Tüberkülozda "dijital röntgen" dönemi
AYŞE ŞENSOY - Tüberkülozla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce alımı yapılan dijital röntgen cihazları, anında görüntüleme sonucu ile hastalara daha hızlı hizmet verecek.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de verem konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan haftanın "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak kabul edildiğini hatırlattı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya nüfusunun üçte birinin tüberkülozla enfekte olduğunu belirten Hatipoğlu, "Bunlardan yüzde 10'unda gelecekte hastalığın görüleceği tahmin edilmektedir. Her yıl yüzde 95'i az gelişmiş ülkelerde olmak üzere, 9 milyon civarında yeni tüberküloz hastası görülmektedir. Dünyada her yıl 1,5 milyon civarında insan tüberkülozdan ölmektedir" diye konuştu.
Türkiye'de ise son 10 yılda nüfus artışına rağmen vaka sayısında yaklaşık yüzde 40 azalma olduğuna işaret eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yılda yaklaşık 12-14 bin yeni tüberküloz vakası ortaya çıkmaktadır. Dünyada tüberküloz sıklığı, 100 binde 125 olmasına rağmen Türkiye'de bu oran 100 binde 22 civarındadır. DSÖ olgu bulmada yüzde 70, tedavi başarısında yüzde 85 düzeyini hedef olarak göstermiştir. Türkiye, yüzde 80 olgu bulma ve yüzde 90'ları geçen tedavi başarı oranları ile hedefin üzerinde rakamlara sahiptir. Halk sağlığını tehdit eden tüberküloza karşı mücadele Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle güçlü şekilde sürdürülmektedir."
Hatipoğlu, Türkiye'de verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Verem Eğitim ve Propaganda Haftası'nın içinde bulunduğumuz bu günlerde, Genel Müdürlüğümüz tarafından alımı yapılan 11 dijital röntgen cihazının, ihtiyacı olan verem savaş dispanserlerimize kurulumuna başlanacaktır. Alınan cihazlar sayesinde görüntü kalitesi en üst düzeye taşınırken, anında görüntüleme sonuçlarını vererek, hastanın daha az beklemesi sağlanacaktır. Ayrıca sistemin kullanım kolaylığından dolayı kaset taşıma, film banyosu veya tarama gibi işlemlere gerek duyulmayacak."
- En çok ölüme yol açan hastalıklardan
Veremin, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, "Verem, enfeksiyonlardan ölümün HIV/AIDS'den sonra ikinci en sık nedenidir. Yılda yaklaşık 500 bine yakın insan, hem tüberküloz hem de HIV/AIDS enfeksiyonlarının ikisine birden yakalanarak hayatını kaybetmektedir" ifadelerini kullandı.
Hatipoğlu, dünyada yaklaşık 400 milyon civarındaki şeker hastasında tüberkülozun büyük risk oluşturduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şeker hastalarında tüberkülozdan iyileşme çok daha zor hale gelmektedir. Veremin ortaya çıkmasında mikropla temasın yanı sıra yetersiz beslenme, kötü barınma şartları, aşırı nüfus artışı, eğitim düzeyinin düşüklüğü, sigara ve alkol kullanımının da etkisi vardır. Veremin genel belirtileri arasında uzun süren öksürük, kan tükürme, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, göğüs sırt yan ağrısı ve nefes darlığı bulunmaktadır. Verem hastalığının tedavisi mümkün olup, ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir."
YORUMLAR