Ortaylı: Türkiye okumaya başladı

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Türkiye gittikçe okuyan bir memleket oluyor fakat bu hala istenilen seviyede değildir'' dedi.

Ortaylı: Türkiye okumaya başladı
Ortaylı: Türkiye okumaya başladı
GİRİŞ 18.05.2011 22:38 GÜNCELLEME 18.05.2011 22:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen ''3. Kitap Fuarı'' kapsamında yapılan ''Tarih üzerine konuşmalar'' adlı konferansta konuşan Ortaylı, bu yıl Kocaeli'de gerçekleştirilen kitap fuarına gelen ziyaretçi sayısının 300 bini bulacağını söyledi.

Dünyadaki en büyük kitap fuarlarının Fransa ve İran'da olduğunu ifade eden Ortaylı, İranlıların çok okuduklarını ve ülkelerinde düzenlenen kitap fuarlarından milyonlarca İranlının kitap satın aldığını kaydetti.

''İtiraf etmek gerekirse Türkiye gittikçe okuyan bir memleket oluyor fakat bu hala istenilen seviyede değildir'' diyen Ortaylı, ''Türk milleti okuyan milletler sırasında değil. Maalesef bilgisayarın çeşitli programları okuma isteğini hatta okuma alışkanlığını körletir düzeye gelmiştir. Buralardaki programlarla verilen bilgiler insanı tatmin eder gibi görünüyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye'de kitap fiyatlarının ucuz olmadığını, hatta Avrupa ülkelerinden bile pahalı olduğuna işaret etti.

Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı bulunmadığını ifade eden Ortaylı, şöyle devam etti:

''Emin olun ki kitap okuma konusundaki merakı kimse durduramaz. Gazeteden evvel kitap okumayı kendine hedef koyan ülkeler var. Gazeteden sonra kitap okumayı sevenler de var. Bunlar Almanlar, İsveçliler ve Fransızlardır. Bunlar gazeteyi hayata geçirmeden evvel kitap okuma alışkanlığı edindiler. Kültürlerinde yatıyor ve yaşam biçimleridir. Adamlar yan yana geliyor okuyor ve konuşuyorlar. Batılı toplumlarda insanların bir araya gelip gevezelik etmesi istisnai durumdur. Ülkemizde bilhassa taşra şehirlerinde insanlar günün muayyen saatlerini mutlaka gevezelikle geçirirler. Ne konuştukları mühim değil. Bu, Avrupa hayatında sınırlı bir şeydir.''

''Ülkemizde 20 yıl sonraki gençlik fevkalade okuyan veya okumuş bir kesim olacak'' diyen Ortaylı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Televizyona, bilgisayarın getirdiği avareliğe rağmen kitap okuyucu sayısında artış var. Buna böyle baktığınız zaman çok sevindiricidir ama bizim zamanımızdakine göre de sevindirici bir olay. Öte taraftan, mukayeseye gittiğiniz zaman İran'la ve Rusya'yla karşılaştırdığımızda ülkemiz hala okuma özürlü ülkelerin başında gelir. Bunu kabul etmemiz lazım. Bu okuma alışkanlığı edinilmediği takdirde de çok zorlanırız. Onun için yapmamız gereken kitap okumayı teşvik eden kulüpler geliştirmektir.''

AA

YORUMLAR 1
  • mehmet nuri 13 yıl önce Şikayet Et
    okumanın artması avanatajlı ama!. aması hep bakıyoruz kitap değeri olmayan herhangi bir gerçekliği olmadığı halde edebi bir özelliğide olmayan bir çok greksiz kitaplar kitap raflarında yer bulurken ,insanlar düşüncelerini zehirleyen bu kiteplara maalesef hem zamanlarını ve paralarını harcayıp garip garip kişiler oluyor ve değişik fabrikasyon kişilikler ortaya çıkıyor birilerinin istediği veya yaşadığı gibi yaşmaya çalışan taklitçi zihniyetler....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ali Koç Kadıköy'de şoku yaşadı! Haber7 yazarı değerlendirdi...
Böcek ilacının öldürdüğü Altay bebekle ilgili kahreden gerçek!