'Kürt civanlar' Çanakkale'de nasıl vardı?

Osman Pamukoğlu'nun Çanakkale'de Kürtlerin savaşıp şehit olmadığına dair iddiaları çok tartışıldı. Peki Kürtler gerçekten savaşmadı mı yoksa şehitlik nasip olmadı? Cevabı "Çanakkale Savaşı’nda Kürt Civanlar” kitabının yazarı veriyor...

'Kürt civanlar' Çanakkale'de nasıl vardı?
'Kürt civanlar' Çanakkale'de nasıl vardı?
GİRİŞ 28.09.2009 15:46 GÜNCELLEME 28.09.2009 15:46
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Çanakkale'de Kürtler savaştı mı savaşmadı mı?..

Emekli Tümgeneral ve Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu'nun Çanakkale'de Kürtlerin savaşıp şehit olmadığına dair iddiaları son dönemlerin en çok tartışılan konusu oldu. Gençliğin yeni buluşma adresi www.on5yirmi5.com da bu konuda söyleyecek çok sözü olan birisiyle konuştu.

Pamukoğlu'nun "Çanakkale'de Kürtler yoktu" tezine önce Taraf gazetesi yazarı Rasim Oza

KİTAPTAN PORTRELER...

Selahattin Duman’ın Dedesi Harun Efendi
Gazeteci-yazar Selehattin Duman’ın dedesi Harun Efendi, Çanakkale'de savaşıp gazi olanlardan. Ankara'nın Haymana ilçesinde yaşayan Kürtlerden Şeyhbızın Aşireti'ne mensup olan Selehattin Duman’ın dedesi Harun Efendi, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı gazisi. 8 yıl boyunca çileli bir askerlik hayatı geçiren Harun Efendi'nin hikâyesini torunu Selahattin Duman anlatıyor.

DTP'li başkanın şehit dedeleri...
DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı’nın da iki dedesi Çanakkale'de şehit olmuş Kürtlerden. Anlı'nın Meheme Xeco ve Mehmet olarak bilinen dedeleri Çanakkale'de savaşıp bir daha geri dönmeyenler arasında. (devamı için tıklayın)

n Kütahyalı, sonra da Star gazetesi yazarı Mustafa Akyol cevap verdi. Kütahyalı, Pamukoğlu için "Türk bölücübaşı" derken Mustafa Akyol da Pamukoğlu’na referans olarak tarihi kaynakların yanı sıra bir de kitap ismi verdi. Çanakkale Savaşı’nda Kürt Civanlar…

Kitabın yazarı Emine Uçak Erdoğan'a göre ise durum farklı, Kürtler Çanakkale'de var...

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1973 Siirt Şirvan doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar gazetecilik yaptım. Geçtiğimiz yıl "Çanakkale Savaşı’nda Kürt Civanlar” isimli bir kitabım çıkı. Biri 5 yaşında diğeri 5 aylık iki çocuğum var.

Emekli tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun “Çanakkale’de Kürtler savaşmadı” şeklindeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz. Adeta bugünkü tartışmaları önceden görüp böyle bir kitap hazırlamışsınız? Bu konuya yoğunlaşmanız nasıl oldu?

Çanakkale Savaşı’nın bugün yaşadığımız bir takım yanlış anlamalara, empati sorunlarına karşı iyi bir ayna olduğunu düşünüyorum. Sadece Çanakkale değil Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında yaşananlar bugünkü yaşadıklarımıza çok benziyor. Zaten Türkiye’nin büyük sorunları o yıllardan kalma. Bunu farklı bir çalışmayla gündeme getirmek istedim. Yine aynı şekilde Çanakkale, üzerinde fazlasıyla hamaset edebiyatı yapılan bir savaş. Özellikle Kürt sorunu konuşulurken her kesim mutlaka Çanakkale’de birlikte savaşıldığından dem vurur. Ama bu sadece bir söylem. Bilgi olarak kimsenin bildiği veya araştırdığı bir konu değil. Bunun da ötesinde her iki kesimin hızlı milliyetçileri o günleri görmezden geliyor. Tıpkı Pamukoğlu’nun açıklamaları gibi. Bütün bunlar benim bu konu üzerinde yoğunlaşmamı sağladı.

