Karamemi’nin tezhipleri fincanları süslüyor

Kanuni Sultan Süleyman döneminin nakkaşbaşı olan Mehmed Karamemi’nin çizdiği tezhipleri kahve fincanlarına işledi.

Karamemi’nin tezhipleri fincanları süslüyor
Karamemi’nin tezhipleri fincanları süslüyor
GİRİŞ 10.02.2016 11:16 GÜNCELLEME 10.02.2016 11:16

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Kanuni Sultan Süleyman döneminin saray nakkaşhanesinde sernakkaş (nakkaşbaşı) olan Mehmed Karamemi’nin çizdiği tezhipleri kahve fincanlarına işledi.

Kültür A.Ş.’nin hediyelik eşya markası Hediyem İstanbul tarafından hazırlanan fincanların yan süslemeleri, Karamemi’ye ait motiflerden oluşuyor. Mehmed Karamemi’nin çizdiği bahar dallarının süslediği özel bir kutuda ikili olarak hazırlanan fincanlardaki kadife çiçeği, şakayık ve tomurcuk desenleri,  ilahi aşkı, sonsuzluğu ve bağlılığı sembolize ediyor.

XVI. yüzyıl ortaları, Karamemi ve öğrencilerinin elinden çıkan kıymetli eserler sebebiyle tezhip sanatının “altın çağı” olarak kabul ediliyor.

Mehmed Karamemi, Türk tezyinatında yaprak ve goncasıyla beraber çizdiği gül, kadife çiçeği, karanfil, lale ve bahar dalı motifleriyle yeni bir üslup oluşturmuştur.

İstanbul’da Bulunan Çiçeklerin En Güzellerini Karamemi Çizmiş

Süheyl Ünver’in tabiriyle “Türk tezhip sanatının yüzünü ağartan Karamemi”, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Nakkaşhane’de nakkaş başı olarak görev yapmış, tezhiplerinde Osmanlı-Türk zevkini zirveye ulaştırmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın “Muhibbi” mahlasıyla yazdığı Divan’ı, sultanın ölümünden bir sene önce tezhiplenmesi için saray nakkaşhanesine verilmiştir. İstanbul’da bulunan çiçeklerin en güzelleri Karamemi tarafından çizilmiş ve bu eserde yer almıştır. Eser günümüze “Muhibbi Divanı” olarak gelmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başıboş sokak köpekleri küçük Alperen'i paramparça etti
Morgan Stanley'den yeni Türkiye açıklaması: Bir dönüm noktasında