Küre Yayınları’ndan yeni üç kitap!

Küre Yayınları’ndan çıkan bu üç önemli eser, İslam düşüncesi, Batı felsefesi ve uluslararası ilişkiler alanlarında okurlara derinlikli bir anlatım sunuyor.

Küre Yayınları’ndan yeni üç kitap!
Küre Yayınları’ndan yeni üç kitap!
GİRİŞ 25.11.2024 10:09 GÜNCELLEME 25.11.2024 10:12

"Vesilecilik" başlıklı iki ciltlik çalışma, etkin gücün yalnızca Allah’a ait olduğunu savunan vesilecilik teorisini, hem İslam hem de Batı düşünce geleneklerinde ele alıyor. Felsefi tartışmaların temel metinleri üzerinden ilerleyen bu derleme, teoriye dair özgün yorum ve eleştiriler bulunuyor. 

"Yapay Zeka ve Uluslararası İlişkiler Küresel Noopolitik Düzenin İmkânı" ise, yapay zekânın tarihsel analiz yeteneğiyle geleceğe dair küresel düzen projeksiyonları oluşturma potansiyelini araştırıyor. Bu eserler, hem düşünsel birikime katkıda bulunmak hem de okurları farklı disiplinler arası bir yolculuğa çıkarmak için önemli bir fırsat veriyor. 

VESİLECİLİK BİRİNCİ CİLT: İSLAM DÜŞÜNCESİNDEN SEÇME METİNLER 

Vesilecilik, tüm etkin gücün ve gerçek nedenselliğin yalnızca Allah’a ait olduğunu savunur. Bu teoriye göre, evrendeki canlılar, nesneler ve olaylar arasında doğrudan bir nedensellik ilişkisi yoktur; her şey doğrudan Allah’ın kudretiyle var olur ve bu yaratma süreci belli bir düzen içinde devam eder. Örneğin, pamuğun ateşle teması sonucu yanmasında, ateş bir etken neden değil, Allah’ın yaratmasındaki düzeni işaret eden bir vesile-nedendir. Vesilecilik, hem Batı’da hem de İslam dünyasında felsefi ve teolojik açıdan önemli tartışmalara konu olmuştur.

Vesilecilik üzerine hazırladığımız derlemenin birinci cildi, vesileciliğin felsefi boyutlarını ve İslam düşüncesindeki yerini ana metinler üzerinden incelemektedir. Metinlerde, pamuğun yanması gibi mümkün olayların niçin etken bir nedene ihtiyaç duyduğu gibi temel kabullerden başlayarak, insan özgürlüğü, bilimsel faaliyetin yapısı, yorumlanması ve farklı ontolojik modellerin vesilecilikle tutarlılığı gibi konular ele alınmaktadır.

VESİLECİLİK İKİNCİ CİLT: BATI DÜŞÜNCESİNDEN SEÇME METİNLER VE ELEŞTİRİLER

Vesilecilik, İslam dünyasında ve Avrupa’da yüzyıllarca entelektüel gündemi belirlemiş bir teori. Avrupa’da Orta Çağ’dan modern döneme geçişte ciddi etkisi olan ve modern Batı felsefesindeki tartışmaların merkezinde yer alan bu teori, felsefe tarihini anlamada kritik öneme sahip olmasına rağmen günümüzdeki anlatılarda neredeyse hiç geçmez. Etkin nedenselliği yalnızca Tanrı’nın kudretine veren, ancak yaratmayı belli bir düzen içinde vesile nedenlerle açıklayan vesilecilik, Batı’da Augustine’e kadar geri götürülebilir. İslam düşüncesinde özellikle kelâmcılar tarafından geliştirilmiş ve İbn Rüşd, Musa b. Meymûn, Aquinas gibi figürlerce Avrupa’ya aktarılmıştır. Descartes’ın metafiziğinde izlerine rastlanan bu teori, Malebranche, Geulincx ve Cordemoy tarafından sistematik hâle getirilmiştir. Malebranche’ın etkisiyle Berkeley, Hume, Jonathan Edwards, Leibniz, Locke ve Fontenelle gibi filozoflar vesilecilikten etkilenmiş ve bu teoriye getirdikleri eleştirilerle kendi görüşlerini geliştirmişlerdir.

Vesilecilik üzerine hazırladığımız derlemenin ikinci cildi, vesileciliğin Batı felsefesinde göz ardı edilen önemini açığa çıkaran temel metinleri içermekte ve yeni bir felsefe tarihi yazımının gerekliliğine işaret etmektedir.

YAPAY ZEKÂ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER KÜRESEL NOOPOLİTİK DÜZENİN İMKÂNI

Uluslararası İlişkiler, insan davranışlarını ve toplumsal süreçleri öznel yaklaşımlarla araştıran sosyal bilimler ile, yasa ve teorileri olan doğa bilimlerinin birbirine dolanık olduğu bir uzayda yer tutmaktadır. Uluslararası İlişkilerde düzen sorunu tek başına sosyal bilim ile çözülemeyeceğinden, onun hibrit ontolojisini referans alan doğa bilimsel yöntemler devreye girmelidir. Uluslararası İlişkilerin düzen nosyonu, doğa felsefe-biliminin Antroposen ve Noosfer yaklaşımları çerçevesinde Yapay Zekâ  ile yeni bir anlam kazanmaktadır.

Bu kitapta yazar, Yapay Zekânın insanlık ve yeryüzü için en faydalı siyasi organizasyon biçimini ortaya çıkarma potansiyeline odaklanıyor. Yapay Zekânın, tarihsel analiz yeteneği sayesinde, geçmiş rejim ve medeniyetlerin düzen örüntülerini günümüze taşıyabileceğini ve bu verilerle tutarlı bir gelecek projeksiyonu oluşturulabileceğini savunuyor. Ayrıca jeo-ekonomik ve sosyo-politik eşitsizlikten kaynaklanan küresel sorunlara Yapay Zekâ aracılığıyla çözüm önerileri sunuyor.

KAYNAK: HABER7
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Pavel Sorokin: Enerjimizi istemeyenlere vermeyeceğiz, Türkiye iyi bir iş çıkardı
Düşünmeye Ne Zaman Başlamak Lazım?