Son Urartulu Mehmet amca işi bırakıyor!
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde son 15 yılı gönüllü 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartuca'yı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman (80), artık yaşlandığını ve emekli olduktan sonra gönüllü olarak yaptığı bu işi de bırakacağını söyledi.
Kuşman, Urartuca dilinin de yaşatılması için üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.
Van-Hakkari karayolu üzerindeki Urartulara ait Çavuştepe Kalesi'nde 43 yılı kadrolu olmak üzere toplam 58 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman, Türkiye'de Urartuca'yı bilen 7, dünyada ise yine az sayıda kişilerden biri. Askerden geldikten sonra başladığı bekçilik görevinde Urartuca alfabeyi bölgeye kazı çalışması için gelen hocalardan ve onların verdiği kitaplardan öğrenen Kuşman, bu sayede dünyada Urartu alfabesini okuyup, yazmayı bilen ender kişiler arasında yer aldı. Kalede bekçilik görevi yapan Kuşman, bir yandan da gelen gruplara rehberlik yaptı. Bu sayede birçok kez yurt dışına da gitme imkanı bulan Kuşman 11 çocuğunu ise Urartuca figürlerini ve yazılarını taşlara çizip sattığı takılarla okuttu.
3 YILDA URARTU ALFABESİNİ ÖĞRENDİ
Çavuştepe Kalesi'nde önce işçi sonrasında da bekçi olarak işe başladığını ve daha sonra da hayatının değiştiğini anlatan Kuşman, "Urartuca'yı bilen kimsenin olmadığını o dönem yapılan kazılarda anladım. Kazı ekibi çalışma yürütürken, bir kitabe bulundu. Fakat hocalar kara kara düşünüyordu. Çünkü kitabede ne yazıldığını bilmiyorlardı. Ben de o dönem profesör olanların bu dünyada her şeyi bildiğini düşünüyordum. Fakat öyle değilmiş. Daha sonra Urartuca'yı, öğrenmek için çaba sarf ettim. Yaklaşık 3 yıl Urartu alfabesini toplayıp öğrendim. Benim 11 çocuğum var. Onları okutmak için bekçilik maaşı yetmiyordu ben de Urartuca yazılar ve figürleri taşa işleyip yaptığım kolyeleri satıp çocuklarımı okuttum" dedi.
Şuanda memur olan bir oğlunun da Urartuca'yı bildiğini fakat işi gereği çok fazla uğraşamadığını belirten Kuşman, "Dünyada bu dili bilen çok az sayıda kişi kaldı. Tahmin ediyorum en genci de benim ve 80 yaşındayım. Diğerleri benden yaşlılar. Ben 58 yıldır Urartu Kalesi'nde görev yapıyorum. Artık yaşlandım ve bu işi yapmakta zorluk çekiyorum. Ve artık bu işi bırakmaya karar verdim" diye konuştu.
'ÜNİVERSİTELERDE YAŞATILSIN'
Urartuca dilinin yaşatılması için diğer diller gibi üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders olarak verilmesi gerektiğini de belirten Mehmet Kuşman, "Bu dili bilen az sayıda kişi kaldık. Hepimiz yaşlıyız. Ama bu dilin diğer diller gibi üniversitelerde öğretilmesi ve yaşatılması gerekiyor. Ben yaşlandım artık öğretmek için o gücüm kalmadı" dedi.
-
Taner 4 yıl önce Şikayet Etmalum kisiler sana sahip cikmaz dedecigim mozaikkere topuklu ayakkabiyla basan zihniyet isteBeğen
-
GARA ÇOCUK 4 yıl önce Şikayet Etyaşatacak daha önemli ve güzel şeyler var amca hayatta . bırakalım da urartu ca da unutluversin.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hakan 4 yıl önce Şikayet EtSendeki beyni kuşa taksan ters uçaçak emin ol, bu nasıl bi zihniyettirBeğen Toplam 2 beğeni
-
vay be arkadaş 4 yıl önce Şikayet Etherşeyi unutursak bir gün gelir unutuluruz.urartucayı konuşan 7 kişiden biriymiş..yani tarihiefsane bir uygarlığın son bilicileri bunlar hazineden daha kıymetlidir..amca ölmeden keşke ülkemiz sahip çıksaydı da okullarda ingilizce öğretiyorlar kölelik için ama geçmişde toprakalrımızda yaşamış bir dili çok görüyırsunuz ..ölmeden üniversitelerde yada lislerde belirli zkei öğrencilere bu dili öğretmelidir ..Beğen Toplam 5 beğeni
-
xman 4 yıl önce Şikayet Eturartuca Çeçencenin antik çağdaki versiyonudur. Unutulmaz.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Eren 4 yıl önce Şikayet EtYuh diyorum başka da başka bir şey demiyorum.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Fatih 4 yıl önce Şikayet EtNe yaparsin her şey bir gün son bulacakBeğen Toplam 1 beğeni
-
Mustafa 4 yıl önce Şikayet EtNe güzel insan bize böyle güzel insanların haberleriyle gelin Allah yolunu her daim açık etmiş amcamın bize mutluluğunu yaşamak düşer.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Sadık 4 yıl önce Şikayet EtMaşallah amcaya. Takdir edilecek durum.Beğen Toplam 13 beğeni