“Hızlı milliyetçiler” dediğiniz kesimlerin, Çanakkale Savaşı konusunda neredeyse ortaklaştıkları bir “resmi söylemleri” mi var?
Evet, hızlı milliyetçiler bu konuda aynı söylemde buluşuyor. O da Çanakkale Savaşı’nda Kürtlerin yer almadığı veya kasti olarak az yer aldığı yönünde. Hızlı milliyetçi Türkler, Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı resmi şehit rakamlarında Güneydoğu illerinin şehit toplamını ortaya koyarak Kürtlerin Çanakkale’de yer almadıklarını, yer alsalar bile çok az yer aldıklarını çünkü o sırada müttefik kuvvetlerle işbirliği yaptıklarını iddia ediyorlar. Emekli bir tümgeneralin sadece tarih değil coğrafya bilgisinden de yoksun bu söylemi dillendiriyor olmasını üzüntüyle karşıladım.

Peki, milliyetçi Kürtler ne diyor bu duruma?
Hızlı milliyetçi Kürtler de atalarının silah zoruyla Osmanlı safında savaştığını savunuyor. Oysa her iki söylem de gerçek dışı.

Sayısal değerlere göre Güneydoğu’dan savaşa katılımın az olmasının nedenleri neler?
Güneydoğu’dan Çanakkale Savaşı’na katılımın az olmasının ekonomik ve stratejik sebepleri var. Aynı sıralarda doğu ve güney cephelerinde savaş var. Haliyle bölge olarak o cephelere yakın oldukları için daha çok bu cephelerde savaşmışlardır. Çanakkale cephesinde ise ekonomik ve lojistik sebeplerle Marmara bölgesinden çok asker sevkiyatı yapılmıştır.

Ama özellikle Orta Anadolu Kürtlerinden Çanakkale’ye yoğun bir katılım var. Demem o ki bu milliyetçilerin söylemleri tarihi gerçeklerle ters düşüyor. Bu konuda yapılan hata tarihi olayları bugünkü verilerle ve dünya görüşleriyle değerlendirmek. Cephelerdeki Kürt katılımını şehit listeleriyle değerlendirmek, bir bakıma kelle hesabı yapmak ne bilime, ne akla, ne de vicdana sığacak bir durumdur.

O dönemlerde de, şimdi de Orta Anadolu’da Kürt nüfusu yoğun olarak yaşamaktadır. Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren il olan Kastamonu’nun Araç ilçesinde Kürt köyleri mevcut. Bu birçok ilde böyle. Demek istediğim Kürt katılımını bölgelere göre ayırmak çok eksik bir bilgi.

Kürtlerin Çanakkale veya diğer cephelerde savaştığının dile getirilmesi bazı kesimleri niye rahatsız ediyor?
Başta Çanakkale olmak üzere Birinci Dünya Savaşı’nın bütün cepheleri Osmanlı’yı oluşturan halkların birlik duygularını, ortak ruhunu çok güzel bir şekilde yansıtıyor. Savaş öncesinde milliyetçilik duyguları yakıcı etkilerini göstermiş bulunsa da seferberlik emriyle herkes bu

kullan

Arşiv - belgesel tarama ve yüz yüze görüşmeler neticesinde oluşan çalışmada; Çanakkale'de savaşmış olan Gazeteci-Yazar Selahaddin Duman'ın dedesi Harun Efendi'den, 2007 yılında adı DTP Genel Başkanlığı için geçen ancak son anda çekilen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın dedesinden, Çanakkale'de 6 evladını kaybetmiş Sofuoğulları ailesine, Diyarbakırlı ünlü Cemilpaşa Ailesinden Galatasaraylı futbolcu İbrahim Celal'e kadar birçok Kürt kahramanın ilginç hikâyesi anlatılıyor.  Ayrıca bu kişilerin yakınları ile yapılan görüşmeler de kitapta yer alıyor. Alanında ilk kez yapılan bir çalışma olması nedeni ile zorlu bir hazırlık sürecinden geçen kitap, sade bir anlatım diline ve görsel tamamlayıcılığa sahip. (Çanakkale Savaşı'nda Kürt civanlar - Emine Uçak Erdoğan - Yarımada Yayınları)

duyguları bir kenara bırakıp savaşa koşmuştur. Ve bu öyle baskı ve zorlamalarla değil tamamen bir istekle olmuştur. Kürtler için de durum böyledir.

Ama durum böyleyken bugün geldiğimiz noktada sanki iki düşman halk görüntüsü verilmeye çalışılıyor. Toplumdaki kamplaşmaları körüklemek için var gücüyle çalışanlar var. Bunun için de geçmişte de birlik ruhunun olmadığını göstermeye çalışıyorlar.

Her iki tarafta şiddeti kutsayanların olduğunu göz ardı edemeyiz. Ama tarihten gelen birlikte yaşama kültürünün bunların üstesinden geleceğini düşünüyorum ve umuyorum. Kitabı da buna bir katkı olması için hazırladım.

