300 günde bitirildi... Tarihi Şehzadeler Konağı'na Sezai Karakoç'un ismi verildi

Restorasyon çalışmaları 300 günde bitirilen 447 yıllık Şehzadeler Konağı'na vefatının 1. yılında ünlü şair Sezai Karakoç'un ismi verildi. Konak Sezai Karakoç Kültür Merkezi olarak faaliyet gösterecek.

300 günde bitirildi... Tarihi Şehzadeler Konağı'na Sezai Karakoç'un ismi verildi
300 günde bitirildi... Tarihi Şehzadeler Konağı'na Sezai Karakoç'un ismi verildi
GİRİŞ 19.11.2022 18:04 GÜNCELLEME 19.11.2022 18:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

PKK'nın büyük yıkıma uğrattığı Sur'daki tarihi Şehzadeler Konağı'nın restorasyonu tamamlandı. 

Diyarbakır tarihi Sur İlçesi'nde PKK'nın hendek ve barikat olayları sırasında tahrip edilen tescilli yapıların restorasyonu sürüyor. Bu kapsamda Sur'da bakımsızlığa karşı direnen 447 yıllık Şehzadeler Konağı'nda geçen yıl İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nca başlatılan restorasyon çalışmaları 300 günde bitirildi. Tarihi konak, ölümünün birinci yılında anılan Sezai Karakoç Kültür Merkezi adıyla vatandaşların hizmetine sunuldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, TürkMedya Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan'a yapılan çalışmaları anlattı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, "1 yıl süren çalışmalar neticesinde projesine uygun tescilli değerleri korunarak, yaklaşık 2 milyon maliyetle bu eser tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Burası Sezai Karakoç Kültür Merkezi olarak faaliyet gösterecek" diye konuştu.

"DİYARBAKIR'A GELEN HERKES, 33 MEDENİYETİ BURADA GÖRECEK"

Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon sürecinin devam ettiğine değinen Çiftçi, şöyle devam etti: "Surların kendisinde ve içinde tarihi tescil yapıların tamamında restorasyon süreci başladı. Şu an 347 tescilli yapının restorasyon süreci sürüyor. Kamu kurumlarına ait resmi yapılarda 18'inin restorasyonu tamamlandı. 1 yıl süren çalışmalarla yaklaşık 2 milyon maliyetle bu tarihi konak tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Burası Sezai Karakoç Kültür Merkezi olarak faaliyet gösterecek. Tescilli yapılar tamamlandığında, 347 tescilli sivil mimarı eser, 18 tescilli kamu kurumu ve beraberinde yeni yapılar Diyarbakır kültürüne uygun 506 konakla beraber bölge tamamen turizme hitap edecek. Diyarbakır'a gelen herkes, 33 medeniyeti burada görecek. 2024 yılı sonuna kadar bu yapıların tamamın restorasyon sürecini bitirmeyi hedefliyoruz."

HAYATINI GENÇLİĞE YATIRIMLA GEÇİRDİ

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Diyarbakırlı 'Diriliş' şairi Sezai Karakoç'un vefatının yıldönümünde özel anma etkinliği düzenledi. Program, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde 'Ben Bir Diriliş İşçisiyim Sezai Karakoç Dokümantasyon Sergisi' ile başladı. Vali Ali İhsan Su, yaptığı konuşmada "Sezai Karakoç, medeniyetimizin ortaya çıkardığı, bu topraklarda yetişmiş, önemli bir fikir, düşünce insanı, yazar, şair idealleri olan mefkuresi olan bir şahsiyet. Üstat gençliğe yatırım yapmak, gençliği diriltmek, onlara ideal aşılamak için hayatını vakfetmiş bir insan" dedi.

KAYNAK: AKŞAM
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • ÂSIM NESLİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük üstat şiirlerini okuyarak, dinleyerek gençliğimiz geçti. Birkaç kuşağın yetişmesinde, Vatan sevgisiyle yoğrulmasına büyük katkıların oldu. Mekânın Cennet Olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı