Angola'ya gidecekler için sarıhumma uyarısı
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tespitleri doğrultusunda sarıhumma hastalığının yayılım gösterdiği Angola'ya gideceklerin mutlaka bu hastalığa karşı aşılanması gerektiğini bildirdi.
Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan, kanamalı viral bir hastalık olan sarıhummanın, Afrika, Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde yaygın olduğunu söyledi.
Bu bölgelerdeki 44 endemik ülkede 900 milyondan fazla nüfusun risk altında olduğunu belirten Hatipoğlu, her yıl dünyada yaklaşık 170 bin sarıhumma vakası ve buna bağlı 44 bin ölüm görüldüğünü ifade etti.
Sarıhumma'nın aralık 2015'ten bu yana Angola'da en az 170 kişinin ölümüne neden olduğunu dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Şüpheli vaka sayısı ise 885'tir. Angola'da çöp toplamakla yükümlü firmaya ödeme yapılamadığından geçen yazdan beri Luanda, büyük bir açık hava çöp alanına dönüşmüştür. Afrika kıtasının ikinci en büyük petrol üreticisi olan ve döviz gelirinin yüzde 95'i ham petrol ihracatına dayanan Angola'nın petrole bağlı ekonomisi düşüşe geçmiştir. Hükümetin kamu harcamalarında büyük kesintilere gitmesi sonucu çöpler birikmiş, yağışların da artmasıyla sivrisinek üreme alanlarında yoğun artış meydana getirmiştir. DSÖ temsilcilerinin açıklamalarına göre, Angola'da sarıhumma hastalığı kentsel model yayılım göstermekte, bu sebeple başa çıkılması ve kontrol altına alınması güçleşmektedir."
- "Hastalığın spesifik bir tedavisi yok"
Hatipoğlu, riskli bölgelere seyahat edecek kişilerin sarıhumma aşısını mutlaka yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
Bağışıklık çalışması yapılmayan ortamlarda virüs taşıyan sivrisinekler ile hastalığın yayılma hızının çok daha yüksek olduğunu aktaran Hatipoğlu, geçmişte neredeyse ayda bir sarıhumma salgınları yaşanan Batı Afrika'daki ülkelerde iki sene önce yapılan aşılama kampanyası ile bu salgının kontrol altına alındığını, bu nedenle aşılamanın çok önemli olduğunu söyledi.
Hastalıkta 3-6 günlük kuluçka süresinin ardından ani gelişen ateş, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma, sırt ve kas ağrıları görüldüğüne işaret eden Hatipoğlu, şu uyarıları dile getirdi:
"Yüzde 15 vakada kanama, şok, organ yetmezliği şeklinde ağır bir tablo da gelişebilir. Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Aşısı mevcuttur ve yüzde 99 oranında etkilidir. Sivrisinek ısırıklarından korunmak da önemlidir. Sağlık otoriteleri bu salgının ebola ve zika epidemilerini gölgede bırakabilecek düzeye gelebileceğini ve uluslararası önlemlerin alınmasına hemen başlanmasının gerektiğini ifade etmektedir. Bu nedenle de bölgenin yüksek miktarda aşıya ihtiyacı vardır. Türkiye'den riskli ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımızın sarıhumma aşısı Genel Müdürlüğümüzün Seyahat Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır. Seyahatten en az 10 gün öncesinde yapılması gereken aşıyı vatandaşlarına ücretsiz uygulayan tek ülkeyiz. Bu da koruyucu sağlığa verdiğimiz önemi gösteriyor. Ayrıca hazırlanmış broşürlerimizle de riskli bölgelere gideceklere virüsün bulaşması, kliniği ve korunma yöntemleri anlatılmaktadır."
YORUMLAR