Dedesinin şehit olmasının bu topraklarda bir üstünlük hakkı olduğunu düşünenlere ötekinin dedesinin de şehit veya gazi olduğunu hatırlatarak ‘hepimizin benzer yazgılarının’ olduğunu ve kimsenin diğerine ırkından veya kökeninden dolayı üstünlük taslayamayacağını, diğerini ötekileştiremeyeceğini hatırlatmaya çalışıyor bu kitap.

Çıkış noktanız empati diyebilir miyiz? Bunca şeyden sonra, “barışmak ne kadar mümkün" diyenlere ne diyeceksiniz peki?
Empati bence bu sorunlar için büyük çıkış kaynağı. Birbirimizin acılarını daha iyi anlarsak yani kendimiz yaşamış gibi algılarsak, sadece kendi açımızdan değil ötekinin tarafından da bakmayı başarırsak sorunları aşma yoluna girebiliriz. Bu konudaki en büyük yanılgı sorunun ekonomik veya siyasi olduğunu düşünmek. Ekonomik sıkıntılar unutulup gider, asıl büyük travma insani sorunlardır. Bu açıdan empati çok anlamlı bir kavram. Ama empati tek başına yeterli değil. Güçlü bir adalet ve vicdan duygusu lazım.

Bunca şeyden sonra barışmak ne mümkün diyenler; bence bu topraklardan uzakta ve bu toprakların ruhunu bilmeyecek insanlardır. Anadolu tıpkı 'aşure' gibi birbirinden farklı tatların buluşmasıyla ortaya çıkmış bir kültürdür. Acılar, sıkıntılar, zor günler elbet yaşandı yaşanıyor. Ama bunlar aşılmayacak sorunlar değildir. Bireyin önemi, demokrasinin, hoşgörünün ve adaletin önemi arttıkça birbirimize karşı koyduğumuz kamplar, öfkeler da azalacak ben böyle düşünüyorum.

EMİNE UÇAK ERDOĞAN "KÜRT CİVANLAR" KİTABI İÇİN BELEGELERİ NASIL TEMİN ETTİ? devamı için tıklayın...

YORUMLAR 40
  • yusuf 14 yıl önce Şikayet Et
    o mu bumu. bundan birkaç yıl önce kürtler çanakkale savaşının aslında bir yalanda ibaret olduğunğu filan anlatıp yazıyorlardı.kurtuluş savaşını ve çanakkaleyi küçümsemeye çalışıyorlardı ama o prafaganda sökmedi. dünya bu zaferlere şapka çıkarınca bu sefer bizde o savaşlarda vardık demeye başladılar.uydurma kitaplar yazıp uydurma destanlar yazıp söylemeye başladılar. kürtrler 1. cihan harbinde hamidiye alayları adı altında savaşıyorlardı oda bize pahalıya patladı ermeni soykırımı yalanlarıyla karşılaştık.
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Kürtler sadece düney doğu anadolu bölgesinde yaşamıyordu çanakkale savaşında bizde vardık bu millet ve bu bayrak bizimde
    Cevapla
  • yusuf 14 yıl önce Şikayet Et
    atatürk. atatürkün kürtlere söz vermesi tamamen kürt lerin uydurduğu prafagandadır. atatürk kürtlere söz felan vermemiştir.
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalan söyleme kardeş yukarda ALLAH var
    Cevapla
  • yusuf 14 yıl önce Şikayet Et
    diyar bakır. sibel kekili zaten kürt kökenli değilmi.
    Cevapla
  • yusuf 14 yıl önce Şikayet Et
    izmir işgali. yorumlarınız biraz gercekci olsun izmirin işgalinda yunan askerine gül atanlar izmirin rumlarıydı bunu bile bile sanki izmirliler gül ve çiçek atmış gibi yazarken kendi isyanlarınızımı saklıyorsunuz. izmirin işgalinin ilk gününde o jön türklerden biri hasan tahsin izmirin tavrını beli etmiştir.
    Cevapla
  • Faruk Akpınar 15 yıl önce Şikayet Et
    .... bir kürdün kürtlere yazdığı propaganda kitabı. tek gerçek vardır o da; kurtuluş savaşı sırasındaki kürt isyanlarıdır... yazmayın tabi bunları aman ha!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P'den Türkiye kararı! Kredi notu belli oldu
Bakan Kurum'dan vatandaşlara müjde! Bugüne kadar yapılmış en büyük kampanya' deyip duyurdu