Konya

Sağlık Bakanlığından "Zika virüsü" broşürü

10:52 23 Şubat 2016
Sağlık Bakanlığından "Zika virüsü" broşürü

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Zika virüsünün özgün tedavisi ve koruyucu aşısının bulunmadığını belirterek, "Virüsün nasıl bulaştığını, yaptığı klinik tabloyu ve korunma yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Bu bilinci oluşturabilmek düşüncesiyle 'Zika Virüs Hastalığı El Broşürü' hazırlanmıştır" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zika virüs hastalığının, gittikçe yaygınlaşan uluslararası seyahatler nedeniyle bugün tüm ülkeleri tehdit ettiğini söyledi.

Ayın başında bu gündemle toplanan Dünya Sağlık Örgütünce "virüsün hızla yayıldığı ve salgına dönüşme riski bulunduğunun" açıklandığını kaydeden Hatipoğlu, bu konuda küresel acil durum ilan edildiğini vurguladı.

Acil durum ilanının, etkilenen bölgelere tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlanmasını sağlayacağına işaret eden Hatipoğlu, "Ayrıca bu karar, Zika virüsünün en fazla etkilediği kesim olan hamile kadınlar ile çocuklarının korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasına ve virüsün yayılmasını sağlayan sineklere karşı da etkili adımların atılmasına yardım edecektir" diye konuştu.

Son Zika virüs salgınının geçen yıl mayısta Orta ve Güney Amerika'da başladığını dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Hastalığa, Zika virüsü neden olur ve insanlara aedes türü sivrisinek ısırması yoluyla bulaşır. Bu sivrisinekler tipik olarak kova, kase, hayvan yem kabı, saksı ve vazo gibi yerlerdeki durgun su birikintisi kenarlarına yumurtlayarak çoğalır. Bu vektör sivrisinekler, insanları daha çok gündüz ısırır. Ancak geceleri de ısırabilirler. Bu sivrisinekler, viremik (kanda virüs enfeksiyonu) dönemindeki bir insandan kan emerken enfekte olup, başka insanları ısırarak virüsü bulaştırır."

- "Zika virüs enfeksiyonu Türkiye'de görülmemiştir"

Hatipoğlu, hastalığın genellikle hafif seyirli olduğunu, vakaların yüzde 80'inde belirti vermediğini, yüzde 20'sinde ise ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, döküntü, kas ve eklem ağrıları şeklinde şikayetler görüldüğünü bildirdi.

Hastalığın cinsel ilişkiyle de geçişinin rapor edildiğini anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün için kanıtlanmamakla birlikte Brezilya'daki mikrosefali (küçük kafa) ve diğer kötü sonuçlanan gebelikler ile Zika virüs hastalığı arasında güçlü ilişki bulunduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle gebeler veya gebelik ihtimali olanların, bu bölgelere seyahatlerini mümkünse ertelemesi, mümkün değilse doktorlarıyla görüşmesi ve sivrisinek sokmalarından korunma önlemlerini mutlaka alması önerilmektedir. Zika virüsünün özgün tedavisi ve koruyucu aşısı yoktur. Virüsün nasıl bulaştığını, yaptığı klinik tabloyu ve korunma yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Bu bilinci oluşturabilmek düşüncesiyle 'Zika Virüs Hastalığı El Broşürü' hazırlanmıştır. Hastalığın görüldüğü bölgelere gidecek vatandaşlarımıza broşür, seyahat sağlığı merkezlerimizde dağıtılmaktadır. Bu broşür, diğer seyahat sağlığı broşürlerimiz gibi 'www.seyahatsagligi.gov.tr' web sitemizde 'seyahat sağlığı broşürleri' bölümünde de yayınlanmaktadır."

Zika virüs enfeksiyonunun Türkiye'de görülmediğini belirten Hatipoğlu, yolculuğa çıkacakların bilgilenme için "seyahat sağlığı" sitesi, "444 77 34" nolu Seyahat Sağlığı Danışma Hattı ve seyahat sağlığı merkezlerinden faydalanabileceğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.