Konya

Felçli hastalar sanal ortamda yürüyerek sağlığına kavuşacak

11:33 12 Kasım 2015
Felçli hastalar sanal ortamda yürüyerek sağlığına kavuşacak

  Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce alımı yapılan, felç ve benzeri rahatsızlıklar nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden hastalara kısa sürede sağlıklarına kavuşma imkanı sunan 27 robotik cihazın kurulumu yapıldı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanıldığını söyledi.

Robot teknolojisinin tedavi sürecinin hızı açısından önemli olduğunu belirten Hatipoğlu, bir yıl içinde yaptıkları iki ihaleyle 27 robotik yürüme terapi cihazı alındığını ifade etti.

Cihazların kurulumun ülke genelindeki ilgili branş hastanelerinde yapıldığını dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Alımı yapılan cihazlar, yerli üretim olup travmatik beyin ve omurilik yaralanmaları, inme, nörolojik veya ortopedik nedenlerden kaynaklanan yürüme yeteneğinin kaybı durumlarında yürümenin tekrar kazanımı ve geliştirilmesi için kullanılan robot yardımlı yürüyüş rehabilitasyon sistemidir. Bu yöntem, erken rehabilitasyonda önemli yere sahiptir. Rehabilitasyonda başarıyla kullanılan robot teknolojisinin avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarmasıdır. Bu yöntemle hastanın iyileşmeme süresi hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimde gelişmektedir. Bu cihaz sayesinde hastaların kendilerini sanal ortamda yürüyormuş gibi hissetmesi, beyinlerinde olumlu algılanmakta ve omurilikle bacaklar arasında iletişimi sağlanarak yürümelerine katkı sunulmaktadır."

- "Çocuklarda da kullanılıyor"

Hatipoğlu, geleneksel lokomotor tedavinin birkaç fizyoterapistle gerçekleştirilen ve yoğun güç gerektiren bir yöntem olduğunu ancak robotik uygulamaların tek kullanıcıyla gerçekleştirilen etkin bir tedavi yöntemi olduğunu aktardı. 

Robotik rehabilitasyon sistemlerinin yüksek terapi imkanı sunarak motor öğrenmenin gelişimine fayda sağladığını vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Robotik rehabilitasyon, terapi esnasında terapiste düşen yükü azaltarak ve hastalara doğal yürüyüş hızında uzun süreli terapi sağlayarak daha fazla hastaya tedavi imkanı sunar. Sistem, hastaya manuel olarak uygulanan standart yürümeyi otomatik sunan elektromekanik bir sistemdir. Yürütücü ortezi, pediatrik ve yetişkin hastalar için kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Pediatri bağlantıları sırasında herhangi bir ekstra mekanizma kullanmaksızın çocuklar için aynı modülle terapi süreci sürdürülebilmektedir. Tek modül kullanımı ile terapist, yorucu ve güce dayalı ortez modülü değiştirme zorunluluğundan kurtulmakta ve kısa sürede daha çok hasta ile ilgilenebilmektedir. Cihaz, küçük yaşta yürüme problemi olan veya engelli olduğu için yürüme alışkanlığını kazanamayan çocuklarda da kullanılmaktadır. Sağlık Bakanlığı olarak, hastaların uzay yürüyüşü olarak tanımladığı yürüme robotlarına daha kolay ve çabuk ulaşmalarını sağlama amacındayız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.