Türk edebiyatının genç kalemleri Bursa'nın hikâyesini yazıyor

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye ev sahipliği yaptı. 16 genç yazardan, Bursa'nın mekan olarak kullanıldığı birer hikâye yazmaları istendi.

Türk edebiyatının genç kalemleri Bursa'nın hikâyesini yazıyor
Türk edebiyatının genç kalemleri Bursa'nın hikâyesini yazıyor
GİRİŞ 05.07.2022 17:21 GÜNCELLEME 05.07.2022 17:21

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye ev sahipliği yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının genç hikâyecilerini Bursa’da misafir etti ve Bursa’da geçen, Bursa’nın mekân olarak kullanıldığı birer hikâye yazmalarını istedi.

“Türk Edebiyatının Genç Kalemleri Bursa’nın Hikâyesini Yazıyor” projesine doğum tarihleri 1986 ile 2000 arasında değişen 16 genç hikâyeci katıldı. Hikâyeciler üç gün boyunca Bursa’nın tarihî yapılarını ve tabii güzelliklerini gezdi.

Programın ilk gününde Padişah Türbeleri’nden Hanlar Bölgesi’ne, Üftade Hazretleri’nden Emir Sultan’a şehir içindeki birçok yer ziyaret edildi. Gezi gününün akşamında “Edebiyat ve Mekân İlişkisi” başlıklı istişare ve sohbet toplantısı düzenlendi. Toplantı; Dr. Necmettin Turinay, Ali Ayçil, Güray Süngü ve Mukadder Gemici’nin yönetiminde gerçekleşti. Edebiyat ve mekân üzerine gerçekleşen toplantıda; Abdullah Kasay, Ali Güney, Aynur Dilber, Elif Hümeyra Aydın, Gökhan Yılmaz, Gülşen Funda, Hümeyra Yabar, Hüseyin Ahmet Çelik, Kadir Daniş, Kuddusi Demir, M. Fatih Kutlubay, Merve Çakır, Merve Sevde Selvi, Mustafa Aplay, Samet Çıldan, Zeynep Kahraman Füzün görüşlerini ve düşüncelerini beyan etti. Toplantının çok verimli geçtiği ve hikâyeciler arasında fikir alışverişine zemin oluşturduğu özellikle vurgulandı.

Programın ikinci gününde Bursa’nın önemli yerlerinden İnkaya, Misi, Gölyazı, Tirilye ve Mudanya hattındaki tarihî ve tabii güzellikler görüldü. Son gün ise tarihî Cumalıkızık köyünün ardından medeniyetlerin buluşma noktası İznik’in öne çıkan yapıları gezildi. Program boyunca Bursalı şair, yazar, edebiyat araştırmacısı, şehir ve kültür tarihçisi Nevzat Çalıkuşu, renkli ve derinlikli anlatımıyla edebiyatçılara mihmandarlık yaptı.

“Türk Edebiyatının Genç Kalemleri Bursa’nın Hikâyesini Yazıyor” programı vesilesiyle yazılacak hikâyeler yıl içerisinde kitap olarak yayınlanacak ve böylece Türk edebiyatına özgün bir katkı sağlanmış olacak. Kitap tanıtım toplantısı için sonbaharda tekrar Bursa’ya gelecek olan bu isimler, bu defa okullarda tertip edilecek söyleşiler aracılığıyla Bursalı öğrencilerle bir araya gelecek.

Ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye imza attıkları için genç edebiyatçılara teşekkür eden Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüseyin Buran da mekân olarak Bursa’nın yer alacağı hikâyeleri merakla beklediklerini söyledi.

Program ile ilgili misafirlerin görüşleri:

Dr. Necmettin Turinay (Edebiyat araştırmacısı ve eleştirmen)

“Bir şehir ve onun akıp giden zamanı, her bakımdan anlamlı mekânları sanata nasıl yansır? Küçük bir edebî tür olan hikâye ile bunları anlatmak mümkün müdür? Zihinlerinde bu tür sorularla, 16 sanatçı Bursa’yı gezip dolaştı. Onlar Bursa’yı her açıdan tanıdı, bununla ilgili sorular sordu. Bursa ile ilgili çok güzel hikâyeler çıkacağını şimdiden söyleyebilirim.

Ayrıca başka şehirlere örnek olan böylesi önemli bir program için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ederim. Edebiyat, sanat ve kültür alanında önemli adımlar atıyorlar.”

