İslam'da Savaş Ahlakı
Osman Güreser'in imzasını taşıyan İslam'da Savaş Ahlakı adlı eser, MSB Safa yayınlarından çıktı.
Yazar Osman Güreser, "Bu kitabı yazmaktaki en önemli amacımız; İslam’da Savaş konusunu kapsamlı bir şekilde ele alarak İslam’ın asıl hedefinin barış olduğunu ortaya koymak ve farklı mecralarda yayılmaya çalışılan İslamofobi ve önyargıları ortadan kaldırmaktır." dedi.
"Savaş; farklı toplulukların ya da devletlerin karşılıklı iradelerini kabul ettirmek, bir irade dayatmasına karşı durmak amacıyla şiddete başvurmalarıdır." diyen Osman Güreser'in yeni kitabı hakkındaki açıklaması şu şekilde:
"Tarih boyunca dünya birçok savaşa sahne olmuş hala da savaşlar olmaya devam etmektedir. Dünya savaş tarihine bakıldığında İslam devletlerinin (özellikle kitabımızın içerdiği İslamį ilk dönem) savaşlarında sebepsiz yere savaşların yapılmadığı, hepsinin haklı bir nedeni olduğu, savaş ahlakının, hukukunun olduğu görülecektir.
Hz. Peygamberin savaşları, Mekke’den Medine’ye hicret ve Medine’de İslam Devleti’nin kurulma süreciyle başlamaktadır. İslam Tarihi’nde “Medine Dönemi” diye adlandırılan bu dönem; siyasi, hukuki, askeri, kurumsal sosyal, iktisadi ve dini açılardan mühim olaylara sahne olmuştur. Bu dönem İslam’ı ve onun savaş tarihini anlamak açısından çok önemlidir.
Kitabımızda birinci bölümde İslam’da savaşın kavramları, savaşılan muhataplar ve savaşma nedenleri açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde İslam’da ordu ve savaş stratejileri başlığıyla İslam ordusunda askerlik komutanlık, ordunun sınıfları, rütbeler ve üniformalar konularını ele aldık. Bu bölümde ayrıca Hz. Muhammed’in komutanlara verdiği talimatlar çerçevesinde İslam’ın savaşlar sırasında yasakladığı filler konusunu ele aldık. Son olarak savaşlar sonrası yapılan uygulamalar başlığı altında, savaş sonrası elde edilen esirler ve ganimetler ve barış ortamında gayr-i müslim erkeklerden alınan cizye vergisi hakkında bilgi verdik."