Yayıncılardan büyük tepki!

Geçtiğimiz yıl onur konuğu olarak Frankfurt Kitap Fuarı'na 'tüm renkleriyle' katılan Türkiye, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçe ayırmaması yüzünden Cenevre ve Paris kitap fuarına katılamıyor.

Yayıncılardan büyük tepki!
Yayıncılardan büyük tepki!
GİRİŞ 01.05.2009 10:17 GÜNCELLEME 26.08.2020 16:58

 Basın Yayın Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Münir Üstün bu duruma tepki gösterdi.

 

"Bütün Renkleriyle Türkiye" konsepti ile hazırlanan ve 15-19 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılan 60. Uluslar arası Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye programının, ülkemizin kültürel mirasını ve entelektüel birikimlerini bütün zenginliğiyle yansıttığını kaydeden Basın yayın Birliği Derneği Başkan Yardımcısı yayıncı Münir Üstün, "Fuar alanının yani sıra, Almanya genelinde kütüphane, edebiyat evi, gar, okul vb. gibi farklı mekanlarda düzenlenen okuma etkinlikleriyle Türk yazarlarının Alman toplumuna edebiyatımızın bütün renkleriyle seslenmeleri hedeflendi. Kültür, Sanat ve edebiyat alanlarında 300 üzerinde bilim insanı, yazar ve çevirmen yaklaşık 150 etkinlikle entelektüel birikimlerini dünyayla paylaştı. Müzik ve Sahne sanatları kapsamında yapılan 15 ana etkinlikte 300'e yakın sanatçı Anadolu'nun Ortaçağdaki aydınlık yüzünün günümüze yansımalarını ve çağdaş formlarını çeşitli vurgulamalarla sanatseverlerle buluşturdu. Sinemamızın uluslararası alana açılmış ödüllü örneklerinden 34 film Frankfurt Kitap Fuarında gösterime sunuldu.

Yayıncıları umutlandıran görüşmeler

30'u aşkın sergiyle, Türkiye coğrafyasının kültürel mirası geçmişten bugüne taşınarak gerek hoşgörü, gerek uygulamalı sanatlar, gerekse Türk Yayıncılığından örnekleri kapsayan geniş bir yelpazede edebiyatla bağlantılı olarak tasarlandı, Mizah anlayışımız uluslararası üne sahip Nasreddin Hocadan başlayıp bugüne gelen seçkin örnekleriyle fuarda yer aldı. 100 Yayınevi editörleriyle 10 Telif ajansımız görevlileriyle fuardaki yerlerini aldılar." Açıklamasını yaptı.

(Milli Gazete)

Almanya'ya yapılan kültür çıkarmasının ardından meyvelerin toplanmaya başardığını dile getiren Üstün, son durumu şöyle özetliyor:  "Yayınevlerimiz ve telif ajansları Frankfurt Kitap Fuarında bugüne kadar hiç karşılaşmadıkları oranda büyük bir ilgiyle karşılaştılar. Fuar boyunca yabancı yayınevleri ile telif satışları konusunda çok verimli görüşmeler gerçekleştiren yayınevi ve ajanslar özellikle yurtdışı irtibatlar ve lisans satışı konusunda fuarda başlayan görüşmelerin önümüzdeki süreçte çok olumlu sonuçlar doğuracağından umutlu."

Metin Celal'e otobüs cevabı

YayıncIılarımız bu kadar aktif ve istekliyken Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009 yılı uluslar arası kitap fuarlarına (Frankfurt 2009 dışında) bütçe ayırmaması da bir o kadar düşündürücü diyen Üstün, "Frankfurt 2008 Onur Konuğu Türkiye projesi için yapılan bütün çalışmalar bir devamlılık planlanarak yapıldı. Paris 2009 ve Cenevre 2009 kitap fuarlarında; ki Cenevre'de 2009 da Konuk Ülke Türkiye idi; fakat yayıncılarımız her iki kitap fuarında da yer alamadılar. Çünkü  bunu finanse edecek ekonomik güçleri yok. Oysa KOSGEB olanaklarından yayıncılarımız da yararlanabilse hem Paris'te hem de Cenevre'de olacaklardı" dedi. "Yayıncılarımızın hamleleri bu kadar yürekliyken Bakanlığımız neden bu kadar tutuk ve isteksiz" sorusunu soran Münir Üstün, Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal'in Cenevre kitap fuarına yayıncıların götürülmemesi ile ilgili "Bir Otomobil fuarına otomobiller mi gider, şoförler mi" sorusuna ben cevap vermek istiyorum: OTOBÜSCÜLER! Gider" cevabını verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal Kudüs adımı! Trump'ın adını verecekler
Sinan Ateş suikastı soruşturmasında sıcak gelişme!