Ali Ayçil (Hikâye ve deneme yazarı)

“Şehirler de sanatçılar da değişiyor, bu tür buluşmalar kentin o dönemdeki ritmini metinlere taşımaya da yarayacak. Bursa, genç hikâyecilere bir şehrin hikâyesini yazdırarak bir ilki gerçekleştirmiş olacak.”

Güray Süngü (Roman ve hikâye yazarı)

“Edebiyat ve mekân ilişkisi, aslında insan ve mekân ilişkisi çok derin ve katmanlı bir ilişki. İnsanların hayatlarını sürdürmek için bir yerlere saplanıp kaldıkları zamanlardan geçiyoruz, böyle bir zamanda yazarların bir şehri görüp, o şehri kendi imge dünyalarına katmalarına yol açacak bu organizasyonu çok değerli buluyorum.”

Nevzat Çalıkuşu (Yazar-Şehir ve Kültür Tarihçisi)

“Genç öykücülerin her biri ayrı bir dünya ve kendine özgü kişilikler. Yazı üzerine düşünmek ve yazmak bileşen tarafları. İlgi çekici hikâyeler yazılacak, bu besbelli. Okumak da tabii ki büyük bir bahtiyarlığa yol açacak.”

Samet Çıldan (Hikâye yazarı)

“Bursa, her daim kuruluş günlerinin gaza neşvesi ile yaşıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu nazik daveti vesileyle düzenlenen programın bana kattığı en önemli mesele, bu durumun farkına varmak oldu. Çehresi, mukimleri ne kadar değişse de nal şakırtıları hâlâ kulaklarımızda. Türk zevkinin ve estetiğinin muhkem bir kalesi Bursa. Var olsun, bereketi daim olsun.”

Gökhan Yılmaz (Hikâye yazarı)

“Bursa gibi eşsiz bir şehri bir hikâyeye ulaşmak amacıyla gezmek özel bir deneyimdi. Mekânın ruhunu arama yolculuğumuzda mekân-edebiyat ilişkisini de konuştuk. Yazının kendisinin de bir mekân olduğu, yazarların yazma mekânları, yazının mekânla kurduğu ilişkinin biricikliği gibi pek çok alt başlığı içeren bu toplantıyı da en az Bursa gezisi kadar önemsiyorum.”

Gülşen Funda (Hikâye yazarı)

“Edebiyatçı arkadaşlarımla şehrin kalbine doğru attığımız her adım, zihnimdeki muhayyel imgeyi gerçeğe çevirdi, yeni bir cisim verdi ve ruh üfledi. Antik şehirleriyle, dağ başlarındaki köyleriyle, kuşları besleyen kadınlarıyla, rüyasında dahi mum göremeyen kiliseleriyle, ağlayan çınarlarıyla, Eşrefoğlu Rumi’nin mezarına bakakalan gözlerle, kaybolan keşişleriyle, zeytin bahçeleriyle, mana evrenleriyle, hikâyelerimiz ve kelimelerimizle; her adımda başka bir âleme açılan kapı mahiyetindeydi Bursa.”

Mustafa Aplay (Hikâye yazarı)

“Bir öykü fikrine kafa yorarak, edebiyat merkezli seyahat etmek daha ilginç bir deneyim oldu. Edebiyat ve mekân ilişkisi üzerine düşünmenin ve düşüncelerimizi yaptığımız toplantıyla derinleştirmenin de hepimiz için bir entelektüel verim olduğu kanısındayım.”

Aynur Dilber (Hikâye yazarı)

“Bursa'nın anıt ağaçlarına dokunmak, camii içlerinde şadırvanlarını seyre dalmak, gönül insanlarının türbelerini gezmek, çınar ağaçlarından süzülen rüzgârı hissetmek ve daha fazlasını deneyimlemek çok kıymetliydi. Bursa'nın hikâyesini yazmak için adım adım onu keşfederken Bursa her birimizi her bir adımımızda kendi köklü hikâyesine çoktan yazdı sanırım."

Zeynep Kahraman Füzün (Roman ve hikâye yazarı)

“Yazarlığı salt okumak veya masa başında üretilen bir sanat olarak düşünemeyiz. Bursa'yı gezerken başka hiçbir şekilde elde edilemeyecek bir deneyim yaşadık. Etkilendiğimiz çok sayıda tema var. Kaleme alacağımız eserler sadece Bursa'nın değil, bizim hikâyemiz olacak.”

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Volkswagen çözümü fabrikayı kapatmakta ve işten çıkartma yapmakta buldu
Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar olacak? Gözler Kabine Toplantısı'nda