Temel kimdir?
Karadenizliler, horgörülen, aşağılanan ve küçümsenen Tel tiplemesine karşı kendi ideal Temel tiplerini çizebilmek için ilginç bir kampanya başlattılar: Temel Kimdir?
Heyamola Yayınları, kampanya konusunda şu açıklamayı yaptı.
Kültürel yozlaşmanın hat safhada olduğu son 25 yıl incelendiğinde, Türkiye’de (şivelerinden anlaşılacağı gibi) Doğu Karadenizlilerin bu pastadan daha çok pay aldığına şahit oluruz. Bu süreç televizyonun toplum yaşamına girmesiyle başlamıştır. İşte, yozlaştırılan, ortalama bir Doğu Karadenizli tipi: Hacivat-Karagöz tiplemesi bir Temel, bozuk bir Türkçeyle konuşan, olabildiğince gülünç, kültürsüz, zayıf ve kaba karakterler, yanı sıra cahil müteahhitler, silaha ve uçkuruna düşkün serseriler, kendileri gibi düşünmeyenleri linç etmeye hazır psikolojide tipler, futbol fanatikleri...
İş, bu dayatmaya itirazdır. Karadeniz Bölgesi kültürüne ilişkin en kapsamlı içeriğe sahip olan ve 2000 yılından itibaren kesintisiz yayın yapan www.karalahana.com, ortak bir akıl oluşturarak, Karadenizliliğin sembolü olan Temel'in biyografisini somutlaştıracak. Söz konusu proje Temel kimdir adı altında Karadenizli yazar ve sanatçıların kendi yorum ve düşüncelerinin eklenmesiyle kitap olarak yayınlanacaktır.
Kitabın yazarları
Amaç, yarıştırmaktan çok eli kalem tutan herkesi yazmaya itmektir. Ancak, yazarlar arasından ilk on kişiye 2 ciltlik, Heyamola Yayınları’ndan çıkan Karadeniz Ansiklopedisi hediye edilecektir.
Eli kalem tutan herkes Temel'in mesleği, doğum günü / tarihi, doğum yeri, eğitimi, özgeçmişi, anıları, -varsa- karısı ve çocukları, işi, arkadaşlarıyla ilişkileri, portresi veya fotoğrafını da ekleyerek Temel'in biyografisinin yazımına ortak olabilir. Sıradan Karadenizlilerin hayat hikâyeleri, ilginç anıları, mizah anlayışlarına ilişkin gözlemler, gerçek olaylardan derlenmiş anekdotlar ve fıkralarıyla, Temelin gerçek hayat hikâyesi oluşturulacaktır. Böylece onu, belirsiz bir fıkra kahramanının ötesinde Köroğlu, Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca gibi hak ettiği mitolojik bir halk adamı statüsüyle anabileceğiz. Profesyonel yazar olunması şart değil, Samsunlu, Giresunlu, Trabzonlu, Ordulu, Artvinli, Rizeli... Bir paragraf, bazen alelacele yazılmış pırıltılı bir kaç cümle... Ortalama Karadeniz erkeğinde başkalarının göremediği bir ayrıntıyı yakalayıp göndermeniz yeterli.
Temel’den Fadime’ye Burs
Proje sahibi ve hazırlanacak olan kitabın editörü Özhan Öztürk’tür. www.karalahana.com adlı sitenin de sahibi olan Özhan Öztürk söz konusu projeyi Heyamola Yayınları sponsorluğuyla yürütecektir. Yapılan anlaşma gereği Heyamola Yayınları tarafından yayınlanacak olan kitabın telif geliri Temel’den Fadime’ye adı altında Karadenizli kız öğrencilere burs olarak aktarılacaktır. Seçici kurul, başvurular ve burs şartları 29.10.2006 tarihinde www.karalahana.com , www.lahana.org, www.heyamola.net ve destek veren diğer internet sitelerinde yayınlanacak, medya yoluyla duyurulacaktır.
Katılım Şartları:
- Katılımcılar düşüncelerini, duygularını, deneyimlerini, anılarını istedikleri formda (Düz yazı, hikâye, şiir, ağıt, masal, anı, karikatür, resim, fotoğraf, vs) gönderebilirler.
- Katılımcılar istedikleri türde ve sayıda çalışmayla katılabilirler. Katılımcıların gönderecekleri çalışmaların düz yazılarda 5 adet A4 sayfasını geçmemesi gerekmektedir.
- Bireysel başvuru yapılabileceği gibi üniversiteler, eğitim kurumları da katılabilir.
- Katılımcılar kısa özgeçmişlerini, açık adreslerini, telefon numaralarını veya e-posta adreslerini katıldıkları materyalle birlikte göndermelidir.
- Çalışmaların daha önce bir yerde yayınlanmışsa mutlaka tarih ve yayın adı belirtilmelidir.
- 15 Haziran - 30 Ağustos tarihleri arasında gönderilen çalışmalar arasında yayın ilkelerimize aykırı olmayanlar, web sayfamızda yayınlanacaktır. Eylül ayının ilk haftasında kazananlar açıklanacak ve sitemizin yanı sıra yerel ve ulusal medyada ilan edilecektir.
- Temel Kimdir, adlı kitaba yazı, eser vb. materyal gönderenler telif haklarını Fadimelere devrettiğini peşinen kabul etmiş olurlar.
Ödüller:
- Ödüle değer eseriyle ilk on kişiye 2 Ciltlik Karadeniz Ansiklopedisi
- İlk 100 kişiye Heyamola Yayınlarından bir kitap.
- Projemize destek vermek isteyen diğer kurum ve firmaların ödülleri daha sonra açıklanacaktır.
Seçici kurul:
Alpay Kabacalı
Ahmet Özer
Mustafa Duman
Özhan Öztürk
Ömer Asan
Yılmaz Okumuş
Başvuru adresi :
Katılımcılar çalışmalarını 30 Ağustos 2006 akşamına kadar:
1) webmaster@karalahana.com, heyamola@heyamola.net, webmaster@lahana.org adreslerinin üçüne de e-mail olarak veya
2) Heyamola Yayınları.
Bağdat Caddesi, Sümbül Sokak. No: 6 D Maltepe/İstanbul
Adresine mektupla gönderilmiş olmalıdır.
İletişim:
Heyamola Yayınları
Çiğdem YÖRÜSÜN
0216 371 17 37