İslam hat sanatı sergisi Paris'te açıldı
Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin desteğiyle MÜSİAD Paris Şubesi, Kumbaracı 4 Sanat Galerisi ve THY iş birliğinde hazırlanan "İkra" adlı sergi izlenime sunuldu.
Hattatlar Mustafa Cemil Efe ve Seyit Ahmet Bursalı'nın eserlerinden oluşan "İkra" adlı sergi, Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı.
Galerie Joseph Bachaumont salonunda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Paris Şubesi, Kumbaracı 4 Sanat Galerisi ve Türk Hava Yolları (THY) iş birliğinde düzenlenen serginin açılışında konuşan Kültür ve Tanıtma Müşaviri Serra Aytun, bu sergide 2 bin yıldan fazladır icra edilen hat sanatını tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
NUMAN KURTULMUŞ'UN SERGİ İÇİN YOLLADIĞI MESAJ OKUNDU
MÜSİAD Paris Şube Başkanı Hakan Kalaycı ise serginin hazırlamasına katkıda bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un serginin açılışı vesilesiyle gönderdiği mesajı okudu.
Kurtulmuş mesajında, kadim kültür mirasının zenginliğini yansıtan en güzel örneklere sahip hat sanatının yurt dışında tanıtılması dolayısıyla MÜSİAD Paris Şubesine ve serginin düzenlenmesinde katkıları olan herkese teşekkürlerini ilettiğini belirtti.
YABANCILAR, HAT YAZISINI ARAP YAZISI OLARAK DEĞERLENDİRİYOR
Hattat Efe, İslam hat sanatının çeşitli nedenlerle dünyada hak ettiği yere ulaşamadığına dikkati çekerek, bunun sebeplerinden birinin hat yazısının yabancılar tarafından Arap yazısı niteliğiyle bilinmesi olduğunu anlattı.
Sergilenen eserlerin bugünün anlayışına dönük olduğunu ancak yazılarının asli özelliklerine hiçbir şekilde zarar verilmediğini vurgulayan Efe, bu eserlerde yaklaşık bin yıllık tarihin anlayışının yansıtıldığını aktardı.
"TOPLUMLARIN SANAT VE KÜLTÜR GELENEKLERİ YAŞIYOR"
AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün de TBMM'nin yoğun gündemi olmasına rağmen bu sergiye katılmak üzere Paris'e geldiğini söyleyerek, toplumların sanat, kültür ve gelenekleriyle yaşadığını ifade etti.
Paris'te Türk kültürünün tanıtılmasının önemli olduğuna değinen Aygün, bu sergiye katılmaktan memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Sergiye, Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ahmed Bakcan, THY Paris Müdürü Hikmet Mesut Türkseven, diplomatik temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.
24 ARALIK TARİHİNE KADAR, SERGİ ZİYARET EDİLEBİLECEK
Hattat Mustafa Cemil Efe'nin birçok devlet başkanı, bakan, milletvekili ve koleksiyonerde eserleri bulunuyor. ABD'de Beyaz Saray koleksiyonunda eseri yer alan ilk hat sanatkarı olan Efe, aynı zamanda Japonya, Nijerya, Vatikan, İran, Irak, Sırbistan ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede 100'den fazla ulusal ve uluslararası sergide eserleriyle yer aldı.
Hattat Seyit Ahmet Bursalı, hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eserler üretiyor. Bursalı'nın farklı tasarımlarla yazdığı 100'ü aşkın Hilye-i Şerif, yurt dışında birçok ülkede sergilendi.