4 Şubat Dünya Kanser Günü
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavi ve tanısında vatandaşlarımızın en son teknolojiye hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra koruyucu hekimlikteki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir" dedi.
Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tanısında farkındalık oluşturmak ve toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla 4 Şubat'ın Dünya Kanser Günü olarak kabul edildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığının kanser tedavi ve tanısına büyük yatırım yaptığını belirten Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavi ve tanısında vatandaşlarımızın en son teknolojiye hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra koruyucu hekimlikteki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir. Dünyanın kanser tedavisinde en son teknolojik ürünü olan Linac'lardan son 4 yıl içinde 48 adet alım yapılmıştır. Kanserde modern tedavinin yanı sıra önemli olan erken teşhistir. Bu amaçla da meme kanserlerinin tanısında önemli rol oynayan mamografi cihazlarından son 1 yıl içinde 200 adet alınmıştır. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin kadında meme kanseri görülmektedir. Erken evrede tanı alanların tedavi oranları çok daha başarılı olmaktadır. Alınan tüm bu cihazlarla Türkiye bir kanser tedavi ve tanı üssü haline gelmiştir. Etrafındaki ülkelerden çok daha fazla sayıda bu konuda gerekli tıbbi cihazlara sahiptir."
Kanserin son 30 yılda iki kat arttığına işaret eden Hatipoğlu, her yıl dünyada 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, bu hastalıktan 8 milyon civarında ölüm görüldüğünü dile getirdi.
- Türkiye'de yılda 30 bin kadın meme kanseri oluyor
Hatipoğlu, Türkiye'de 2015 yılında 175 bin civarındaki kişiye kanser tanısı konulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bunların yaklaşık yüzde 60'ı erkek, yüzde 40'ı ise kadındır. Erkeklerde en sık akciğer ve prostat görülmekte, kadınlarda ise meme ve onu troid kanseri takip etmektedir. Kalın bağırsak kanserleri her iki cinste de üçüncü sırada yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite, güneş, hava kirliliği, radyasyon, kimyasal maddeler, virüsler, bakteriler ve stresin kanser riskini arttırmaktadır. Alınan linac cihazı ile tümörlü dokuya etkili ve maksimum doz verilirken, kanser hücrelerinin etrafındaki normal dokuların zarar görmemesi amaçlanmaktadır. Bu ileri teknoloji ile kanserli hücrelerin büyümesi, üremesi ve normal dokulara yayılması önlenmeye çalışılmaktadır."
YORUMLAR