"Kod Adı: İrtica 906" kitabının genişletilmiş 2. baskısı okuyucuyla buluştu
Gazeteci Muharrem Coşkun’un kaleme aldığı İstiklal Şairi M. Akif Ersoy’un, “İrtica 906” kod adıyla fişlendiği ve takip edildiğine dair belgelerin yer aldığı Kod Adı: İrtica 906 isimli kitap, genişletilmiş 2. baskısıyla okuyucuyla buluştu.

Kitapta Mehmed Akif’in, Türkçe Ezan, Şapka ve Harf Devrimleri ile Hilafetin ilgasına bakışı da dahil, Kemalist Devrimlere bakışı, Atatürk’ün Akif hakkındaki sözleri ve Safahat isimli baş yapıtının Tek Parti Devrinde nasıl suç sayıldığı anlatılıyor.
İlk kez 2012’de neşredilen ve büyük yankı uyandıran İstiklal Şairi Mehmed Akif Ersoy’u takip belgelerinin yer aldığı ‘Kod Adı ‘İrtica 906’ kitabı, genişletilmiş yeni basısında da çarpıcı detaylara yer verdi.
Gazeteci - Yazar Muharrem Coşkun tarafından hazırlanan ve Mehmed Akif Ersoy’la ilgili, emniyet, istihbarat ve İçişleri Bakanlığı’na ait resmi yazışmalardan oluşan belgeler ilk kez bir kitapla gün yüzüne çıkarılmıştı.
‘Vatanında Cüda’ İstiklal Şairi, Kod Adı: İrtica 906’ isimli kitapta, Mehmed Akif’le ilgili gizli resmi hiç yayınlanmamış yaklaşık 70 belgeye yer veriliyordu.
Kitapta yar alan belgelerde, İstiklal Marşı’nın yazarı, Mehmed Akif’in, kendi ülkesinde ‘sakıncalı’, ‘mürteci’ ‘tehdit’ durumuna nasıl düşürüldüğü anlatılıyordu.
AKİF’İN DEVRİMLERE BAKIŞI
Duruş Yayınları’ndan çıkan kitabın genişletilmiş yeni baskısında yine çarpıcı detaylar yer aldı. Belgeler arasında, Mehmed Akif’in Mısır’a neden gittiği, Neden 11 yıl ülkesine dönmediği, gerçekten peşine hafiye takılıp takılmadığı, Şapka Devrimi, Harf Devrimi, Türkçe Ezan ve Namaz, Hilafetin ilgası, Topal Osman olayı gibi konularda görüşleri belgelerle sunuldu. Yine cumhuriyet ve yöneticileri için neler düşündüğü, daha da önemlisi, Cumhuriyetin ilanı sonrası, ‘İslamcı/dindar’ bir şair olan Mehmed Akif’e yeni rejimin nasıl baktığı da gözler önüne seriliyor.
Kitapta ayrıca, Milli Mücadele yıllarında Mehmed Akif’ten övgü ile bahseden Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1930’lardan sonra Akif hakkındaki ifadeleri de yer alıyor.
Yazar Muharrem Coşkun, “Belgelere ulaşınca, itiraf etmeliyim ki; içim bir kez daha burkuldu, günlerce uyuyamadım...Bir kez daha, milletin değerlerini tehdit gören ‘Eski Türkiye’ ile utandım.. Hazindir ki; yüzümüze çarpan gerçek şuydu; bir milletin İstiklal Şairi, ‘İrtica-906’ dosyası ile vatan haini gibi izlenmiş, vatana bu kadar emeği geçen bir insan çeşitli ithamlarla yaftalanmıştı.. Dahası yazdığı kitaplar bu ülkeye sokulmamış, Safahat’ı için ‘imha edilmesi’ talimatı dahi verilmişti. Belgeler ‘Eski Türkiye’nin bir gerçeğiydi ve o gerçek tüm çıplaklığı ile yüzümüze çarpıyordu. Belgeler arasında gözlerim, Milli Şair’e yardım edildiğini, maaş ödendiğini, taltifle ödüllendirildiğini, yurda dönüşünde törenle karşılandığını, O’na yakışır bir merasimle ebediyete uğurlandığını gösteren bir satır da aradı.. Ama nafile..” dedi.
MISIR’A GİDEREK BİZİ UTANÇTAN KURTARMIŞ
Belgelere bakanların, Şair Mehmed Akif’in, şayet Mısır’a gitmemiş olsaydı, bu ülkede pek ala yargılanabileceğin gösterdiğini ifade eden Coşkun, “İstiklal Şairi eğer 1925’te Mısır’a gitmemiş olsaydı, ülkesinde İstiklal Mahkemeleri’nde pek ala yargılanabilirmiş. Belgeleri görünce, kendinizi; ‘İyi ki o karanlık yıllarda Mısır’a gitmiş ve bizi o utançtan olsun kurtarmış’ diyorsunuz..” diye konuştu.
KİTAPTAKİ BELGELERDE NELER VAR?
1925-1964 tarihleri arasında tutulan resmi belgelerde;
- Mısır’da bulunan Mehmed Akif hakkında yazılan istihbarat takip raporları..
- Hilafet, Harf Devrimi, Şapka, Türkçe Ezan, hilafet, laiklik için neler söylediği,
- Safahat isimli eserinin nasıl toplatılıp imha edildiği,
- ‘Gölgeler’ eserinin bu ülkeye sokulmadığı,
- Kendisiyle görüşenlerin dahi nasıl fişlendiği,
- Kanser tedavisi görürken bile takibata tabi tutulduğu,
- Cenazesine katılanların bir bir tespit edilip fişlendiği,
- Vefatından sonra dahi O’nun adına yapılan anma programlarının soruşturulduğu.. gibi çarpıcı detaylar yer alıyor.
Kitap: Kod Adı İrtica 906
Yazar: Muharrem COŞKUN
Sayfa:192
Yayınevi: Duruş Yayınevi