"Bu ülkede yapılamaz denileni Filinta'da hayata geçirdik"
METİN GİRGİN - Yeni sezonda "Bin Yılın Şafağında" ismiyle TRT'de yayınlanan, çekimleri İzmit Seka Film Platosu'nda gerçekleştirilen Filinta'nın yönetmeni Osman Kaya, "Bu ülkede senelerce yapılamaz denilen, yapılsa da beceremeyiz denilen her şeyi biz Filinta'da hayata geçirdik" dedi.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır dizi ve sinema sektöründe olduğunu, yeni sezonla Filinta'nın yönetmenliğini üstlendiğini söyledi.
"Bin Yılın Şafağında" sloganıyla devam eden Filinta'nın, Galata'dan daha uluslararası konjonktürdeki hikaye yelpazesine açıldığını belirten Kaya, geçen seneki aksiyonu hızını kesmeden, üzerine katarak devam ettirdiklerini dile getirdi.
- "Hollywood'da ne varsa bizde de aynısı kullanılıyor"
Bu ülkede senelerce "yapılamaz" denilen, yapılsa da "becerilemez" denilen her şeyi Filinta'da hayata geçirdiklerini vurgulayan Kaya, "Gerek kullanılan teknik malzemeler olsun gerekse bilgisayar programları olsun Hollywood'da, Avrupa sinemasında ne kullanılıyorsa Türkiye'de de birebir o malzemeler kullanılıyor. Zaten ekip arkadaşlarımız senelerdir Türk dizi sektöründen gelen muazzam bir tecrübe edinmiş durumda. Yapılamayanı yaptığımız için mutluyuz" diye konuştu.
Bol aksiyonlu dönem dizisi çekmenin zorlukları olduğunu ifade eden Kaya, bir yandan çok daha titiz bir mesai harcamak, diğer yandan da oyuncunun ve ekibin can güvenliğini, sağlığını sağlamak gerektiğini belirtti.
Kaya, "Tehlikeli sahnelerin önlemini aldıktan sonra uzman koreograflarımız, dublörlerimiz ve yakın dövüş uzmanları yardımıyla birebir bunları oyuncularımız prova ederek, çalışarak bu sahneleri çıkarıyoruz" dedi.
- "Aksiyon sahnelerinde çok fazla dublör kullanmıyoruz"
Aksiyon sahnelerinde dublör kullanılmasına çok sıcak bakmadıklarını anlatan Kaya, "Oyuncunun o anki şaşkınlık, öfke, nefret, intikam, acı çekme, acı verme gibi duygu ifadelerini yüzünde, aksiyon içerisinde görmeyi tercih ettiğimizden ötürü dublör kullanmaya sıcak bakmıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dizide 40-50 ana oyuncu kadrosunun görev aldığını, ortalama günde 100-150 figürana rol verildiğini söyleyen Kaya, 2 ekiple ve 4 kamerayla günde 10 saat çalışarak 5 günde bir bölüm diziyi tamamladıklarını belirtti.
Kaya, sinema sanatının en az yüzde 40'ının işitsel olduğunu belirterek, müzik konusunda Tamer Çıray ile çalıştıklarını ve memnun olduklarını söyledi.
- "Abdülhamid dönemine çok yakın bir noktadayız"
Abdülhamid döneminin muazzam olduğunu anlatan Kaya, şunları kaydetti:
"Fakat biz bir kurmaca iş yapıyoruz. Biz aslında bir hikaye anlatıyoruz. Dolasıyla bu hikaye içinde masalsı unsurların da olduğu gözardı edilmemeli. Biz birebir isim zikretmekten kaçınıyoruz. Abdülhamid olsun, Abdülmecid olsun, Abdülaziz olsun bu tür isimleri zikretmiyoruz ki ufak böyle tarihi marjların içerisine kendimizi hapsetmeyelim. Yani 1860 ile 1875 arasındaki olayları anlatmak zorundayız. Abdülhamid döneminin tarihsel anlamda birebir uyarlaması olmasa da Abdülhamid dönemine çok yakın bir noktadayız."
Yönetmen Kaya, Filinta'nın yurt dışında da büyük ilgi gördüğünü, Avrupa, Güney Amerika ülkelerinden çok sayıda gazetecinin film platosunu ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR