Savaşçı (Doğan Cüceloğlu)
İnsan yeni bir farkındalık edindiği her an, haliyle daha önceki yaşamında bunun eksikliğini neden hissetmediğini sorgular. Sonrasında ise bu derin düşünme hali, hayata gözlerini yeni açmışçasına bir aydınlık hissi ile devam eder.
İnsanın özgür iradesine, yani “kendilik bilinci”ne yeni bir basamak ekleyen her uyanış, hayat savaşına daha güçlü bir şekilde devam etmesinin başlangıcıdır. İşte Savaşçı, bu uyanışın fitilini ateşlemesi bakımından, hayatın özünü kavramak isteyen her insanın mutlaka okuması gereken bir eser.
Kendiyle Barışma Yolunda İlerleyen Bir Savaşı
Doğan Cüceloğlu, psikoloji alanında Türkiye’nin en saygın bilim insanları arasında gösteriliyor. Savaşçı adlı eseriyle yazar, insanın yaşamdaki zorluklara karşı kendini oluşturma mücadelesini ele alıyor. Cüceloğlu, kitabın başında oluşturduğu “savaşçı” tanımında, güçlü bir insan olmanın gerekliliklerini sanatsal bir üslupla listeliyor. Devamında ise bu yolculuğu diyalog şeklinde ele alarak etraflıca açıklıyor.
Kitabın iki ana kahramanını, yazarın kendisi Doğan Bey ve Arif Bey adlı bir sınıf öğretmeni oluşturuyor. Arif Bey, kendi benliğini bulma konusunda oldukça umutsuz ve kaybolmuş hissine kapılmış bir adam olarak tasvir ediliyor. Ve kitap boyunca Doğan Bey ile konuşarak aklındaki sorulara cevap arıyor.
11 ana bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, “kendini arayış” anlatılıyor. İkinci bölümde ele alınan “uyanış ve farkına varma” evresiyle birlikte derin bir yolculuk başlıyor. Ve sonrasında, insanın yaşam savaşında kendisiyle barışık olması için aşılması gereken evrelerden bahsediliyor.