Türkiye'nin yakın tarihine yakından tanıklık: Beşir Atalay'dan yeni kitap
Türkiye'nin yakın tarihinin önemli isimlerinden akademisyen ve devlet adamı Beşir Atalay, hayat hikayesini ve tanıklıklarını yazdı. Atalay'ın "Dünden Bugüne Anılar: Sadece Yaşayıp Yazdıklarım" kitabı, Kapı Yaynıları'ndan okuyucuyla buluştu.
Uzun yıllar akademide ve siyasette bulunan Beşir Atalay'ın, Türkiye'nin yakın tarihine tanıklığını anlattığı kitabı okuyucuyla buluştu. Kitabın tanıtım bülteni şöyle:
Akademisyen, yönetici, stratejist, siyasetçi…
Türkiye’nin özellikle 1950’den bu yana içinden geçtiği siyasi, sosyo-kültürel ve ekonomik süreçleri, duyarlı bir özne olarak idrak etmiş tahlilci bir kişilik. Şahsi hayatındaki değerleri hayatının bütün alanına yaymaya çalışan inançlı bir idealist. Çocukluğundan başlayarak bugüne ilerlerken tarihsel değeri yüksek ayrıntıları gün yüzüne seriyor. ‘Sadece Yaşayıp Yazdıklarım’ aynı zamanda bir neslin entelektüel hikâyesi.
‘Kendi anılarımı yazmayı planlarken, olayların dizilişini hayat hikayesi merkezli, ama asıl olarak daha geniş bir çerçevede, yaşadığım dönemin veya bazı dönemlerin toplumsal ve siyasi şartlarının anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçladım. O sebeple olaylar kadar, hatta bazı yerlerde onlardan daha çok dönemin şartlarını irdelemeye çalıştım. Bu anlamda yaşadığım dönemin, benim bakışımla, özet bir toplumsal ve siyasi tarihi de denilebilir.’
BEŞİR ATALAY KİMDİR?
1947 yılında, o zaman ANkara'nın ilçesi olan, şu anda Kırklareli'nin ilçesi Keskin'de doğdu. Kırıkkale Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Avukatlık stajını tamamladı ve kısa bir süre İçişleri Bakanlığında çalıştı. 1972-1985 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesinde asistan ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1978-1979 yılları arasında ziyaretçi öğretim üyesi olarak ABD Michigan Üniversitesinde bulundu.
Özal döneminde, 1985 yılının başında, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Planlama Araştırma Dairesi Başkanı olarak atandı ve Anavatan Partisi hükümetleri döneminde bu gröevi yürüttü.
1992'de tekrar Marmara Üniversitesine döndü. Aynı yıl, Cumhurbaşkanı Özel tarafından kendi ilinde, Kırıkkale'de kurulan Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğüne kurucu rektör olarak atandı. 1997 yılında 28 Şubat sürecinde rektörlükten alındı. Üniversiteden ayrıldı ve arkadaşlarıyla Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi'ni (ANAR) kurdu ve koordinatörlüğünü yürüttü.
AK Parti'nin kuruluş çalışmalarına katıldı, 2002 yılında Ankara Milletvekili seçildi. Sonraki dönemlerde Ankara, Kırıkkale ve Van Milletvekili olarak görev yaptı. 2002 yılından itibaren üç dönem AK Parti hükümetlerinde Devlet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bir dönem TBMM Eğitim-Kültür Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. Siyaset sonrası, arkadaşlarıyla kurduğu başkentte bir düünce kuruluşu olan Ankara Sosyal Bilimler Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığını yürütmektedir. Beşir Atalay evli ve üç çocuk babası, dört torun dedesidir.