genel Başkanı Durmuş Küçükşakalak, kitap hakkında şunları söyledi: “Türkiye’nin çevresinde yalnızca Müslüman kanı akıyor. Münafıklar 15 Temmuz’dan sonra kendilerini gizliyorlar. Halkın önünde birini suçladığınızda kahraman olmaya başladınız. İsmet Özel, ‘Dil ile İkrar’da müminlere seslenerek bazı hatırlatmalarda bulunuyor ve imanın şartı olan dil ile ikrar hükmüne vurgu yaparak dilin önemine dikkat çekiyor.” İkrar kelimesinin Yunus, Karacaoğlan, Pir Sultan şiirlerinde sıkça geçtiğini ve farklı anlamlarda kullanıldığını hatırlatan Fikret Demir ise kelimenin asıl anlamını bezm-i ezelde “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” sorusuna verilen “Evet, Rabbimiz’sin” ikrarını terk etmemek üzerine olduğunu söylüyor.
Yeni kitaplar geliyor
Eski yazıyla birlikte Türk dilinin doğru kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Gökhan Göbel, yeni hazırlanan “Tabirler Lugatı”nın haberini verdi. Ayrıca Çelimli Çalım'da başlanan "Türk Şiirinin Son Yarım Asrı -Yorgun'dan Sesli Gemi'ye" dizisinin kitaplaşacağını söyledi.