El Kassam Tugaylarına ad veren İzzettin El Kassam kimdir?

Suriye’de Lazkiye’nin güneydoğusunda bir liman şehri olan Cebele’de 1882 yılında doğdu.

El Kassam Tugaylarına ad veren İzzettin El Kassam kimdir?
El Kassam Tugaylarına ad veren İzzettin El Kassam kimdir?
GİRİŞ 16.05.2021 18:33 GÜNCELLEME 16.05.2021 18:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Babası bir medresede müderris ve şeriat mahkemesinde üye idi, aynı zamanda Kādirî tarikatının o bölgedeki mürşidi olarak tanınıyordu.

EĞiTiMiNiN İLK YILLARI

İzzeddin on dört yaşında iken kardeşi Fahreddin ile birlikte Kahire’ye Ezher’e gitti ve 1909’a kadar süren eğitimi sırasında Muhammed Abduh ve Muhammed b. Abdülmâlik el-Alemî gibi hocalardan faydalandı, M. Reşîd Rızâ, İzzeddin Alemüddin et-Tenûhî, Züheyr eş-Şâvîş ve Ali et-Tantâvî gibi şahsiyetlerle dostluk kurdu. Cebele’ye döndükten sonra babasının medresesinde müderris oldu; aynı zamanda Mansûrî ve İbrâhim b. Edhem camilerinde vâizlik görevi üstlendi.

Kassam Tugayları'ndan işgalci İsrail ordusuna video mesaj: Hazırız

DİNİ VE SİYASİ FAALİYETLERİ

Kassâm, İtalyanların Libya’ya saldırmasına karşı (1911) önce düzenlenen gösteri hareketlerine katıldı. Ardından halkı silâhlı mücadeleye çağırmaya, gönüllü asker ve para toplamaya girişti; Osmanlı askerlerini desteklemek için bir de marş yazdı.

OSMANLI'YA DESTEĞİ

Kassâm, sayıları 250’yi bulan gönüllüleriyle birlikte Trablusgarp’a gitmek için bir ay bekledikten sonra Balkan Savaşı’nın çıkması ve İtalyanlarla bir anlaşmaya varılması üzerine cepheye gidemeden geri döndü. I. Dünya Savaşı başladığında doğrudan Osmanlı ordusu saflarında çarpışmak üzere müracaat etti. Bunun üzerine askerî eğitimden geçirildikten sonra cephede garnizon imamı olarak görevlendirildi. Ortadoğu’nun Osmanlı Devleti’nden ayrılması meselesi ortaya çıkınca Cebele’ye döndü ve bir halk ordusu oluşturdu. Savaşın ardından Fransızlar Suriye’ye yerleştiğinde Ömer el-Baytâr ile birlikte direniş hareketine başladı. Fransızlar tarafından idam talebiyle aranmaya başlanınca Filistin’e geçerek Hayfa’ya yerleşti (1921).

FİLİSTİN'DE DİRENİŞ FAALİYETLERİ

Hayfa’da ders vermeye başlayan ve bir yandan da İstiklâl Camii’nde imam-hatiplik yapan Kassâm 1926’da Cem‘iyyetü’ş-şübbâni’l-müslimîn’e girdi ve bir süre sonra da başkanlığına seçildi. Bu vesileyle köyleri dolaşmaya başladı, İngiliz işgaline ve Siyonist harekete karşı halkı bilgilendirmek imkânı elde etti. Yahudilere arazi satılmasına şiddetle karşı çıkarak bunun önlenmesini istedi. Çevresinde toplanan ve “meşâyih” (kendisinin ölümünden sonra Kassâmiyyûn) denilen taraftarlarının örgütlenmelerini sağladı. 1930’dan itibaren resmî nikâh memuru olarak görevlendirildi.

Kassâm, Siyonizmin İngiliz manda idaresi tarafından desteklendiği kanaatiyle esas mücadelenin İngilizlere karşı yürütülmesi gerektiğine inanıyordu. Dolayısıyla genel bir mücadele için hazırlıklarını tamamladıktan sonra Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde hareketi başlattı (2 Ekim 1935). Fakat ilerleyen günlerde İngilizler teşkilâtın gizli karargâhını bastılar ve Nablus-Cenîn arasındaki Ya‘büd mevkiindeki çatışma neticesinde Kassâm öldürüldü (20 Kasım 1935).

Cenazesi Hayfa’ya götürülerek ertesi gün defnedildi. Bu çatışma İngilizlere karşı yürütülen silâhlı mücadelenin başlangıcı olmuş, daha sonra 19 Nisan 1936 günü patlak veren ve ilk intifâda sayılan Filistin ayaklanmasında Kassâmcılar önemli rol oynamışlardır.

İzzeddin el-Kassâm’ın hareketi, İngiliz idaresine karşı cihat fikrinde birleştiği diğer hareketlerden, özellikle Mısır’daki İhvân-ı Müslimîn’den daha çok askerî tarafı ağır basan bir hareket olmasıyla ayrılır. Nitekim Filistinli bazı gruplar 1980’lerin sonlarında askerî kanatlarına İzzeddin el-Kassâm adını vermişlerdir. Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) silahlı kanadının adı da Kassam'dan gelmektedir.

Kassâm, Suriyeli liderlerden Muhammed Kâmil el-Kassâb ile birlikte Muhammed Şubhî Huzeyrân’a reddiye olarak başta cenaze konusu olmak üzere bid‘atlara dair bir de kitap yazmıştır (en-Naḳd ve’l-beyân fî defʿi evhâmi Ḫuzeyrân, Dımaşk 1925).

KAYNAK: TDV İSLAM ANSİKLOPEDİSİ
YORUMLAR 7
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    el-Kassam Tugaylarının direnişinin temeli, toprakları, tarlaları, evlerinden alınmış, tarlalarda çalışmaları yasaklanmış köylülerin" Köylüler Savaşı"na dayanır. Tamamen doğal ,insani ihtiyaçlarından kaynaklanır. Onların direnişi daha siyasallaşmış ideolojilerin başlamadığı dönemlere dayanır.
    Cevapla
  • Gölge 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepimize örnek bir şahsiyet. Allah rahmet eylesin, Hamas ne güzel bir mücahidin ismini kullanmakta
    Cevapla
  • Poyu 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet etsin
    Cevapla
  • Mehmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Abduh, lawrence ve reşit rıza her biri kendi zamanının YAHUDİ TRUVA ATIDIR
    Cevapla
  • Nedim 3 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed Abduh masondur ne alaka
    Cevapla
  • gülendam 3 yıl önce Şikayet Et
    tünele kim girmiş?
    Cevapla
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Abduh ve Reşid rıza sıkıntılı insanlar, diğer isimleri tanımıyorum. Babası sağlam olduğu için onlardan etkilenmemiştir. Yaşar Nurinin zamanında marmara ilahiyatta okuyup etkilenmeyenler çoktur. Aslan gibi cephede Şehid olmuş. Tünele girip halka ben sizin arkanızdayım dememiş, mekanı cennet olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 dünyanın dilinde: ABD, Çin ve İsrail’in başaramadığını Türkiye başardı!
AK Parti harekete geçti: Af geliyor! Yüz binlerce kişinin borcu silinecek