Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un yeni kitabı yayımlandı
İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un yeni kitabı "Küresel Kaos Çağında İstikrar Sağlayıcı Bir Güç: Türkiye"de, küresel sistemin bir tür kaos yaşadığı bu dönemde, Türkiye'nin tezleri ile istikrar sağlayıcı ve düzen kurucu rolü anlatıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un yeni kitabı "Türkiye as a Stabilizing Power in an Age of Turmoil (Küresel Kaos Çağında İstikrar Sağlayıcı Bir Güç: Türkiye)" yayımlandı.
ABD ve Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren Academica Press tarafından yayımlanan kitap, küresel sisteme dair önemli tespitler içeriyor. Altun'un kitabında, küresel sistemin bir tür kaos yaşadığı günümüzde, Türkiye'nin tezleri ile istikrar sağlayıcı ve düzen kurucu rolü anlatılıyor.
Türkiye'nin son 20 yılda küresel sistemde oynadığı rolün ve karşı karşıya kaldığı meydan okumaların analiz edildiği kitap, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika vizyonunun temel parametrelerini ortaya koyuyor.
Kitapta, uluslararası sistemin sürekli olarak kriz ürettiğine işaret edilirken, sistemin barış ve istikrarı sağlamaktan oldukça uzak olduğu belirtiliyor.
Altun, kitabında bölgesel anlaşmazlıklar, göç ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin yanı sıra artık siber suçlar, iklim değişikliğine bağlı çevre felaketleri, kıtlık ve salgın hastalıklar gibi yeni tehditlerin de bulunduğuna dikkati çekiyor.
Mevcut uluslararası sistemin bu sıkıntılarla baş edecek durumda olmadığını ifade eden Altun, bütün ulusların, stratejilerini tasarlarken yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.
"Büyük-Süper güç" denilebilecek ülkelerin, mevcut uluslararası sistem içerisinde çıkarlarını koruduğunu belirten Altun, yeni kitabında şu değerlendirmelerde bulunuyor:
"Günümüz uluslararası sistemi, bütün dünya için çok büyük maliyetleri olsa da büyük güçlerin en fazla faydalanabileceği şekilde çalışıyor. Küresel istikrar ve barış yerine bu güçlerin menfaatleri ön planda yer alıyor. Mevcut adaletsiz sistemin mimarları olan bu güçler; düzensiz göç, iklim değişikliği ya da bölgesel çatışmalarla ilgilendiklerinde dahi öncelikle kendi çıkarları çerçevesinde hareket ediyor."
"Türkiye küresel ve bölgesel krizlere karşı çok iyi bir sınav verdi"
Son 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin birçok küresel ve bölgesel krize karşı çok iyi bir sınav verdiğini vurgulayan Altun, Türkiye'nin, küresel sorunlara karşı küresel dayanışma ve iş birliğini, uluslararası sisteme dönük de reformları savunduğunu belirtiyor.
Altun kitabında, Türkiye'nin uluslararası sistemdeki rolüne de geniş yer ayırırken, Türkiye'nin sadece milyonlarca mülteciyi ağırlamakla kalmayıp, coğrafi olarak çok uzak noktalara dahi yardım elini uzattığına işaret ediyor.
Bütün aktörlerle temas kurarak bölgesel ve küresel krizlere çözüm bulmaya çalışan Türkiye'nin, dünya genelindeki eşitsizliklere karşı da her zaman adaleti savunduğunu ifade eden Altun, şunları kaydediyor:
"Türkiye, küresel düzlemde adalet sağlanmadan barış, istikrar ve refahın sağlanamayacağını güçlü şekilde vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca ülke liderlerini küresel meydan okumalara karşı birlikte hareket etmeye çağırdı, sadece ulusal çıkarlar için değil, bütün insanlığın faydası için çabalanması gerektiğini belirtti. Bu çağrı yalnızca söylem düzleminde de kalmadı. Balkanlar'dan Libya'ya, Somali'den Doğu Akdeniz'e kadar pek çok farklı noktada, Türkiye ya çözümün merkezinde oldu ya da istikrarın sağlanması için katkıda bulundu."
Türkiye birçok ülkeye örnek teşkil ediyor
İslamofobi, Kovid-19 salgını ve iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sıkıntılara karşı salt ulusal çıkarlar çerçevesinde mücadele edilemeyeceğinin altını çizen Altun, kitabında daha adil bir dünya için insanı merkeze alan bir yaklaşımla uluslararası sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Türkiye'nin, dış politika stratejisini, bölgesel ve küresel sorunlara da çözüm üretecek şekilde revize ettiğini anlatan Altun, bu kapsamda daha adil ve müreffeh bir dünya için Türkiye'nin ortaya koyduğu bu modelin birçok ülkeye örnek teşkil ettiğini dile getiriyor.
Altun yeni kitabında "Türkiye, küresel sisteme yönelik sorumluluklarını her anlamda yerine getirmekle kalmıyor, aynı zamanda çözüm önerileri de sunuyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde son 20 yılda gösterdiği performansla küresel istikrar ve daha adil bir dünya için önemli bir örnek ve büyük bir umut teşkil ediyor. Barış, adalet, refah ve güvenilir bir gelecek için diğer ülkelerin de Türkiye'yi takip etmesi gerekiyor." görüşünü paylaşıyor.
Altun'un kitabı , Türkiye'nin yanı sıra ABD ve İngiltere'de de kitapseverlerin dikkatine sunuldu.
Fahrettin Altun'un "Modernleşme Kuramı: Eleştirel Bir Giriş", "Türkiye'de Basın Özgürlüğü", "Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi", "15 Temmuz'da Medya" ve "Milletin Zaferi:15 Temmuz" başlıklı kitapları da bulunuyor.