'Uluslararası İmam Maturidi Çalıştayı' başladı

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfınca düzenlenen "Uluslararası İmam Maturidi Çalıştayı" başladı.

GİRİŞ 25.10.2018 22:25 GÜNCELLEME 07.11.2018 17:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Uluslararası İmam Matüridi Çalıştayı Grand Ankara Oteli'nde başladı.

Çalıştaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, TBMM eski Başkanları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İdris Güllüce, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Diyanet İşleri eski Başkanları Ali Bardakoğlu ve Mehmet Dönmez, milletvekilleri ve eski milletvekilleri katıldı.

BİNALİ YILDIRIM DA KATILDI

TBMM Başkanı Binali Yıldırım,Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı tarafından düzenlenen "Kayıp Aydınlanmanın İzinde: Uluslararası İmam Maturidi'nin Türk-İslam Medeniyeti'ne Katkılarının Araştırılması" çalıştayına katıldı.



TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Müslümanlar, 8’inci yüzyılda başlayan ve 15. yüzyıla kadar devam eden aydınlanma çağından uzaklaştılar. İmam-ı Maturidi’nin büyük ehemmiyet verdiği akli bilimlerde gerileyen İslam dünyası, nakli bilimlerde ileri gidememiştir. Bilgiyi üretemeyen, bilgiyi yaygınlaştıramayan bir İslam dünyası söz konusudur" dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım, İstanbul'a geldiğinde İmam Matüridi ile tanıştığını belirterek, "'Matüridi' diye bir şey bilmiyorduk. İstanbul'a geldik, bir de 'Matüridi' çıktı. Mezhebin amelde, itikada ayrı ayrı olduğunun doğrusunu söylemelim, ben İstanbul'a geldikten sonra, hayli zaman geçtikten sonra öğrendim. Sonra işin biraz üzerine eğildik, hakikaten farklı bir derya da orada var. İslam dünyasının ve Müslümanların içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, İslam dünyasının ve Müslümanların içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, Türk Parlamenter Vakfı'nın 'Kayıp Aydınlanmanın İzinde' teması ile düzenlendiği 'İmam Matüridi' çalıştayını son derece değerli buluyorum. 20’nci yüzyılda adeta yeniden keşfettiğimiz İmam-ı Maturidi’yi anmak ve anlamak üzere düzenlen Çalıştay vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Türk Dünyası Parlamenter Vakfı’na teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞKAN'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Çalıştayın Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan, açılışta yaptığı konuşmada, İmam Maturidi'nin 21'inci yüzyılın insanına verecek çok mesajı olduğunu belirtti.

 

 

Çalışkan, "İmam Maturidi ve savunduğu düşüncelerin günümüzde doğru anlaşılması, doğru yorumlanması, geniş kitlelere etkin bir şekilde sunulmasının, içinde yaşadığımız çağın sorunlarının üstesinden gelebilme ve İslam dünyasının birlikteliğine zarar veren algı ve yorumlara karşı durabilme noktasında önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Çalışkan, çalıştayın amacının İmam Maturidi'nin düşünce dünyasını anlamak, akıl, hikmet, adalet, özgürlük ve ahlak gibi temel kavramlar üzerinden bu düşünce dünyasının günümüz İslam dünyasında yaşanan sorunlara ışık tutmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığının milli kültüre ait, muhtevasında toplumun aydınlanması olan her türlü neşriyat ve çalışmalara destek vereceğini bildirerek, Maturidi'nin "Düşünce Dünyası" adlı eserini ve 2019 yılında Maturidi düşüncesinin temel kaynakları olan üç yazma eseri yayımlayacaklarını söyledi.

'BÜYÜK KAYIPLAR VERMİŞİZ'

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İdris Güllüce de çalıştaya katkı sağlayanlara teşekkür ederek, "Asya'daki soydaşlarımızla bağlarımızı daha da kuvvetlendirmemiz, o bölgelere ulaşımı çok daha kolaylaştıracak çareleri bulmamız lazım. Asırlardır bu bölgelerde hem dini hem de kültürel anlamda büyük kayıplar vermişiz." şeklinde konuştu.

Çalıştaya, eski TBMM başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, eski bakanlar Beşir Atalay, Nihat Ergün, İdris Güllüce ve Mustafa Sait Yazıcıoğlu, eski Diyanet İşleri başkanları Ali Bardakoğlu ve Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Şükrü Karatepe, çok sayıda milletvekili ve akademisyen de katıldı.

ÇALIŞTAY 3 GÜN SÜRECEK

İmam Maturidi'nin düşünce dünyasını anlamak, akıl, hikmet, adalet, özgürlük ve ahlak gibi temel kavramlar üzerinden bu düşünce dünyasının günümüz İslam dünyasında yaşanan sorunlara ışık tutmasını sağlamak amacıyla düzenlenen  çalıştay, 3 gün sürecek.

'AKIL, ADALET, HİKMET VE ÖZGÜR'

Oturumlarda, İmam Maturidi'nin düşünceleri "akıl, adalet, hikmet ve özgür irade" olmak üzere dört ana tema üzerinde müzakere edilecek.

Çalıştayın son gün yapılacak basın toplantısı ile Türkçe, İngilizce, Rusça, Arapça, Fransızca ve Farsça dillerinde hazırlanmış sonuç bildirgesi ulusal ve uluslararası basınla paylaşılacak. Sunulan tebliğler, Türkçe ve beş yabancı dilde kitap haline getirilerek yayımlanacak.

YORUMLAR 3
  • KANARYA 6 yıl önce Şikayet Et
    aslında geç kalınmış bir konu. islamda itikatta ve ibadette ayrı ayrı imamların görüşü alınır. işte tamda bu konuda unutulan bir isim imam maturidi. hakkında yazılmış eser varmı bu da bizim talihsizliğimiz. tanıtılmadı anlatılmadı. batı diye diye her şeyimizi kaybetmişken asıl doğuya dönmemiz gereken yüzümüz nihayet farketmeye başladı.
    Cevapla
  • resul akkaya 6 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel bir konu işlenmiş.günümüzde teferruatlı bir ilmihale ihtiyaç. günümüz ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak tdetaylı ilmihal şart. bu konuya değinilmeli. çetrefilli konulara islam ne hüküm veriyorsa onlarıda işleyerek kesin hükümler verilmeli. örneğin tabure veya benzeri eşyalar ile namaz kılınabilir mi?
    Cevapla
  • ccc 6 yıl önce Şikayet Et
    İmam Maturidi üzerinden oryantalizm yayılmaya çalışıyor uyan müslüman.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ailesini çocuklarının yanında katletti! Polis memurunun ifadesi ortaya çıktı
Türklerle artık bir halkız, dil ya da başka bir şey bizi ayıramaz!