Sultanahmet'in maketini 18 yılda tamamladı!

İşçi emeklisi Mürsel Koca, 1990'da başladığı 2 bin parçalık Sultanahmet Camisi maketini 18 yılda bitirdi. Koca'nın tek isteği var.

GİRİŞ 01.07.2015 14:34 GÜNCELLEME 01.07.2015 15:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bir otomobil firmasında çalışırken, 1990 yılında Sultanahmet Camisi'ne giden Koca, bir turistin caminin resmini çizmesinden etkilenince, caminin maketini yapmaya karar verdi.

2-3 ay kartpostallardan ölçeklendirme yapıp, 6 ayda projeyi tamamlayan Koca, geometrik biçimlerde kesilmiş küçük ahşap parçalarını yüzey oluşturmak üzere birbirleriyle geçmeli ola­rak birleştirdikten sonra "kündekari (yapboz)" tekniğini kullanarak çalışmaya başladı.

Maket yapımında kullandığı aletleri de kendi tasarlayan Koca, 10 aylık hazırlık sürecinden sonra gerçeğinin 175/1 ölçeğinde olan maketin yapımına devam etti. Makette gürgen ve şimşir ağacı kullanan Koca, mesai saatleri dışında neredeyse tüm vaktini maketin yapımına harcarken, bu arada 4 kez mide kanaması geçirdi. Sağlıksorunlarına karşın hobisinden vazgeçmeyen Mürsel Koca, hayal ettiği maketi 18 yılda tamamlamayı başardı. 

AA muhabirine maketiyle ilgili bilgi veren Koca, yorgun olduğu zamanlarda bile çalışmaktan vazgeçmediğini ve o turisti gördüğü günden bu yana kendine verdiği sözü tutmak için elinden geleni yaptığını anlattı.

Küçük aletlerle çalıştığı ve dikkat isteyen bir iş olduğu için rahatsızlandığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Ancak yılmadım. Profesyonel imkanlara sahip olmadığım, belediye ya da herhangi bir kurumdan yardım alamadığım için şahsi çabalarımla maketi yapmak zorunda kaldım. Bu nedenle evimin bütün odalarını atölye olarak kullandım. Bu esnada aileme, hatta komşularıma rahatsızlık da verdim ancak, maketi bitirince hepsinden helallik aldım. Maketin yapımında, görünenin çok fazlası emek harcadım. Yapıştırıcı kullanmadan birbirine geçirdiğim yarım ve bir milimetrelik 2 bin parça kullandım. Araştırmalarıma göre, bu teknikle hiç makine kullanmadan elle yapılan tek eser bu. Yani aynı zamanda bir ilki de gerçekleştirmiş oldum." 

Maketinin tamamını elle yaptığını ifade eden Koca, maketle 1. Uluslararası Eminönü Sempozyumu'na da başvurduğunu belirterek, "Sempozyumda o zamanki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Topkapı Sarayı Müdürü İlber Ortaylı da maketi görüp, beğendi. Daha sonra bazı müzelere, eserin sergilenmesi için başvurdum. Müze yetkilileri eserin birinci sınıf müzelik bir eser olduğunu ancak eser için yeterli ödeneklerinin olmadığını söyledi" diye konuştu.

Makete 18 yılını verdiğini dile getiren Koca, tek isteğinin maketinin korumaya alınarak bir müzede sergilenmesi olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Maaşallah allah razı olsun hocam siz dünyanın en kaliteli sanat eserini yapmışsınız, günlerdir eserinizi tüm haber siteleri ve youtube dan inceledim, muazzam maaşallah
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Mimar Sinandan daha fazla uğraşmış helal olsun valla.
    Cevapla
  • yapan mimar 9 yıl önce Şikayet Et
    1609-1620 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından yapılmıştır
    Cevapla
  • muhubbi 9 yıl önce Şikayet Et
    orjinali bukadar sürmrmiştir:):)
    Cevapla
  • taşkın 9 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar neden zaman gecirdin anlamadım. ne kadar boş iler
    Cevapla
  • El Cevap 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen sanki atomu parçaladın demi burada adama laf atıyon
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Altın diye sakladı, devasa servet çıktı Sıra dışı bir keşfe imza attı Bilim dünyası şokta!
Mike Tyson ve Jack Paul rövanşı için çılgın plan! Şartlı nakavta baş döndürücü para