Kocaeli'de çocuklar sokaklardan kurtarılıyor
Kocaeli Valiliği, kentte çalıştırılan veya dilendirilen çocuklara yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Valilik talimatıyla dilenen çocuklara yönelik çalışma başlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekiplerince, çocukları sokaklardan uzak tutmak, aileleri veya başkaları tarafından ihmal ve istismar edilmelerini önlemek için kent genelinde 7 gün 24 saat çalışma yürütüyor.
Ekipler, dilenirken gördükleri Türk ve Suriyeli çocukların kayıtlarını aldıktan sonra ailelerine teslim ediyor. Ailelere, çocuklarını ikinci kez dilendirdiklerinin tespit edilmesi durumunda, idari para cezası kesiliyor ve haklarında yasal işlem başlatılıyor.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 26 Mart'tan itibaren yürütülen çalışmalar kapsamında, 126'sı Suriye uyruklu olmak üzere 414 çocuğun kentte dilencilik yaparken tespit edildiği bildirildi.
Dilencilik yaptığı belirlenen çocukların sosyal incelemesi ve ilgili kurumlarla ilişkili çalışmalarının yapıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tüm çocukların eğitim durumları ele alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili mevzuatınca işlem yapılması sağlanmaktadır. Türk vatandaşı olan 288 çocuğun aile hekimlerine kayıtları araştırılmış, rutin aşı uygulaması, aile üyesinin hastalık takipleri alınarak, yürütülmekte, Suriyeli çocukların sağlık kayıtları tamamlanmakta ve takipleri yapılmaktadır. Sokakta çalışan 105 çocuğun ve ailesinin Geçici Barınma Merkezine gönderilmesi için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile ilgili işlemleri devam etmektedir."
Açıklamada dilencilik yaparken tespit edilen 414 çocuğun tamamının ikamet ettikleri bölgelerde bulunan Gençlik Merkezlerine yönlendirildiği dile getirilen açıklamada, ekipler tarafından yapılan ev ziyaretlerince 51 çocuğun bu merkezlerdeki aktivitelerinin başladığı belirtildi.
Sokakta çalışan çocukların aile üyelerinde iş arayanların kayıt altına alındığı da ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Bu yönde 98 kişi için kayıt yapılarak, iş arama sürecinde girilmiştir. Çocukların sağlıksız koşullarda çalışmasını destekleyen yapılarda olan hurdacılar ile kağıt depoları, kaymakamlıklarca kontrol ve denetimleri yapılmakta, kapatma işlemleri yürütülmektedir. Cami önlerinde çalışan ve dilenen çocukların tespiti için cami çalışanlarını görevlendirmiş olup tespit edilen çocuk, bölgede bulunan mobil ekiplere bildirilmektedir. Cuma hutbelerinde çocukla yapılan alışveriş ya da dilenen çocuğa para vermenin çocuk açısından doğabilecek zararlarına yer verilmektedir. Farkındalık çalışmaları kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak afiş, bilboard, broşür çalışmaları yapılmış ve şehrin en kalabalık yerlerine asılmıştır. İlimizde sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuk sorunu ile mücadele etmede en önemli önleyici davranış şekli bu çocukların satmış oldukları malzemeleri almamak, dilenen çocuklara para vermemek ve yetkilere bildirmektir."
YORUMLAR