Muhteşem tapınak resimleri-Galeri-

Dünyanın çeşitli yerlerinden ama çoğunlukla Uzakdoğu'dan muhteşem tapınak fotoğrafları. O dönemin mimarisini fazlasıyla yansıtan ibadet yerleri... ÖZEL HABER...

Muhteşem tapınak resimleri-Galeri-
Muhteşem tapınak resimleri-Galeri-
GİRİŞ 04.12.2007 16:22 GÜNCELLEME 04.12.2007 16:22
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dünya nüfusunun 4’te birinden fazlası, Uzak Doğu’da geniş kitleler tarafından inanılan, Budizm, Hinduizm, Sihizm ve Taoizm dinlerine inanıyor. Bu dinlerin en büyük özellikleri de birbirinden farklı farklı yapılan ve üstün mimari çalışmanın ürünleri olan tapınaklara sahip olmaları. Mimarı açıdan dünyadaki en güzel 10 tapınaktan bazıları şunlar.


KAPLAN YUVASI MANASTIRI (Tiger’s Nest Monastery)
Budist inancına göre kutsal olan, günümüzde Çin ve Hindistan arasındaki Bhutan Krallığı sınırlarında yer alan tapınak, Paro Vadisi üzerinde ve tam 3 bin metre yüksekte kurulmuş. Eski ismi Taktshang Goemba olan tapınak 1962 yılında inşa edilmiş ve 1998 yılında restorasyon yapılarak günümüzdeki şekline getirilmiş


Beyaz Tapınak (Wat Rong Khun)
Dünyadaki en güzel Budist tapınağı olan Beyaz Tapınak, Tayland’ın kuzeyinde, Chiang Rai denilen bölgede bulunuyor. Her tarafı beyaz olan tapınak, mozaik aynalarla süslenmiş durumda. Bu fikrin mucidi ise Taylandlı Chalermchai Kositpipat. Henüz tamamlanmayan tapınak için fikrin mucidi, bu inşanın 90 yıl daha sürebileceğini tahmin ediyor.
Tapınak tamamlanınca, Barselona’daki Sagrada Aile Kilisesi’ne benzeyeceği belirtiliyor.

Prambanan Tapınağı
Bir Hindu Tapınağı olan Prambanan, Endonezya’nın Java bölgesinde bulunuyor. 10 yy’da inşa edilen tapınak, 250’nin üstünde türbe içeriyor.

Shwedagon Tapınağı
Efsaneye göre 2.500, arkeologlara göre ise en fazla 1500 senelik bir tapınak olan Schwedagon, renginden ve yapısından dolayı ‘Altın Tapınak’ olarak da biliniyor. Çünkü 15.yy’da, Kraliçe Mon, tarafından bir bölümü altınla kaplanmış. Bir Budist tapınağı olan Shwedagon’un kubbesinde ise 5.000 elmas, 2.000 yakut bulunuyor.

Cennet Tapınağı (Temple of Heaven)
Taoizm dini tarafından kutsal kabul edilen tapınak Çin’in başkenti Pekin’de bulunuyor. 14.yy’da yapılan tapınak, devrin imparatorunun kişisel bir tapınağı olarak inşa edilmiş. Yassı hatların var olduğu tapınak, katmanları bulunan yer küreye de benzetiliyor.

Chion-in Tapınağı
1234’de Hönen Genchi tarafından inşa edilen tapınak Budizm inançlarına göre kutsal. Japonya’nın Kyoto şehrinde bulunan tapınak, 74 ton ağırlığında olan ve 17 rahibin birlikte anca çalmayı başarabildiği bir çana sahip.

Borobudur Tapınağı
Endonezya’da bulunan Budist Tapınağı, 55 bin metre küp hacmi olan kayalardan inşa edilmiş. Ne zaman ve ne için inşa ediliği bilinmiyor. Bazı bilginler ise Budizmin kutsal kitabının bu tapınak içinde olduğunu kabul ediyor.

