'Küstüm aynası' küsenleri barıştırıyor
Osmanlı döneminden yaşatılan ve günümüzde pek bilinmeyen 'küstüm aynası' geleneği, çiftlerin dargın kalmasına izin vermiyor.
Osmanlı döneminden kalma ve unutulmaya yüz tutmuş 'küstüm aynası' geleneği bugünkü çiftlere ışık tutuyor.
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GÖNÜL ALMA GELENEĞİ
Geleneğe göre, çiftlerden biri eşine küstüğünde aynayı ters çevirerek gönlünün alınmasını bekler, gönül alınınca aynanın düz yüzü çevrilirdi.
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde de kurulan antika festivalinde en özel parçalardan biri olan ayna, çiftler tarafından özellikle hikâyesiyle dikkat çekiyor.
"DARGINLIK EN FAZLA BİR GÜN SÜRERMİŞ"
Yaklaşık 30 yıldır antika eserler ile ilgilenen Cüneyt Başar isimli esnaf, Osmanlı döneminden kalma "küstüm aynası" isimli bir antika esere sahip olduğu belirterek esere hakkında şunları söyledi:
"İçi kehribar, üstü de gümüş kaplama ile yapılmış. Eskiden gelin eşine küstüğünü anlatmak için aynayı ters asarmış. O zamanlar çok da küs kalınmazmış, dargınlık en fazla bir gün sürermiş. Elimde bulunan ayna aşağı yukarı 100 yıllık bir eser. Küçükten büyüğe doğru 4 parçaydı, diğerleri satıldı. Genelde antika eserler köylerden çıkıyor. Ancak değerinin de farkına varıldığı için kimse antikayı vermek istemiyor. Hurda fiyatı da yükseldiği için dekoratif ürünlerde bize pahalı geliyor. Küstün aynasını ortalama bin TL'den satıyoruz. Keşke herkes alsa da evine bir tane koysa. Eşler birbirlerine küs kalmaz hemen dargınlığı anlayıp birbirlerinin gönlünü alırlar."
YORUMLAR