Golden Temple (ALTIN TAPINAK)
‘Tanrının Evi’ (The Harmandir Sahib) veya bilinen ismiyle ‘Altın Tapınak’, Sihinler’e göre özgürlüğü sembolize eden bir mabet.16.yy’da inşa edilen tapınağın dış cephesi altınlar ve değerli taşlarla kaplanmış.

Vishnu Temple of Srirangam (Srirangam Tapınağı)
EN büyük Hindu tapınağı olan, Srirangam, Hinduizm’in 3 tanrılı felsefesine göre Vishnu tanrısını temsil ediyor.

Angkor Wat Tapınağı
12.yy’da Kamboçya’da inşa edilen Angkor, ilk başta bir Hindu tapınağıydı fakat, 15.yy’da, tüm Asya’da hızla yayılan Budizm’in rüzgarına kapılarak, bir Budist tapınağı oldu.

Potala Palace and Jokhang Temple-Tibet'te Jokhang tapınağı

Varanasi-Tapınak değil ama şehrin tapınrağı olarak biliniyor. Hindistan'dan Ganj Nehri kıyısında

HABER: Nusret ODABAŞ - ÇEVİRİ: Okan KILIÇKAYA

İŞTE BU TAPINAKLARN ÇOK ÖZEL KARELERİ, HİÇBİR YERDE GÖREMEYECEĞİNİZ FOTOĞRAFLAR. LÜTFEN TIKLAYINIZ


 

YORUMLAR 6
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    İbrahimler nerdesiniz?. Şu putlara, tapınaklara İbrahimler yok mu hiç?
    Cevapla
  • umut beydağı 16 yıl önce Şikayet Et
    haber 7 ne alaka şimdi bu tapınaklar?. sanat diye gösterecek başka şey bulamadınız mı? İslam\'ı övüp yüceltmeniz gerekmezmi, ama bir bakıyoruz ya Mao\'yu övüyorsunuz ya da tapınakları, istirham ediyorum bizi bunun için okumuyoruz sizi, artık İslam için güzel haberler yapın, Allah rızası için.
    Cevapla
  • Abrek Jankat 16 yıl önce Şikayet Et
    . Değerli yorumcular bu tapınaklara sanat yönünden değil inanç boyutunda ele almış ve konuya o şekliyle bakmış saygı duyarım.Elbette bizim camilerimizdeki huzuru bu mabetlerde bulamayız.Ancak sanat yönünden bakarsak resimlerde bir kaç tapınağın mimarisi güzeldi.Türkiyede\'de mimari bakımdan çok güzel camilerimiz var.saygılarımla...
    Cevapla
  • ahmet ozkan 16 yıl önce Şikayet Et
    habere bakkkkkkkk. dunyanin yedi harikasi olsa ne yazar..niye istanbuldaki o kadar guzel camileri koymuyorsunuz da..tas parcasina tapan dusuncesiz yaptiklarini ovuyorsunuz...aman cok da guzellermis ne kadar da zevk aldim resimleri izlerkennnn..........adam gibi bi camii koyunda gorelim bizene o milletin yaptigi seyden ..tamam koyunda bari basligi degistirin..farkli sekilde sunabilirdiniz..budizmin reklamini yapip saf beyinleri bulandirmayin
    Cevapla
  • abdüsselamuluçam 16 yıl önce Şikayet Et
    TAPINAK ve CAMİLERİMİZ. Bizim taaaaaaaa Selçuklu\'lardan,Osmanlı Dedemden kalma ne camilerimiz ,ibadet\'hanelerimiz var. En kısa zamanda onlarında muhteşem fotoğraflarını da sergileyin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul, İzmir ve 5 ilimizde alarm! Vatandaşlara son dakika uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Son dakika... AK Parti'den Netflix dizisi Famagusta için sert açıklama: Kabul edilemez!